• Business

    Τι συμβαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ; Το κενό ηγεσίας, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο Λαυρεντιάδης και το Recovery Fund

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Η αίσθηση ότι κινείται στον αυτόματο πιλότο υπάρχει για το ΤΑΙΠΕΔ.

    Πέρα από το γεγονός ότι εκτελεστικός πρόεδρος δεν υπάρχει από τις 18 Δεκεμβρίου, μετά και την παραίτηση του Άρη Ξενόφου, ο οποίος οδεύει στη «νέα» Ελλάκτωρ, αν τελικά αναλάβει τα ηνία του ομίλου η oλλανδική Reggeborgh στη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, η νέα διοίκηση του Υπερταμείου, που θα κληθεί να καλύψει τη θέση του προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ, θα αναλάβει καθήκοντα στις 16 Φεβρουαρίου.

    Κύκλοι της αγοράς που παρακολουθούν τις αποκρατικοποιήσεις εκ του σύνεγγυς υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί ένας ακόμα μήνας για την κάλυψη της θέσης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, που σημαίνει ότι ο βασικός φορέας των ιδιωτικοποιήσεων θα παραμένει ακέφαλος, ενώ χρειάζεται πίεση σε κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές των δύο ΔΕΠΑ.

    Κι αυτό γιατί:

    Α) Δεν υπάρχει πίεση προς την ΡΑΕ να τηρήσει τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα για τον καθορισμό ταρίφας στις τιμές φυσικού εμπορίου που θα διέρχεται από τις σωλήνες της νέας ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Β) Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τη στιγμή που η ΔΕΠΑ έχει προσφύγει με τη σειρά της εναντίον του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και της ELFE, εξέλιξη που μπορεί να πάει πιο πίσω τον διαγωνισμό. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, αλλά δεν αποκλείεται λόγω κορονοϊού να πάει πιο πίσω, πιθανώς για τον Μάρτιο.

    Η άποψη που διατυπώνεται τόσο από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών όσο και από την πλευρά των πωλητών είναι ότι ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη με την ELFE.

    Υπενθυμίζεται ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η ELFE, με απόφασή του περιόρισε τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ. Το σκεπτικό ήταν ότι η μεθοδολογία τιμολόγησης του φυσικού αερίου είναι καταχρηστική, διότι η τιμή συνδέεται με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΠΑ θα αλλάξουν δραματικά αν δικαιωθεί οριστικά η ELFE, αφού οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΠΑ θα μπορούν να προβούν σε αντίστοιχες διεκδικήσεις.

    Από την άλλη, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τροπολογία στη Βουλή για να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό γίνεται διότι, ενόψει των κονδυλίων που προορίζονται για τη χώρα μας από το Recovery Fund, το ΤΑΙΠΕΔ θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση για την προώθηση στρατηγικών έργων αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ.

    Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, απαιτούνται εξειδικευμένα στελέχη, σχολιάζουν πηγές κοντά στο ΤΑΙΠΕΔ, άρα και προσλήψεις και κυρίως δεν θα πρέπει να συγχέονται οι αρμοδιότητες του Ταμείου με αυτές των υπουργείων και των υπουργών σε μια στιγμή που η χώρα βιάζεται να απορροφήσει τα κονδύλια. Που σημαίνει ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο, αντί να τρέχουν γρήγορα, τα έργα να… χαθούν στην γραφειοκρατία και τη λάθος συνεννόηση μεταξύ υπουργών και ΤΑΙΠΕΔ.



    ΣΧΟΛΙΑ