• Business

    Τι θα κάνει η οικογένεια Δαυίδ με την Frigoglass; Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια σε ένα χρόνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass


    Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της Frigoglass στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, μίας πρωτοφανούς κρίσης, που όμοιά της, όπως είπε στους αναλυτές, η διοίκηση της εταιρείας, δεν έχει ξαναδεί.

    Όπως δείχνει η προσεκτική ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Frigoglass, μέσα σε ένα εξάμηνο, το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια επιδεινώθηκαν από 27,4 εκατ. ευρώ στις 31/12/2019 σε… 46,283 εκατ. ευρώ στις 30/6/2020!

    Επίσης, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, μπορεί να μειώθηκαν οριακά από τα 60,2 εκατ. ευρώ, στα 58,5 εκατ. ευρώ, αλλά προκύπτει σημαντική αύξηση στα μακροπρόθεσμα δάνεια που από 223,458 εκατ. ευρώ στις 31/12/2019, ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου στα 251,9 εκατ. ευρώ.

    Η περικοπή κόστους που πραγματοποιεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της εταιρείας συμφερόντων Δαυίδ – Λεβέντη, ενίσχυσε περίπου κατά 10 εκατ. σε ένα εξάμηνο τα ταμειακά διαθέσιμα που πλέον ανέρχονται στα 64 εκατ. ευρώ από 54,1 εκατ. ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Και όπως ειπώθηκε από την διοίκηση της εταιρείας που ελέγχεται από τις οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη, αρκούν για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστάσεων μέχρι τέλος του χρόνου.

    Άσχημα μαντάτα στο μεταξύ, από την πορεία του 5ετούς, η ονομαστική αξία του οποίου κατρακύλησε μέχρι το 63,8 και πλέον δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 70, ενώ το κουπόνι υπενθυμίζεται ότι είναι αλμυρό στο 6,8%, τη στιγμή που το 5ετές της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει υποχωρήσει στο… 0,227%!

    Όπως και να ‘χει πάντως, η οικογένεια Δαυίδ, δεδομένου ότι ο κ. Χαράλαμπος Δαυίδ είναι πρόεδρος του Δ.Σ., είδε στο β’ 3μηνο οι πωλήσεις να υποχωρούν 55% και το EBITDA 70%. Ο κορoνοϊός δε, φέρνει νέα αναβολή στα επενδυτικά πλάνα, αφού η νέα επένδυση στη Νιγηρία μετατίθεται για το 2021.

    Πάντως, η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω της χρηματοδοτικές πηγές με επέκταση πιστωτικών γραμμών (20 εκατ. ευρώ ) καθώς και με είσπραξη μερισμάτων από τη Νιγηρία. Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό χθες από το conference call μεταξύ αναλυτών και διοίκησης, σύντομα, ολοκληρώνεται άλλη μία γραμμή χρηματοδότησης 10 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ