• Business

    Τι συμβαίνει με τα IPOs των εταιρειών ακινήτων

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος της Trade Estates - Μάριος Αποστολίνας, CEO Orilina Properties - Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Noval Property

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος της Trade Estates – Μάριος Αποστολίνας, CEO Orilina Properties – Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Noval Property


    Ανοιχτές είναι ενδεχόμενες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο. Μεταξύ των προγραμματισμένων ΙΡΟs είναι αυτές των τριών επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, των οποίων η διαπραγμάτευση των μετοχών στο ταμπλό είναι υποχρεωτική, βάσει της νομοθεσίας για τις ΑΕΕΑΠ.

    Κλειδωμένη για το τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς είναι η εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, αλλά η Noval Property και η Orilina Properties δεν αποκλείεται να επανεξετάσουν το σενάριο εισαγωγής εντός του 2023, δεδομένων των αναταραχών στις κεφαλαιαγορές εξαιτίας των γεωστρατηγικών εξελίξεων με αιχμή την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

    Χθες, το Χρηματιστήριο κινήθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 1.111 μονάδες, με πτώση 2,26%. με την ανησυχία των επενδυτών, αλλά και όσων προσανατολίζονται στην άντληση κεφαλαίων να θεωρείται εύλογη.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις εταιρείες είναι οι τελευταίες ΑΕΕΑΠ που παραμένουν εκτός Χ.Α., αν εξαιρεθεί η ΑΕΕΑΠ Χανίων, η οποία θα εκμεταλλεύεται τα ακίνητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και έλαβε έγκριση σύστασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Θυμίζουμε, επιπλέον, πως υποχρεωτική είναι και η διανομή τουλάχιστον του 50% των καθαρών κερδών των ΑΕΕΑΠ στους μετόχους τους.

    Λήγει η προθεσμία για την Orilina

    Παρόλο που η τελευταία παράταση της προθεσμίας εισαγωγής της Orilina Properties στην κύρια αγορά του Χ.Α. λήγει στις 14 Δεκεμβρίου, το σενάριο αυτή να παραταθεί εξαιτίας των συνθηκών είναι στο τραπέζι, αλλά μένει να φανεί αν ένα τέτοιο αίτημα θα γίνει δεκτό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Τυπικά, η εισαγωγή μίας ΑΕΕΑΠ σε οργανωμένη αγορά γίνεται εντός δύο ετών από τη σύσταση της, με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον χρόνων, ωστόσο ζητούμενο εξακολουθεί να είναι μία επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    H ΑΕΕΑΠ της Βrevan Howard και του Έλληνα επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, που συστάθηκε το 2018 έχει ήδη χτίσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 130 εκατ. ευρώ.

    Στα πλεονεκτήματά της ανήκει η χαμηλή μόχλευση, αφού πρώτη φορά κατέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό στο τέλος του 2022, συνάπτοντας επταετές ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 είχαν αντληθεί 7,5 εκατ. ευρώ.

    Tα έσοδά της ανέρχονταν το πρώτο εξάμηνο σε 3 εκατομμύρια, τα λειτουργικά κέρδη σε 4,2 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε 3,8 εκατ. ευρώ.

    Οι σημαντικότερες επενδύσεις της αφορούν στην κατασκευή πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος 20 βιλών και ενός εμπορικού συγκροτήματος με ιδιωτική λέσχη στο Ελληνικό.

    Ήδη ο φάκελος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας των Marina Residencies έχει κατατεθεί στο Πολεοδομικό Γραφείο Ελληνικού και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επένδυση των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

    Αξιοποιεί την παράταση η Noval;

    Σε ευκολότερη θέση βρίσκεται η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς έχει εξασφαλίσει παράταση εισαγωγής έως τις 15 Οκτωβρίου του 2024.

    Ωστόσο, τουλάχιστον πριν το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, θεωρούταν σίγουρη η εκκίνηση της διαδικασίας εντός του 2023, κάτι που δε φέρεται να επιβεβαιώνεται.

    Στις 4 Σεπτεμβρίου, πάντως, η γενική συνέλευση των μετόχων είχε εγκρίνει την εισαγωγή των μετοχών στην κύρια αγορά και στις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι παρατάθηκε η προθεσμία έως τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, αν και αυτή είχε χορηγηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς νωρίτερα.

    Πριν από την ΙΡΟ, η EBRD δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο κεφάλαιο της Noval νωρίτερα από την αγορά, παρέχοντας δάνειο υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμο 10,5 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες δεν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

    Το πλάνο της Noval προβλέπει υλοποίηση επενδύσεων 350 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη πενταετία, μεταξύ των οποίων η ανέγερση συγκροτήματος γραφείων στα βόρεια προάστια (π.χ. στο παλιό εργοστάσιο της Kodak), η ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων στο Μετς και η ανακατασκευή του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο στην Πειραιώς.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023 αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 54% στα 23,2 εκατ. ευρώ και τα έσοδά της έφτασαν τα 13,8 εκατομμύρια.

    Πιστή στο χρονοδιάγραμμα η Trade Estates

    Το νήμα θα κόψει, όμως, η Trade Estates, με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου να αναμένεται εντός του Οκτωβρίου και να ακολουθεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, το αργότερο μία εβδομάδα μετά.

    Η εταιρεία με βασικό μέτοχο τον όμιλο Φουρλή επιδιώκει να αντλήσει περί τα 100 εκατομμύρια, ενώ η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με κατάργηση του δικαίωματος των παλαιών μετόχων.

    Ως anchor investors έχουν μπει στην Trade Estates το Latsco Family Office και η Autohellas, χωρίς να γίνει γνωστό αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση.

    Σήμερα, η Fourlis ελέγχει περίπου το 84% της ΑΕΕΑΠ, η Autohellas το 11,9% και το family office της Μαριάννας Λάτση το 4,2%, ενώ βασικός στόχος του ομίλου Φουρλή είναι το ποσοστό του να είναι μικρότερο από 50%.

    Η εταιρεία έχει ακίνητα αξίας 330 εκατ. και έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του Smart Park από τη Reds.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιες είναι οι business της Ελλάδας με το Ισραήλ: Τα ξενοδοχεία, η ενέργεια και τα φάρμακα

    Quest: Επιβεβαιώνει το mononews για την κατάθεση τελικής προσφοράς για την Κωτσόβολος

    Ανδρέας Σιαμισίης (Helleniq Energy): Τους επόμενους μήνες η απόφαση για τις ερευνητικές γεωτρήσεις

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ