• Business

    Τιτάν: Αδειάζει το ταμείο από τις επενδύσεις στις ΗΠΑ που γυρίζουν με φόρα σε ύφεση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Και πάλι μία ανάσα από τα χαμηλά της (52 εβδομάδων) βρέθηκε η μετοχή της Τιτάν κλείνοντας χθες με μεγάλη πτώση 1,97%, στα 10,96 ευρώ.

    Τα 10,72 ευρώ αποτελούν τα χαμηλά 52 εβδομάδων και στην περιοχή αυτή είχε βρεθεί τον Ιούλιο που μας πέρασε.

    Η κίνηση αυτή της μετοχής που απουσιάζει από όλους τους διεθνείς δείκτες του χρηματιστηρίου βλέπει την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί άτακτα στα επίπεδα των 858 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι η εποχή που βρισκόταν στα 15,30 ευρώ έχει περάσει.

    Με εμφανές το ενεργειακό κόστος που πιέζει τις πωλήσεις, η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με την αύξηση των επιτοκίων που στην Αμερική, όπως έγινε γνωστό από τις διαθέσεις του Τζερόμ Πάουελ επικεφαλής της Fed θα συνεχιστεί μέχρις ότου ο πληθωρισμός αποκλιμακωθεί σε συμβατα για την οικονομία επίπεδα της τάξης του 2%.   O δανεισμός του ομίλου στο ά 6μηνο ανέρχεται στα 795 εκατ. ευρώ.

    Και στις ΗΠΑ οι προειδοποιήσεις για ύφεση στα επόμενα τρίμηνα είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με την αγορά, στο σημείο αυτό οι προβλέψεις του ομίλου για καλή πορεία των εργασιών στις ΗΠΑ, είναι κάτι που θα κριθεί.  Όπως ανέφερε η τσιμεντοβιομηχανία στα αποτελέσματα του εξαμήνου, «στις δύο βασικές γεωγραφικές περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου η ζήτηση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

    Η άνοδος στον κλάδο της κατοικίας και η συνεχιζόμενη δυναμική δραστηριότητα στον κλάδο των υποδομών στήριξαν τη ζήτηση στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες.

    Στη Φλόριντα καθώς η οικονομία σημειώνει αλματώδη πρόοδο, η ζήτηση στον κλάδο των κατοικιών καταγράφει σημαντική άνοδο. Παράλληλα παρατηρείται αναθέρμανση του κλάδου των εμπορικών ακινήτων συνέπεια της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή. Τέλος σημειώνεται ότι τόσο στη Φλόριντα όσο και στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά επενδυτικά προγράμματα υποδομών».

    Θα συμβεί το ίδιο και στη συνέχεια; Αναλυτές της BlackRock υπολογίζουν πως για να δαμάσει η Fed τον πληθωρισμό στο 2% θα πρέπει να υπάρξει ύφεση στην οικονομία και αύξηση της ανεργίας κατά πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα, αναφέρει το Bloomberg.

    Ενδεχομένως οι επιπτώσεις να είναι μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη.

    Περιοχή στην οποία, επίσης κινείται η Τιτάν.

    Εκείνο που προκαλεί εντύπωση στην αγορά είναι ότι εν μέσω κρίσης, ο όμιλος αναγκάζεται να καίει μετρητά από το ταμείο της για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της και να καλύψει τα υψηλά κόστη ενέργειας.

    Οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατά το α’ εξάμηνο του έτους κατέγραψαν καθαρές εκροές ύψους €49εκ., συγκριτικά με καθαρές εισροές ύψους €60,5εκ. το α’ εξάμηνο του 2022.

    Οι ταμειακές ροές επηρεάστηκαν, όπως λέει ο όμιλος, από το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών (€96 εκ. το α’ εξάμηνο του 2022 έναντι €54 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021) που υλοποιείται αυτή τη στιγμή, κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς και από τα αποθέματα καυσίμων που αγοράστηκαν σε υψηλότερες τιμές συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και από τα υψηλότερα επίπεδα των εμπορικών απαιτήσεων λόγω του υψηλότερου επιπέδου πωλήσεων.

    Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεινή παραμένει η χρηματιστηριακή εικόνα ανταγωνιστών της Τιτάν. Lafarge, Cemex, Holcim, βλέπουν κάθετη πτώση στις μετοχές τους…

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: Δύο προσφορές για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

    Attica, Grimaldi και ΟΛΘ οι τρεις υποψήφιοι για το λιμάνι Ηγουμενίτσας – Βελτιωτικές προσφορές ζητά το ΤΑΙΠΕΔ



    ΣΧΟΛΙΑ