• Business

    ΑΒΑΞ: Τι συμβαίνει με τη μετοχή και το χθεσινό της άλμα κατά 12,24%;

    Χρήστος Ιωάννου, ΑΒΑΞ

    Χρήστος Ιωάννου, ΑΒΑΞ


    Ηχηρή έκπληξη στη χρηματιστηριακή αγορά δημιούργησε το χθεσινό άλμα κατά 12,24% που πραγματοποίησε η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας Άβαξ. Συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Ιωάννου.

    Μάλιστα η κεκτημένη δυναμική στο «χαρτί» φάνηκε από το ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρονιάς. Θαρρείς και η μετοχή βάλθηκε να αποδείξει «με το καλημέρα» τη διάθεσή της να αφήσει πίσω της τις τραυματικές καταστάσεις της περσινής χρονιάς.

    Στη διάρκεια της οποίας έχασε το 26% της αξίας της.

    Μέσα σε ένα νοσηρό κλίμα επενδυτικού παραγκωνισμού, που αποτυπώθηκε ευδιάκριτα στη μεγάλη βουτιά κατά 52,3% της συναλλακτικής δραστηριότητας. Καθώς πέρσι η μέση, ημερήσια αξία των συναλλαγών κατέπεσε στα 76.550 ευρώ, έναντι των 160.380 ευρώ του 2021.

    Με συνέπεια να γίνουν κονιορτός από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας 38,4 εκατ. ευρώ.

    Τι όμως μπορεί να συμβαίνει με το χθεσινό, εντυπωσιακό ριμπάουντ της μετοχής;

    Οι άνθρωποι της αγοράς δεν έχουν επί του παρόντος κάποια σαφή ένδειξη για το που μπορεί  να οφείλεται η θεαματική μεταβολή.

    Τουλάχιστον με βάση τις πιο πρόσφατες ειδήσεις για την εταιρείας, η προσοχή εστιάζεται στην εξασφάλιση της τραπεζικής χρηματοδότησης ( από την Πειραιώς) για το έργο Flyοver, που αφορά την κατασκευή της νέας ανατολικής, περιφερειακής οδού, στη Θεσσαλονίκης.

    Ένα έργο προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει κοινοπρακτικά η Άβαξ με τη Mytilineos.

    Τα δύο βασικά ενδεχόμενα

    Αρκεί όμως αυτό για να δικαιολογήσει το ξαφνικό ξεφάντωμα της μετοχής; Μάλλον όχι είναι η απάντηση των ανθρώπων της αγοράς, που επικεντρώνουν την προσοχή τους σε δύο ενδεχόμενα: Είτε να έχει μπροστά της η κατασκευαστική ένα σημαντικό εταιρικό γεγονός, είτε να επιδιώκεται η αναπροσαρμογή της αποτίμησης της Άβαξ σε πιο ορολογικά επίπεδα, σε σχέση με τα δεδομένα του κλάδου.

    Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές επιθετικές αγορές δεν φαίνεται να έγιναν στο… βρόντο, ούτε από μη γνωρίζοντες. Και τούτο καθώς άλλαξαν χέρια 378.308 μετοχές συνολικής αξίας 310.049 ευρώ. Συναλλακτικός τζίρος αυξημένος κατά…305% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

    Με άμεση συνέπεια να ανέβη η χρηματιστηριακή αξία της Άβαξ στα 123,1 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας 13,4 εκατ. ευρώ  μέσα σε μια μέρα… Σβήνοντας έτσι, σχεδόν το 35% των περσινών απωλειών με όρους κεφαλαιοποίησης…

    Να είναι τυχαία όλα αυτά ή έστω συγκυριακά; Λίγο δύσκολο φαντάζει, αν και εκ προοιμίου τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    Στην εταιρεία και μετά από τη σχετικά πρόσφατη απορρόφηση του μεριδίου της πλευράς Παρασκευαΐδη, ο Πρόεδρος Χρήστος Ιωάννου βρέθηκε να κατέχει το 33,326% των μετοχών. Αποφεύγοντας με μαθηματική φροντίδα να φτάσει σε οριακή απόσταση από εκείνη που γεννά την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης ( 33,33%).

    Στο χαρτοφυλάκιο του ξαδέλφου του Στέλιου Χριστοδούλου διακρατείται ποσοστό  8,532%. Ενώ ο CEO της Άβαξ Κωνσταντίνος Μιτζάλης έχει το 17,154% και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κουβαράς κατέχει 7,829%. Με το ποσοστό των μετοχών που βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά (free float) να είναι στο περίπου 33,16%.

    Μένει να αποδειχθεί, τόσο στη σημερινή όσο και στις αμέσως επόμενες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, αν το χθεσινό άλμα στη μετοχή συνιστά κάτι το ουσιώδες ή αποτελεί πυροτέχνημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιες μάχες για μεγάλα έργα θα δώσουν το 2023 οι μεγάλοι εγχώριοι και διεθνείς Όμιλοι

    Διόδια: Αυξήσεις φωτιά έως και 14% για το 2023

    Ποια οδικά έργα υπογράφουν οι μεγάλοι όμιλοι τη νέα χρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ