• Οικονομία

    Μπαράζ επαφών Σταϊκούρα λίγο πριν τις κάλπες με φόντο την επενδυτική βαθμίδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Σειρά επαφών με κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντες έχει τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι επαφές πραγματοποιούνται σε χρόνο που κινείται λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

    Ωστόσο, φαίνεται πως πολύ ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, μια απόφαση που – εφόσον ληφθεί από έναν εκ των τεσσάρων διεθνών οίκων αξιολόγησης που είναι “αποδεκτές” από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – θα ανοίξει το δρόμο για φθηνότερο κόστος δανεισμού όταν το δημόσιο εκδίδει ομόλογα, αλλά και αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Συνάντηση με τον ESM

    Σήμερα το πρωί ο Χρήστος Σταϊκούρας υποδέχεται στην οδό Νίκης τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Pierre Gramegna.

    Πρόκειται για το νέο διευθυντή του ESM, ο οποίος στο τελευταίο Eurogroup του 2022 είχε δώσει τα εύσημα στην Ελλάδα για την πορεία της οικονομίας.

    Ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «στο παρελθόν πολλοί είχαν αμφισβητήσει πως η Ελλάδα μπορεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα του 2018, αλλά η Ελλάδα έχει καταφέρει πάρα πολλά από τότε».

    Τότε είχε ληφθεί και η απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

    (α) την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP),

    (β) τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και

    (γ) τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

    Μάλιστα, μετά τη σημερινή συνάντηση που θα διεξαχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

    Επαφές με SSM και Κομισιόν

    “Κλειδί” για την επενδυτική βαθμίδα πέραν των δημοσιονομικών, αποτελούν και οι εξελίξεις στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ κ. Andrea Enria.

    Στο επίκεντρο είδε βρεθεί η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών – τα οποία, εξαιτίας κυρίως του προγράμματος «Ηρακλής», διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των δανείων –, στην αύξηση των καταθέσεων και στη βελτίωση των στοιχείων των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Τον κύκλο των επαφών σε ανώτατο επίπεδο συμπλήρωσε και η τηλεδιάσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager.

    Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την κα. Vestager για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΛΑΡΚΟ.

    Οι επαφές σε ΗΠΑ και Νταβός

    Είχαν προηγηθεί στο τέλος του 2022 συναντήσεις με μεγάλους επενδυτικούς οίκους στις ΗΠΑ, όπως  Axia, Citi, Goldman Sachs, Nomura, Paulson & Co., Bank of New York Mellon, Buffalo Thorn Capital Management LLC, Lord Abbett & Co..

    Πριν από λίγες ημέρες είχε επαφές στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με ανώτατα στελέχη εταιρειών όπως Visa, Cisco και JTI.

    Διαβάστε επίσης

    Ταμείο Ανάκαμψης: Συμφωνία ΕΤΕπ – ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα

    Συντάξεις: Ξεκινά η καταβολή της αύξησης του 7,75% σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ