• Οικονομία

    Πάουελ: Κανείς δεν ξέρει αν η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε ύφεση

    • NewsRoom

    Τζερόμ Πάουελ


    Το ενδεχόμενο μιας ύφεσης είναι στο τραπέζι σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

    «Το ενδεχόμενο μιας ύφεσης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές, από το εάν οι προσδοκίες παραμένουν σταθερές και επίσης εάν αποκτήσουμε μεγαλύτερη προσφορά εργασίας».

    Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες ύφεσης θα περιοριστούν όταν η Fed επιτύχει το στόχο για 2%.

    «Το μήνυμά μας παραμένει το ίδιο. Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%», ανέφερε.

    Σχετικά με το σενάριο παύσης της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων ανέφερε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: να συνεχιστεί η ανάπτυξη, να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά εργασίας και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες με ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.

    «Ο δρόμος για τη μείωση του πληθωρισμούς μπορεί να απαιτεί μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης», ανέφερε και διευκρίνισε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά».

    Νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

    Νωρίτερα, η Fed ανακοίνωσε την τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια να κυμαίνονται μεταξύ 3%-3,25%.

    H FOMC μετά τη συνεδρίαση, επανέλαβε ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους του πληθωρισμού, παραμένει σταθερή στον στόχο για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%  και αναμένει ότι οι διαδοχικές αυξήσεις είναι κατάλληλες γι’ αυτό.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ