• Business

    Το παρασκήνιο και οι απειλές για τη Forthnet: Η Duet, η Nomura και η BC Partners


    Η προσπάθεια των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής) μέσω του συμβούλου τους Nomura International για την πώληση της Forthnet διαρκεί από το 2017, ωστόσο, όπως φαίνεται, η υπόθεση αυτή δεν σταματά να «γεννά» παρασκήνιο, ειδικά καθώς η επίσημη πληροφόρηση είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews έπειτα από τις τρεις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή έχει ξεκινήσει περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων των τραπεζών με την BC Partners μέσω του συμβούλου τους.

    Το τελευταίο, δηλαδή οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις είναι και το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Forthnet με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, προφανώς έπειτα από ερωτήματα που δέχθηκε, αφού βεβαίως προηγήθηκαν τα δημοσιεύματα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η BC Partners, μέσω της United Group, η οποία διαθέτει 8 εταιρείες τηλεπικοινωνιών και περιεχομένου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το σύνολο των απαιτήσεων και των μετοχών της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες και χρηματοδοτεί και την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Πιθανότατα να μεσολαβήσουν κάποιοι -έως 6- μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας και μέχρι να οριστικοποιηθεί η πώληση, εφόσον είναι αναγκαίο δοθεί το πράσινο φως από αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή.

    Με άλλα λόγια στον ενδιαφερόμενο επενδυτή, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία, θα καταλήξει το σύνολο των τραπεζικών χρεών (περί τα 300 εκατ. ευρώ) έπειτα από ένα γενναίο «κούρεμα» και όλες οι μετοχές που ανήκουν σήμερα στις τράπεζες οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από 33% ως εκ τούτου το επόμενο στάδιο θα είναι δημόσια πρόταση. Η χρηματιστηριακή αξία της Forthnet είναι σήμερα πέριξ των 20 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό που θα διαθέσει η BC Partners, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες για την πρότασή της, είναι υψηλότερο κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ από αυτό που είχε προσφέρει η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη και σε αυτό προστίθεται η χρηματοδότηση της δημόσιας πρότασης και της λειτουργία της εταιρείας στο ενδιάμεσο διάστημα. Δηλαδή η BC Partners προσφέρει περίπου 41 εκατ. ευρω.

    Όμως η υπόθεση Forthnet έχει πολλά επεισόδια.

    Όταν σταμάτησαν οι συνομιλίες με την Alter Ego ο σύμβουλος των τραπεζών Nomura κάλεσε την Duet να σώσει την παρτίδα. Η Duet δέχτηκε και οι δυο πλευρές ξεκίνησαν τις συνομιλίες.

    Και ενώ οι συνομιλίες έβαιναν καλώς αιφνιδιαστικά μπαίνει στο παιχνίδι η BC Partners, εν άγνοια της Duet , με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Duet και να συνεχιστούν  με την BC.

    Στελέχη κοντά στη Duet ανεπίσημα λέγουν ότι με επιστολή της στη Nomura διαμαρτύρεται εντόνως υποστηρίζοντας ότι κακώς ο σύμβουλος των τραπεζών πρότεινε τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την BC Partners και όχι μαζί της, ενώ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

    Με βάση τις πληροφορίες η Duet έχει εμφανιστεί ως διεκδικητής της Forthnet εδώ και κάποιους μήνες και η πρότασή της είναι παρόμοια με αυτή της Alter Ego.

    Γεγονός είναι πως η πώληση της Forthnet κάποτε πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια εταιρεία που απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί περίπου 530 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Λογικά το θέλουν και οι τράπεζες (οι οποίες ενίοτε «τσακώνονται» και μεταξύ τους για το εν λόγω θέμα) στελέχη των οποίων λέγουν ότι είναι πολύ πιθανό ο «γαμπρός» να είναι τελικά η BC Partners.

    Όμως να μην ξεχνάμε ότι το ίδιο είχε ειπωθεί και για τις Vodafone και Wind όπως και για την Alter Ego



    ΣΧΟΛΙΑ