• Business

    Διαμάχη ΔΕΠΑ – ELFE: Το Εφετείο δικαίωσε τη ΔΕΠΑ – Προσφυγή στον Άρειο Πάγο προαναγγέλλει η ELFE

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Κώστας Ξιφαράς

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Κώστας Ξιφαράς


    Τη ΔΕΠΑ –Εμπορίας δικαίωσε η απόφαση του Εφετείου Αθηνών στο θέμα της οικονομικής διαφοράς με την ELFE.

    H υπόθεση όμως θα τελεσιδικήσει μετά από 1-2 χρόνια στον Άρειο Πάγο όπου θα προσφύγει η ELFE.

    Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου και καθαρογράφτηκε σήμερα.

    Η απόφαση δικαιώνει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη δικαστική διαμάχη με την ELFE, για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010-2015 ενώ η ELFE προανήγγειλε ήδη την προσφυγή της στον Αρειο Πάγο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, «η απόφαση του Εφετείου μετά τη συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019, κάνει δεκτή την έφεση και την αγωγή ΔΕΠΑ για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας και απορρίπτει πλήρως την έφεση και την αγωγή της ELFE.

    Η νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης και θα εξετάσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Εταιρεία».

    Απαντώντας η ELFE με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η εταιρία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Διατηρεί όμως σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα της δικαστικής κρίσης και το βάσιμο των παραδοχών στις οποίες εδράζεται η απόφαση. Γι αυτούς τους λόγους θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της ενώπιον του Αρείου Πάγου με τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια θα λάμψει και ότι θα δικαιωθεί όπως έγινε άλλωστε στην εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό».

    Το ιστορικό της διαμάχης

    Η αντιδικία των δύο εταιριών είναι μακρά και το περασμένο φθινόπωρο η οικονομική διαφορά προμηθευτή-πελάτη έφτασε στο Εφετείο Αθηνών.

    Η ELFE διεκδικούσε αποζημίωση από την ΔΕΠΑ Εμπορίας, επικαλούμενη καταχρηστικό τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε την περίοδο 2010-2015.

    Από τη μεριά της η δημόσια επιχείρηση ήθελε ληξιπρόθεσμες οφειλές από την, κάποτε Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας, προγενέστερο σχήμα της σημερινής ELFE που μέσω funds φέρεται να ανήκει ακόμη στα συμφέροντα του κ.Λαυρεντιάδη.

    Το 2019 είχε εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση που δεν ικανοποιούσε τις δύο εταιρείες, κυρίως τη ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο Εφετείο.

    Η ELFE, είχε απαίτηση αποζημίωσης ύψους 302 εκατομμυρίων και τελικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της επιδίκασε ποσό 63 εκατομμυρίων.

    Η ELFE υπολόγισε το ποσόν με τις διαφορές των τιμών της εποχής εκείνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και τη σύμβαση με τις συναφείς ρήτρες πετρελαίου που έχει η ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom, που επίσης ενδιαφέρεται σφόδρα για την ιστορία.

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, που διεκδικεί χρεωστούμενα περίπου 130 εκατομμυρίων από την ELFE ήθελε να κερδίσει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και να μηδενιστεί η αποζημίωση, όπερ και εγένετο.

    Η δικαστική εκκρεμότητα έχει παγώσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ ενώ η προσφυγή στον Αρειο Πάγο θα δώσει χρονική παράταση αγωνίας.

    Η αποκρατικοποίηση βρίσκεται στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και οι υποψήφιοι επενδυτές περιμένουν την οριστική έκβαση της δικαστικής διαμάχης, προκειμένου να διαμορφώσουν και αναλόγως τις προτάσεις τους.

    Η υπόθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενδιαφέρει μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους της χώρας, ξένες εταιρίες αλλά και … ξένες Πρεσβείες στην Αθήνα.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά με την απόφαση: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη νομική υπηρεσία της Εταιρείας και τους εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες μας για την ακούραστη και αποτελεσματική εργασία τους, όπως επίσης και τα στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή».

    Διαβάστε επίσης

    Τι έδειξε η αποκαλυπτική έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για την υπόθεση ELFE – ΔΕΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ