• Business

    Ευθύμιος Μπουλούτας: Στο Smart Park το κέντρο βάρους – Σκέψεις για μέρισμα

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Στο Smart Park και την επικείμενη πώλησή του στην Trade Estates του Ομίλου Φουρλής μεταφέρεται πλέον το κέντρο βάρους του Ομίλου Ελλάκτωρ, βάσει των όσων δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Ευθύμιος Μπουλούτας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Α Εξαμήνου του 2023.

    Η πώληση αυτή ακολουθεί τη συμφωνία με την Intrakat, η οποίο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023, καθώς αναμένεται το τελικό πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Μάλιστα, τόνισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει λάβει τις απαντήσεις από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη για την αγοραπωλησία της ΑΚΤΩΡ και πλέον η εξέταση της υπόθεσης έχει πάει στο Β΄Στάδιο, το οποίο είναι καθαρά τυπικό.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο για νέες πωλήσεις, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι όλα περιουσιακά στοιχεία αξιολογούνται, δε θα εξετάζεται κάποια νέα πώληση θυγατρικής μέσα το Β Εξάμηνο του 2023.

    «Είμαστε πλέον σε θέση να αρχίσουμε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει. Θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σε επόμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές». Με αυτή του τη δήλωση ο κ. Μπουλούτας άνοιξε ξανά το ζήτημα της αποκοπής και διανομής μερίσματος στους μετόχους στο μέλλον, έχοντας πλέον ως «βέλος» στη φαρέτρα του την ισχυρή κεφαλαιοποίηση των 840 εκατ. ευρώ και την καθαρή ρευστότητα των 180 εκατ. ευρώ.

    Για τις νέες εξελίξεις σε έργα που διεκδικεί ο Όμιλος, πρόσθεσε ότι έχει γίνει μία προσφυγή στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ, για τον οποίο η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη Μ Παραχωρήσεων (Mytilineos).

    Πρόκειται για το έργο αξίας 1,75 δισ. Ευρώ, το οποίο είναι η επόμενη μεγάλη παραχώρηση μετά από την Αττική Οδό, με μνηστήρες τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Egis – Meridiam.

    Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, δεν ανέφερε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στον διαγωνισμό, καθώς οι προσφορές αναμένεται να έχουν ανοίξει εντός Οκτωβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Επομένως, η εν λόγω προσφυγή μπορεί να θεωρηθεί ως μία μικρή αναταραχή.

    Παραχωρήσεις και Real Estate οι πιο κερδοφόρες δραστηριότητες

    Με την κατασκευή να βρίσκεται εκτός κάδρου λόγω της επικείμενης πώλησης της ΑΚΤΩΡ, οι δύο βασικοί πυλώνες στη νέα εποχή του Ομίλου είναι οι παραχωρήσεις και το Real Estate.

    Όπως φάνηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου οι παραχωρήσεις ήταν ο βασικός αιμοδότης καθώς εισέφεραν τη μερίδα του λέοντος στα EBITDA του Ομίλου (84,9 εκατ. Ευρώ από τα συνολικά 94 εκατ. Ευρώ και αύξηση 24% σε ετήσια βάση) και τις πωλήσεις (135 εκατ.ευρώ από τα συνολικά 186 εκατ. Ευρώ και αύξηση 7% ετησίως).

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου στον κλάδο των παραχωρήσεων είναι η Αττική Οδός, η οποία εκτιμάται ότι έχει αποδόσεις της τάξης των 150 εκατ. Ευρώ ανά έτος. Επομένως, στην επόμενη ημέρα του Ομίλου, η οποία φαίνεται να επικεντρώνει στις παραχωρήσεις, η επικράτηση σε νέα μεγάλα έργα τέτοιο τύπου, όπως το Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ (που διεκδικεί σε κοινοπραξία με την Mytilineos) αποκτά ιδιαίτερο βάρος.

    Σχετικά με το real estate που είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος κλάδος δραστηριότητας του Ομίλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης αναφέρθηκε ότι τα κέρδη του τριπλασιάστηκαν κυρίως λόγω των πωλήσεων δύο οικοπέδων στη Ρουμανία. Η συνολική τιμή πώλησης ανήλθε στα 18,8 εκατ. Ευρώ και οι αγοραπωλησία έγινε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023.

    Όσον αφορά το Smart Park, βάσει των όσων ανέφερε ο CFO του Ελλάκτωρ κ. Δημοσθένης Ρέβελας, η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 21%, ενώ ο κύκλος εργασιών των ενοικιαστών κινήθηκε ανοδικά κατά 27%.

    Να σημειωθεί ότι στο Α’ Εξάμηνο του 2023 η ανάπτυξη ακινήτων κατέγραψε πωλήσεις 4,9 εκατ. Ευρώ (αύξηση 18% σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο του 2022) και EBITDA 8,6 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιστροφή στα κέρδη, στο +29% τα EBITDA το α’ εξάμηνο, στα €840 εκατ. τα ίδια κεφάλαια

    Ελλάκτωρ: Με όπλο τη ρευστότητα αναζητά τη νέα του επιχειρηματική ταυτότητα

    Παραχωρήσεις: Ποιες νέες μεγάλες «μάχες» ακολουθούν μετά την Αττική Οδό – Όλοι οι πρωταγωνιστές



    ΣΧΟΛΙΑ