• Business

    Το άστρο του Κόκκαλη: Πώς οι τοποθετήσεις 10.000 ευρώ σε Ιntralot και Intracom έχουν γίνει…110.487

    Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης της Intralot

    Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης


    Σούπερ σταρ των χρηματιστηριακών υπεραξιών αναδεικνύεται ο Σωκράτης Κόκκαλης. Έχοντας καταφέρει να ανατάξει και να δώσει νέα πνοή στα δύο δικά του επιχειρηματικά (και συνάμα διακριτά) δημιουργήματα: Την Intracom και την Intralot.

    Μόνο εύκολο δεν ήταν το προσωπικό στοίχημα για τον αειθαλή και πολυσυζητημένο μπίζνεσμαν, που όταν χρειάζεται ξέρει να επινοεί ο ίδιος τις ευκαιρίες. Όχι να τις περιμένει συγκαταβατικά.

    Τα είχαν φέρει έτσι οι καιροί, που τον Μάρτιο του 2020 η Intracom βρέθηκε να κάνει στροφές στον…πάτο του βαρελιού. Στις 12 εκείνου του μήνα, η χρηματιστηριακή αξία της άλλοτε κραταιάς εταιρικής «ναυαρχίδας» προσγειώθηκε στα 23,8 εκατ. ευρώ. Με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 0,3135 ευρώ.

    Αν τότε πίστευε κάποιος ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης θα βρει τρόπο να «γυρίσει το παιχνίδι» θα μπορούσε να διαθέσει 5.000 ευρώ και να πάρει 15.949 μετοχές της Intracom.

    Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου του 2020, ήρθε η σειρά της Intralot να βρεθεί στα τάρταρα. Αφυδατωμένη κεφαλαιακά, με υπέρογκα δανειακά βάρη στους ώμους της και τον κίνδυνο του «ατυχήματος» να ελλοχεύει ανά πάση στιγμή, η διεθνοποιημένη εταιρεία στην τεχνολογία του gaming, έφτασε να αποτιμάται στα 12,9 εκατ. ευρώ. Και η μετοχή της να είναι στα 0,082 ευρώ.

    Δίνοντας κάποιος τότε 5.000 ευρώ θα αποκτούσε 60.975 μετοχές της Intralot.

    Σήμερα και σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών από τις αρχικές τοποθετήσεις, τα 10.000 ευρώ στις δύο εταιρείες του «θαυματοποιού» Σωκράτη Κόκκαλη έχουν γίνει…110.487. Πρόκειται για μια συνολική απόδοση της τάξεως του…1.005%. Με μια σημαντική όμως διαφορά. Χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζεται η συμμετοχή με πλήρη εξάσκηση των δικαιωμάτων, στις δύο κεφαλαιακές αυξήσεις της Intralot. Απαραίτητες μέν για τη εξυγίανση της εταιρείας, αλλά και με συνακόλουθη επιρροή στο «ψαλίδισμα» των αποδόσεων για τους παλαιούς μετόχους που εισέφεραν και νέο «φρέσκο χρήμα».

    Ο επιμερισμός των αποδόσεων στην Intralot

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια αρχική τοποθέτηση 5.000 ευρώ στην Intralot, οι ΑΜΚ που ακολούθησαν απαιτούσαν την καταβολή και άλλων…108.460 ευρώ, για να ασκηθούν τα δικαιώματα προτίμησης.

    Για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομετόχων, κάτι τέτοιο κατέστη αποτρεπτικό. Λειτούργησε όμως άκρως ευεργετικά για όσους έμειναν πιστοί στη μετοχή, χωρίς να βάλουν κι άλλα λεφτά.

    Γιατί οι 60.975 μετοχές που αγοράστηκαν έναντι 5.000 ευρώ στα χαμηλά της 12ης Ιουλίου του 2020, αξίζουν σήμερα (που η μετοχή βρίσκεται στα 0,975 ευρώ) 59.450 ευρώ. Με την καταγεγραμμένη απόδοση να είναι 1.089% σε διάστημα περίπου 27 μηνών.

    Στην περίπτωση πλήρους συμμετοχής και στις δύο ΑΜΚ η απόδοση πέφτει στο 113,1%, ενώ με τη συμμετοχή μόνο στην τελευταία ( που απαιτούσε εισφορά κι άλλων 22.167 ευρώ)  η απόδοση διαμορφώνεται στα επίπεδα του 256%.

    Από τις δύο κεφαλαιακές αυξήσεις, που έγιναν στην ίδια τιμή των 0,58 ευρώ ανά μετοχή, η Ιntralot άντλησε 264,22 εκατ. ευρώ. Ποσό που έμοιαζε να κινείται στη σφαίρα του αοράτου πρό τριετίας και πρίν αποφασίσει να ανακατέψει την «τράπουλα» ο Σωκράτης Κόκκαλης.

    Υπεραξίες 180 εκατ. ευρώ από τις δύο ΑΜΚ

    Ήδη οι νέες μετοχές των ΑΜΚ τιμολογούνται τώρα στα 444,17 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες υπεραξίες να αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ και να μεταφράζονται σε αποδόσεις 68,1% για όσους έβαλαν το χρήμα.

    Σε πλεονεκτικότερη θέση είναι οι συμμετέχοντες στην πρόσφατη ΑΜΚ, αφού οι υπεραξίες έχουν σχηματιστεί μέσα σε σχεδόν ένα μήνα…

    Από τον ίδιο τον Σωκράτη Κόκκαλη έχουν τοποθετηθεί 47,7 εκατ. ευρώ στους δύο γύρους των κεφαλαιακών αυξήσεων, ενώ στα 94,15 εκατ. ευρώ είναι η στρατηγική συμμετοχή του Σου Κίμ,  της Νεοϋρκέζικης Standard General.

    Μετά από τις παραχωρήσεις δικαιωμάτων των δύο αυτών μεγαλύτερων μετόχων ( τα ποσοστά των οποίων έπεσαν στο 20,50% και 26,86% αντίστοιχα) στην πρόσφατη ΑΜΚ η Intracom έβαλε 25 εκατ. ευρώ, ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας 16,8 εκατ. και άλλα 16 εκατ. ευρώ 6 σημαντικοί Έλληνες επιχειρηματίες.

    Η… σφαιρική ικανοποίηση και τα μεγέθη 9μηνου

    Αν μη τι άλλο και αναφορικά με το μετοχικό status της Intralot, ο Σωκράτης Κόκκαλης δείχνει πώς κατάφερε να …τετραγωνίσει τον κύκλο. Αφήνοντάς τους, όλους ευχαριστημένους.

    Τους μικρομετόχους που κράτησαν τα «χαρτιά» χωρίς να βάλουν νέα κεφάλαια, αλλά και όλους εκείνους που μπήκαν στις ΑΜΚ. Φροντίζοντας μάλιστα να μοιράσει δικαιώματα και κατ’ επέκταση υπεραξίες στους σπουδαιότερους από τους νέους μετόχους που ενστερνίστηκαν το αναπτυξιακό story της εταιρείας.

    Έχοντας επανέλθει πλέον στην Κύρια αγορά, η Intralot έδειξε στο εφετινό 9μηνο καθαρά κέρδη 17,752 εκατ. ευρώ, με αυτά που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής εταιρείας και εξαιρουμένων των μειοψηφιών να ανέρχονται σε 9,043 εκατ. ευρώ. Έναντι ζημιών 0,453 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ενισχύθηκαν κατά 44,1% και έφτασαν στα 97,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία τα Ebitda διαμορφώθηκαν στα 101 εκατ. ευρώ, με άνοδο 14,1%.

    Σε κυλιόμενη βάση των τελευταίων 12 μηνών η λειτουργική κερδοφορία ανέρχεται σε 135,8 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά και μετά από μειοψηφίες κέρδη να είναι 21,4 εκατ. ευρώ.

    Με συνυπολογιζόμενη την ΑΜΚ τα ίδια κεφάλαια γυρίζουν σε θετικά ( 49 εκατ. ευρώ) εκ των οποίων τα 19,7 εκατ. ανάγονται σε μη ελέγχουσες συμμετοχές. Ενώ ο καθαρός δανεισμός υποχωρεί στα 332 εκατ. ευρώ.

    Η Intralot βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση 5ετούς εταιρικού ομολόγου 130 εκατ. ευρώ που θα είναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο της Αθήνας και θα έχει ώς ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ. Μαζί και με το κοινοπρακτικό τραπεζικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα αποπληρώσει όλο το υπόλοιπο κομμάτι του διεθνούς ομολόγου (229,5 εκατ. ευρώ) λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ανέβει στα ιδιαίτερα απαιτητικά επίπεδα των 589 εκατ. ευρώ εν μέσω ισχυρών προσδοκιών για την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, αλλά και των αναμενόμενων εξελίξεων με φόντο την ισχυρή αμερικανική θυγατρική. Η οποία έχει βάλει πλώρη για την εισαγωγή στη Wall street, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη έκπληξη.

    Οι «χρυσές» αποδόσεις  στην Intracom

    Το δικό της όμως μερίδιο στο Success Story διεκδικεί επάξια και η Intracom. Με την τιμή της μετοχής να έχει αναρριχηθεί στα 2,96 ευρώ, τα 15.949 «κομμάτια» που αγοράστηκαν στις 12 Μαρτίου του 2020 έναντι 5.000 ευρώ, αξίζουν τώρα 47.209 ευρώ. Ενώ άλλα 3.828 ευρώ έχουν εισπραχθεί από επιστροφές κεφαλαίου, που είναι αθροιστικά είναι 0,24 ευρώ ανά μετοχή. Συνεπώς το σύνολο της τιμολογούμενης επενδυτικής θέσης ανέρχεται σε 51.037 ευρώ. Μεταφραζόμενο σε μια λαμπρή απόδοση 920% σε ορίζοντα 33 μηνών περίπου…

    Σε αντίθεση με την Intralot, η Intracom δεν χρειάστηκε να αντλήσει κεφάλαια από μετόχους. Εφαρμόζοντας το σχέδιο Κόκκαλη μετεξελίχθηκε σε εταιρεία επενδυτικών συμμετοχών και από τις διαδοχικές πωλήσεις «ασημικών» και συμμετοχών (Intrasoft, Defense και Ιντρακάτ) αποκόμισε 283 εκατ. ευρώ.  Από την άλλη πλευρά εξαγοράστηκε το 87,7% της Κλουκίνας-Λάππας έναντι 34,2 εκατ. ευρώ. Η οποία και θα γίνει το «όχημα» εισαγωγής στο χρηματιστήριο της νέας θυγατρικής του κλάδου των ακινήτων Intracom Properties.

    Αγορές από Κόκκαλη και Θεοδωρίδη

    Ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης ενισχύει το τελευταίο διάστημα τη μετοχική του παρουσία στην Intracom. Έχοντας αποκτήσει εξωχρηματιστηριακά 2.954.600 μετοχές, αξίας 5.623.519 ευρώ. Με το μέσο κόστος κτήσης να είναι στα 1,90 ευρώ.

    Πέρσι τον Ιούνιο ο Κόκκαλης είχε λάβει 3.000.000 δωρεάν μετοχές επί συνόλου 7,6 εκατ. που είχαν δοθεί τότε. Ενώ ο γιός του Ντίνος που είναι Αντιπρόεδρος στην εταιρεία, είχε πάρει επίσης δωρεάν 2.000.000 μετοχές.

    Πλέον το ποσοστό Κόκκαλη στην Intracom έχει ανεβεί στο 28,829%.

    Παραμένει άγνωστο από που ο ιδρυτής και διοικητικός ηγέτης της εταιρείας πήρε τα δύο τελευταία «πακέτα» μετοχών. Ορισμένοι κοιτάζουν προς την πλευρά του επί μακρόν συμπαραστάτη του Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Ο οποίος πρό μηνών έκανε μια μικρή πώληση με συνέπεια το ποσοστό του να πέσει κάτω από το 5% και στη συνέχεια να μην έχει την υποχρέωση δημοσιοποίησης των ενδεχόμενων κινήσεών του στη μετοχή.

    Όμως επίμονος αγοραστής μετοχών της Intracom είναι και ο επίσης Αντιπρόεδρος Δημήτρης Θεοδωρίδης, γιός της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο της γάμο. Το τελευταίο 12μηνο έχει κάνει «καθαρές» αγορές 4.354.782 ευρώ ( το 5,2% της εταιρείας) έναντι 8.427.758 ευρώ. Με το μέσο κόστος κτήσης να είναι στα 1,935 ευρώ.

    Προφανέστατα και κατευθύνει στην Intracom ένα τμήμα από την ισχυρή ρευστότητα των 23,35 εκατ. ευρώ, που αποκόμισε με τη παραχώρηση του 11,9% που κατείχε στην Ιντρακάτ.

    Συμμετοχές υψηλών αποτιμήσεων

    Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Intracom ανέρχεται σε 224,9 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν ισοϋψής με τα διαθέσιμα σε μετρητά που είχε στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχουν και οι υπεραξίες από τις συμμετοχές που διαθέτει. Στην Intralot εισέφερε 25 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 7,135% της εταιρείας. Ποσοστό που τώρα αποτιμάται σε περίπου 42 εκατ. ευρώ.

    Στην Ιντρακάτ έχει διατηρήσει το 5,09% μετέχοντας και στην ΑΜΚ με την εισφορά περίπου 5,1 εκατ. ευρώ. Οι νέες μετοχές είχαν διατεθεί στα 1,17 ευρώ και τώρα βρίσκονται…197,4% ψηλότερα, στα 3,48 ευρώ. Με την αποτίμηση του «πακέτου» συμμετοχής της Intracom να είναι τώρα στα 28,4 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί δηλαδή σχεδόν στο 41% του τιμήματος που είχε εισπράξει όταν πούλησε το 31,7% της Ιντρακάτ στο σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη .

    Για τον Σωκράτη Κόκκαλη η πολύπλευρη ανάταξη της Intralot και της Intracom, έρχεται να πιστοποιήσει ότι ξέρει πώς γίνεται η δουλειά. Οι χρηματιστηριακές αξίες των δύο εταιρειών του από τα χαμηλά των 36,7 εκατ. ευρώ, αθροίζουν τώρα 813,9 εκατ. ευρώ.

    Κι όλα αυτά, όταν σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών σήκωσε από την αγορά κεφάλαια 394,2 εκατ. ευρώ (αν υπολογιστεί και το προς έκδοση ομόλογο) ενώ διαχειρίστηκε deal αξίας 327,2 εκατ. ευρώ και κατάφερε να περικόψει κατά 163 εκατ. ευρώ της απαιτήσεις των ομολογιούχων της Intralot.

    Μάλλον είχαν δίκιο εκείνοι που χρόνια πριν δήλωναν την εμπιστοσύνη του σε αυτόν, επαναλαμβάνοντας στερεότυπα το  αφοπλιστικό «ο Πρόεδρος ξέρει»

    Διαβάστε επίσης

    Κοινή επένδυση Κόκκαλη – Κωνσταντακόπουλου στη Βούλα

    Πώς ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε το comeback, νέα υψηλά για Ιντρακόμ, Ιντραλότ και Κέκροψ

    Intralot: Στο 27% το από κοινού ποσοστό των Κόκκαλη – Intracom Holdings



    ΣΧΟΛΙΑ