• Business

    Σε νέες δικαστικές περιπέτειες ο Λούα Λούα, κατά κόσμον Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


    Η γνωστή εδώ και χρόνια οικονομική διαμάχη της ΔΕΠΑ (σήμερα ΔΕΠΑ Εμπορίας) με την ELFE (πρώην ΒΦΛ) θα συνεχιστεί για χρόνια ακόμη, μία είδηση που κατά πολλούς αφορά και τον πασίγνωστο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τον οποίο στην αγορά αποκαλούν Λούα Λούα λόγω των αρχικών του ονοματεπωνύμου του (καμία σχέση με τον πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού).

    Η δικαστική κόντρα ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. και ELFE που είναι η παλιά Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.) και που είχε εξαγοραστεί παλιότερα από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, θα συνεχιστεί, για την ακρίβεια θα επανέλθει στο Εφετείο.

    Σήμερα η ιδιοκτησία της ELFE βρίσκεται σε διάφορες άλλες εταιρίες αγνώστου ιδιοκτησίας, αλλά έντονες φήμες στην αγορά αναφέρουν ότι οι εταιρίες αυτές πάλι στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καταλήγουν κάτι που πρακτικά όμως δεν έχει αποδειχθεί.

    Ούτως ή άλλως όμως από αυτή την ιστορία, ο κ. Λαυρεντιάδης αποκλείεται να επανέλθει στις βαριές και δυσάρεστες δικαστικές περιπέτειες του παρελθόντος.

    Οι παλιές, δυσάρεστες περιπέτειες

    Υπενθυμίζουμε ότι για αυτές τις δύο διαφορετικές περιπέτειες (PROTON BANK και απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία Ανδριαδάκη) ο γνωστός και ως Λούα Λούα, είχε προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό το Δεκέμβριο του 2012.

    Μάλιστα τότε, τον κ. Λαυρεντιάδη είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” όπου νοσηλευόταν, η 2η Ειδική Ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, η οποία του απήγγειλε κατηγορίες για πέντε κακουργηματικές πράξεις, και του γνωστοποίησε ότι κρίνεται προφυλακιστέος, καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής στο εξωτερικό.

    Όσο διάστημα ήταν προφυλακισμένος πάντως, είχε την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Προκαθημένου της Αρχιεπισκόπου, καθότι και ο ίδιος ο κ. Λαυρεντιάδης είναι βαθιά θρησκευόμενος.

    Ο επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε τελικά στις 25 Ιουνίου του 2014 όταν βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, έκανε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που χρονίως αντιμετωπίζει.

    Τότε είχε καταβάλλει εγγύηση 500.000 ευρώ, ενώ του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

    Να υπενθυμίσουμε κάτι σημαντικό: η αποφυλάκιση αφορούσε στην υπόθεση της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, τον Ιούνιο του 2012 για την οποία είχε κατηγορηθεί ο κ. Λαυρεντιάδης και όχι την υπόθεση της PROTON BANK, για την οποία θα αποφυλακιζόταν ούτως ή άλλως, με το 18μηνο.

    Αλλά και για την εμπλοκή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην υπόθεση της PROTON BANK είχαν επιβληθεί στον επιχειρηματία οι εξής όροι προκειμένου να αποφυλακιστεί:

    -Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τρεις φορές το μήνα
    -Παράδοση διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας στο Αστυνομικό Τμήμα
    -Απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής και απαγόρευση μετακίνησης με πλωτό ή εναέριο μέσο
    -Υποχρεωτική διανυκτέρευση εντός της οικίας του στη Βάρη Αττικής

    Η ‘νίκη’ της ΔΕΠΑ στο Εφετείο και η απόφαση του Αρείου Πάγου

    Στην αντιπαράθεση ΔΕΠΑ-ELFE, θυμίζουμε ότι το Εφετείο είχε δικαιώσει απόλυτα τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στις απαιτήσεις που είχε έναντι των ELFE και οι οποίες είχαν φτάσει τα 120-130 εκατομμύρια μαζί με τους τόκους.

    Η ELFE προσέφυγε τότε στον Άρειο Πάγο επικαλούμενη λόγους τυπικής και όχι ουσιαστικής αναίρεσης της απόφασης. Ως γνωστόν ο Άρειος Πάγος την τυπική διαδικασία εκδίκασης στο Εφετείο εξετάζει και όχι την βαθύτερη ουσία μιας υπόθεσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άρειος Πάγος κατά πλειοψηφία, επικαλούμενος την τυπική παρουσία μάρτυρα που δεν έγινε δεκτή από το Εφετείο, ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο.

    Συνεπώς η υπόθεση σε Εφετειακό επίπεδο θα εκδικαστεί πάλι εν όλω.

    Αυτό σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο χρόνων αφού οποιαδήποτε απόφαση και να βγάλει το Εφετείο θα υπάρξει σίγουρα νέα προσφυγή στον Άρειο Πάγο.

    Εν τω μεταξύ, τα ELFE προαγοράζουν φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ σε πολύ καλή τιμή, πάλι με δικαστική απόφαση, ώστε να μην δημιουργείται νέο χρέος.

    Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

    Υπάρχει όμως το ερώτημα τι θα γίνει με την θρυλούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που περιλαμβάνει και την θυγατρική του Ομίλου, το «Φυσικό Αέριο Αττικής» που θεωρείται στην αγορά ως κερδοφόρα και σημαντική επιχείρηση, λόγω ευρύτατου πελατολογίου στην Αττική.

    Για το θέμα αυτό, έγκυρες πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφεραν στο mononews.gr:

    «Το βάρος της οφειλής των εκατομμυρίων των ELFE προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η πολύχρονη δικαστική εκκρεμότητα, ουσιαστικά απαγορεύει στην πράξη την απευθείας πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ιδιώτη μέσω Διεθνούς Διαγωνισμού.

    Το καταλαβαίνουν όλοι αυτό, αφού ουδείς προτίθεται να αγοράσει μια εταιρία η οποία έχει λαμβάνειν 70 ή 100 ή παραπάνω ή και …μηδέν εκατομμύρια από μια εταιρία σαν την ELFE που αν την πουλήσεις ολόκληρη μαζί με το λιμάνι που έχει μπροστά στην Καβάλα είναι ζήτημα εάν πιάνει 50 εκατομμύρια έτσι όπως έχει γίνει σήμερα. Συνεπώς το μπλέξιμο είναι πολύ μεγάλο σε αυτήν την περίπτωση».

    Σε ότι αφορά στους πιθανούς αγοραστές, οι πηγές του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν:

    «Ο μόνος που έχει εκδηλώσει δημόσια ενδιαφέρον για να αγοράσει ολόκληρη την ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ο Ανδρέας Σιάμισης με την Helleniq Energy που ήδη κατέχει το 35% της εταιρίας. Αλλά και αυτός νομίζω ότι το είπε περισσότερο διερευνητικά και επειδή πλέον είναι ανταγωνιστής της εταιρίας ενώ ουσιαστικά θα προτιμούσε να πουλήσει το ποσοστό του και να αποχωρήσει.

    Από τους άλλους ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα αναφέρονται στην αγορά ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος της Mytilineos, ο Χρήστος Κοπελούζος του φερώνυμου ομίλου, ο Γιώργος Στάσης της ΔΕΗ και ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης της Motor Oil.

    Νομίζω ότι περισσότερο για το ‘Φυσικό Αέριο Αττικής’ ενδιαφέρονται όλοι αυτοί και λιγότερο για τον Όμιλο συνολικά. Κυρίως οι δύο τελευταίοι που ανέφερα επιθυμούν διακαώς να εντάξουν στις τάξεις τους το ‘Φυσικό Αέριο Αττικής’ επειδή διαθέτει τεράστιο πελατολόγιο στην πρωτεύουσα και γνωρίζει να κρατάει τους πελάτες του».

    Σε ότι αφορά στους Ιταλούς της Italgas που ίσως ενδιαφέρονται, οι πηγές του ΤΑΙΠΕΔ ήταν κατηγορηματικές:

    «Καλύτερα να μην τους συζητάμε αυτούς. Οι άνθρωποι ακόμα δεν αγόρασαν την ΔΕΠΑ -Υποδομών και ζητούν από το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο 170 εκατ. ευρώ πίσω για απίθανους λόγους και προφάσεις, ώστε να μην εξοφλήσουν το τίμημα. Δεν έχουν επιδείξει αξιοπιστία δυστυχώς».

    Τέλος έχει αναφερθεί πολλές φορές η προοπτική της εισαγωγής των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο.

    Το σχόλιο των κύκλων του ΤΑΙΠΕΔ ήταν πολύ θετικό σε αυτή την προοπτική:

    «Εδώ η κατάσταση είναι πιο εύκολη και η προοπτική σαφώς πιο ευνοϊκή λόγω και της καλής πορείας που έχει το Χρηματιστήριο αυτή την εποχή και της πρόσφατης αναβάθμισης της χώρας μας από τους καναδούς.

    Άλλωστε με τον τρόπο αυτό και ο Σιάμισης θα πουλήσει το 35% στο Χρηματιστήριο αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ σε πρώτη φάση θα πουλήσει 14% και σε δεύτερη φάση μπορεί να μείνει με την καταστατική μειοψηφία του 35% όπως ακριβώς γίνεται και στην ΔΕΗ.

    Οι θεσμικοί θα πάρουν την μερίδα του λέοντος, το Δημόσιο θα πάρει καλά χρήματα και η εταιρία θα δουλέψει πιο απελευθερωμένα στον ανταγωνισμό. Αυτό θα είναι το γενικότερα win-win αρκεί να ληφθεί η πολιτική απόφαση και να δοθεί η εντολή» μας είπαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Μόνο ψηφιακά μέσω του gov.gr το Πιστοποιητικό Ταξινόμησης

    Παγώνη: Καμπανάκι για τις πληγείσες περιοχές – Κίνδυνος για γαστρεντερίτιδα και ηπατίτιδα Α

    Συνεργασία Eurobank-BestPrice.gr: Νέες δυνατότητες και υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο



    ΣΧΟΛΙΑ