• Business

    Τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου: Στα 0,30 ευρώ/KWh αναμένονται -Μικρότερο το βάρος των επιδοτήσεων

    Κώστας Σκρέκας

    Κώστας Σκρέκας


    Τιμολόγια ρεύματος της τάξης των 0,30 ευρώ/KWh δηλαδή σχεδόν 10 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Νοεμβρίου από τις εταιρίες προμήθειας, για το μήνα Δεκέμβριο.

    Αιτία της μείωσης η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της χονδρεμπορικής τιμής αλλά και η πρόθεση των προμηθευτών να απορροφήσουν κερδοφορία των προηγούμενων μηνών εν όψει της λειτουργίας του Μηχανισμού επιστροφής υπερεσόδων που θα μπει το επόμενο διάστημα σε λειτουργία.

    Τα μειωμένα τιμολόγια θα περιορίσουν σημαντικά και το ύψος των επιδοτήσεων που απαιτούνται για να πληρώνει ο καταναλωτής 0,15-0,17 ευρώ/KWh, όπως είναι η δέσμευση του ΥΠΕΝ.
    Σημειώνεται ότι και το Νοέμβριο η επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στα τιμολόγια ρεύματος ανήλθε συνολικά στα 430 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε χωρίς να χρειαστεί ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Υπενθυμίζεται, ότι από τον Ιούλιο του 2022, που καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι προμηθευτές ρεύματος υποχρεούνται να ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις τιμές που θα κοστολογήσουν την KWh τον επόμενο μήνα, κάνοντας μια εκτίμηση για το κόστους τους που είναι η μέση τιμή της KWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

    Τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και την τιμή των 0,15-0,17 ευρώ/KWh που είναι η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές, την καλύπτουν οι επιδοτήσεις που προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για επιδοτήσεις στο ρεύμα περίπου 7 δις ευρώ για επιδοτήσεις εκ των οποίων τα 5 δις ευρώ έχουν προκύψει από τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού και τα υπόλοιπα 2 δις από τον προϋπολογισμό.

    Επιδοτήσεις με κίνητρο τη μείωση της κατανάλωσης

    Υπενθυμίζεται, ότι πλέον το ύψος της επιδότησης δεν είναι ενιαίο για όλες τις καταναλώσεις, αλλά διαφοροποιείται ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, κατά τρόπο που το πρώτο κλιμάκιο ως 500 KWh τον μήνα να παίρνει την υψηλότερη επιδότηση. Ακολουθεί το δεύτερο κλιμάκιο για κατανάλωση από 501 ως 1.000 KWh τον μήνα και το τρίτο κλιμάκιο, για καταναλώσεις πάνω από 1.001 KWh τον μήνα που παίρνει και τη χαμηλότερη επιδότηση.

    Η φθίνουσα κλιμάκωση της επιδότησης έχει επιλεγεί ως κίνητρο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού αν και έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό του συνολικού κόστους των επιδοτήσεων. Επίσης, προβλέπεται και μπόνους μειωμένης κατανάλωσης, αν το νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021. Για τον Νοέμβριο, το μπόνους εξοικονόμησης ήταν 50 ευρώ/MWh.

    Χαμηλότερα και η Οριακή Τιμή Συστήματος το Δεκέμβριο

    Η τιμή του φυσικού αερίου ΤΤF στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, που αποτελούν το benchmark για τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού τον επόμενο μήνα, τις περισσότερες ημέρες του Νοεμβρίου ως σήμερα κυμαινόταν μεταξύ 110- 120 ευρώ/MWh. Η πορεία αυτή εάν συνεχιστεί, αφήνει περιθώρια ώστε οι τιμές χονδρικής του ρεύματος να κινηθούν σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του Νοεμβρίου ή και λίγο χαμηλότερα.

    Η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στο διάστημα από 1/11 ως 18/11/2022 διαμορφώθηκε στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 205,38 ευρώ/MWh, έναντι μέσης τιμής χονδρικής τον Οκτώβριο στα 232,60 ευρώ/MWh.  Για σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 222,62 ευρώ/MWh με πτώση 9,9%.



    ΣΧΟΛΙΑ