• Business

    Το τριπλό χτύπημα του Ευτύχη Βασιλάκη στο real estate

    Ευτύχης Βασιλάκης,


    Την τρίτη σημαντικότερη κίνηση στη σκακιέρα των ακινήτων έκανε μέσω της εισόδου στην ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή ο Ευτύχης Βασιλάκης, αφού συμμετέχει στο έργο του Ελληνικού, μέσω μονοψήφιου ποσοστού της Aegean στη Lamda και διατηρεί παρουσία στο τουριστικό real estate της Κρήτης, σε σύμπραξη με τις αδερφές Σμπώκου.

    Την εβδομάδα που πέρασε έγινε γνωστό ότι η Autohellas, η εισηγμένη που αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό franchisee της Hertz στην Ευρώπη και έχει τις αντιπροσωπείες των Seat, Hyundai και KIA, έβαλε τις υπογραφές που ανοίγουν το δρόμο για την απόκτηση μετοχών στην Trade Estates.

    Η προίκα 120 εκατομμυρίων της Autohellas

    Η συμφωνία έχει ως εξής: Η Trade Logistics – που λειτουργεί τις αποθήκες των ΙΚΕΑ και Intersport και προχώρησε πρόσφατα σε επένδυση 12 εκατ. στα Οινόφυτα – θα μεταβιβάσει σχεδόν 7 εκατ. μετοχές που έχει στην ΑΕΕΑΠ. Αυτή η πρώτη φάση του deal έχει ύψος 15 εκατομμυρίων, με την Autohellas να αποκτά παράλληλα δικαίωμα συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates. Την ΑΜΚ θα καλύψει αποκλειστικά η Autohellas με 8 εκατομμύρια μέσω εισφοράς ακινήτου, το οποίο θα αξιοποιηθεί ως logistics. Πρόκειται συγκεκριμένα για οικόπεδο 45,4 στρεμμάτων στο Επιχειρηματικό Πάρκο Βαμβακιάς της Ελευσίνας.

    Έτσι, η Autohellas γίνεται ο στρατηγικός επενδυτής που μπαίνει με διψήφιο ποσοστό, συγκεκριμένα 12%, στην Trade Estates, μία εξέλιξη την οποία ο Βασίλης Φουρλής είχε προαναγγείλει τον Μάιο και να γίνει κοινωνός στις επενδύσεις 250 εκατομμυρίων που σχεδιάζει η ΑΕΕΑΠ σε ορίζοντα πενταετίας. Μέχρι στιγμής, το παρόν χαρτοφυλάκιο της Trade Estates έχει αξία 300 εκατ. ευρώ κι έχει επικεντρωθεί σε μεγάλες αποθήκες και εμπορικά πάρκα.

    Η συμφωνία θέλει επίσης την Autohellas να αναπτύσσει στα logistics και τα καταστήματα της Trade Estates συνέργειες για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και προγράμματα κινητικότητας, όπως ενοικίαση και φόρτιση αυτοκινήτων. «Με αυτό τον τρόπο δίνεται στον πιο ιστορικό κλάδο της Autohellas, που είναι η βραχυχρόνια ενοικίαση αυτοκινήτων, η ευκαιρία να πειραματιστεί, εξερευνήσει και τελικά να αναπτύξει τη μετάβασή της προς νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες σε προγράμματα mobility», αναφέρουν πηγές της Autohellas αναφέρουν στο mononews.

    Προσθέτουν επίσης πως η «εισηγμένη επενδύει σε μια εταιρεία ακινήτων με μακρόχρονη αποδεδειγμένη εμπειρία και ιστορία στο χώρο ενώ παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να απασχολήσει σημαντικά και ένα από τα ακίνητα της». Να σημειωθεί ότι η ίδια η Autohellas διαθέτει συνολικά real estate αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ.

    Με 20 εκατ. στη Lamda

    H τελευταία επένδυση του Ευτύχη Βασιλάκη στα ακίνητα έρχεται τρία χρόνια μετά την είσοδο της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, με ποσοστό 1,7%. Αυτή η συμφωνία έκανε την εισηγμένη αεροπορική συμμέτοχο στο υπό ανάπτυξη έργο του Ελληνικού, την ιδιωτική επένδυση των 8 δισ. στην αθηναϊκή ριβιέρα, στα μεγαλύτερα malls που ελέγχει ο όμιλος Λάτση, το The Mall Athens, το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos, καθώς και στη μαρίνα του Φλοίσβου.

    Το Ελληνικό ήταν βέβαια που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Aegean, αφού οι ανακοινώσεις τότε μιλούσαν για «μια κίνηση υψηλού συμβολισμού» και ανακήρυξε την εταιρεία τον «επίσημο αερομεταφορέας του Ελληνικού». Εκτός όμως από τον συμβολισμό, η Aegean συμμετέχει στο έργο αφού μπήκε με 20 εκατομμύρια στην ΑΜΚ της Lamda, με τον κ. Βασιλάκη να χαρακτηρίζει το Ελληνικό «έργο πνοής και εθνικής σημασίας» που «καθιερώνει την πόλη στις city break επιλογές διεθνώς». Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας είναι και μη εκτελεστικό μέλος στο δ.σ. της Lamda, όπως διετέλεσε και στον όμιλο Φουρλή μέχρι τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

    Ξενοδοχεία και golf σε Κρήτη…

    Βέβαια ο Ευτύχης Βασιλάκης είχε διαβλέψει τις προοπτικές του real estate, φορώντας ήδη τα γυαλιά του επιχειρηματία του τουρισμού. Την αρχή στα ξενοδοχεία έκανε από τη γενέτειρά του. Η Autohellas συμμετέχει με 45% στην Κρητικά Γκολφ Α.Ε. ιδιοκτήτρια της The Crete Golf Club στη Χερσόνησο, την οποία απέκτησε εξαγοράζοντας τις συμμετοχές των επιχειρηματιών Μεταξά και Σαπουνάκη, το 2018. Κατά τη διάρκεια του πρώτου πανδημικού έτους, το 2020, η εταιρεία έγραψε ζημιές 853 χιλ. ευρώ και τζίρο 304 χιλ. ευρώ, αφού κατά την περίοδο του lockdown ο κλάδος ήταν ουσιαστικά ανενεργός. Πάντως, η συγκεκριμένη οντότητα έχει λάβει την έγκριση για τουριστικό project με πεντάστερο 50 κλινών, επιπλωμένες κατοικίες 90 κλινών και ακαδημία γκολφ που θα ενσωματωθεί στο γήπεδο των 18 οπών.

    Το Cretan Malia Crete

    Ακολούθησε η συμφωνία με τις αδελφές Σμπώκου.

    Η οικογένεια Βασιλάκη μπήκε με σημαντικό ποσοστό στην Golf Residences των Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου μέσω της Evergolf (οι εταιρείες μετά συγχωνεύτηκαν), αποκτώνας έτσι μερίδιο στα Blue Palace a Luxury Collection Resort & Spa, Cretan Malia Park, Village Heights, Koutouloufari Village Holiday Club στην Κρήτη. Από αυτή τη συμμετοχή δεν έλειψαν τα deals, καθώς λίγο μετά την είσοδο Βασιλάκη, η εταιρεία πούλησε το μερίδιό της στο Sheraton Rhodes Resort στην Ρόδο στη Λάμψα των αδελφών Λασκαρίδη, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το Agapi Beach Resort πέρασε στον Φώτη Σμπώκο. Ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την Golf Residences, μετά τη συγχώνευση με την εταιρεία Βασιλάκη.

    …και Βοιωτία;

    Με την εμπειρία του golf στη φαρέτρα του, ο Ευτύχης Βασιλάκης έχει συνεταιριστεί με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο στη Sportsland, τον «κοιμώμενο γίγαντα» που σχεδιάζει τουριστική ανάπτυξη στη Βοιωτία. Ο επιχειρηματίας συμμετέχει κατά 50% στην εταιρεία – το υπόλοιπο 50% ανήκει στην ΤΕΜΕΣ που ελέγχει το Hilton και το Costa Navarino –, ωστόσο η συγκεκριμένη επένδυση μένει ακόμα στα χαρτιά.

    Παλιότερα, η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση στον Enterprise Greece, ενώ οι πληροφορίες ήθελαν τον προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της έκτασης των εκτάσεων που κατέχει η εταιρεία στο νομό Βοιωτίας είναι περίπου στα 3.610 στρέμματα, ενώ εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία δεν προχώρησε στην αγορά επιπλέον εκτάσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο, η Sportsland σκοπεύει να συνεχίσει τις αγορές των αγροτεμαχίων στη Ασωπία, προκειμένου να μπορέσει στο μέλλον να προχωρήσει στην ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ