• Business

    Τι σημαίνει η συνένωση Νηρέα και Σελόντα – Γιατί οι τράπεζες «έσπασαν» την πώληση στα δυο

    Σελόντα

    Σελόντα


    Από τη στιγμή που οι τράπεζες «πυροδότησαν» το διαγωνισμό πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στους υποψήφιους επενδυτές και εάν οι δυο εταιρείες πουληθούν «πακέτο» ή ως ξεχωριστές οντότητες.

    Τελικά, οι τράπεζες επέλεξαν να δώσουν και τις δυο επιλογές στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, θεωρώντας πως έτσι θα πετύχουν μεγαλύτερο τίμημα και θα μεγιστοποιήσουν το όφελος για τις ίδιες και τους μετόχους.

    Οι υποψήφιοι επενδυτές, όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δημήτρη Βαλαχή, φαίνεται πως επιθυμούν να αποκτήσουν και τις δυο εταιρείες μαζί. Και αυτό, όπως είπε, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουν έναν ισχυρό όμιλο που θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και θα καθορίσει τις εξελίξεις στον κλάδο.

    Οι αριθμοί φαίνεται να τον δικαιώνουν. Παρά τα προβλήματά τους, η συνένωση του Νηρέα και της Σελόντα ακομη και σήμερα θα γεννήσει έναν πραγματικό-κολοσσό, ικανό να πρωταγωνιστήσει σε διεθνή κλίμακα.

    Οι αριθμοί

    Ο Νηρέας ιδρύθηκε το 1988 από τον Αριστείδη Μπελλέ και είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ευρώπη, με τζίρο που ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ και 1.200 άτομα προσωπικό .

    Διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία και εμπορεύεται τα προϊόντα του σε περισσότερες από 35 χώρες στον κόσμο. Είναι ο κυριότερος προμηθευτής των μεγαλύτερων αλυσίδων super market της Ευρώπης για Λαβράκι, Τσιπούρα και Μυλοκόπι,  τα οποία πωλούνται ολόκληρα, απεντερωμένα ή σε φιλέτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα.

    Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις αποτελούνται από 4 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 3 μονάδες προ-πάχυνσης, 31 μονάδες πάχυνσης, 5 συσκευαστήρια, 1 ερευνητικό κέντρο, 2 εργοστάσια παραγωγής ιχθυοτροφών, 1 εργοστάσιο μεταποίησης και 1 μονάδα παραγωγής εξοπλισμού ιχθυοκαλλιέργειας.

    Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 33,10% του μετοχικού κεφαλαίου, η Alpha Bank το 20,84%, η Eurobank το 16,4%, η Εθνική Τράπεζα το 5,95% και η Linnaeus Capital BV το 5,55% (τα δικαιώματα ψήφου ανήκουν στην κ. Natalia Zolotova).

    Από την άλλη πλευρά, η Σελόντα ιδρύθηκε το 1981 από τον Γιάννη Στεφανή και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής τσιπούρας και λαβρακιού σε παγκόσμια κλίμακα.

    Προμηθεύει σε εβδομαδιαία βάση τους πελάτες της με πάνω από 500 τόνους φρέσκια ελληνική τσιπούρα και λαβράκι ενώ τα ψάρια ταξιδεύουν σε περισσότερες από 25 χώρες ανά τον κόσμο οδικώς και αεροπορικώς.

    Διαθέτει 55 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής στην Ελλάδα, με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 40.000 τόνων τσιπούρας και λαβρακιού, 14 συσκευαστήρια και 2 μονάδες επεξεργασίας, 6 ιχθυογεννητικούς σταθμούς στην Ελλάδα με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 180 εκατομμυρίων τεμαχίων γόνου1 εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών που διαχειρίζεται από τη θυγατρική εταιρεία Περσεύς, τον μεγαλύτερο παραγωγό ιχθυοτροφών στην Ελλάδα με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 70.000 τόνων

    Απασχολεί περίπου 1.150 εργαζόμενους και ο τζίρος της κυμαίνεται στα 167 εκατ. ευρώ.

    Οι κύριοι μέτοχοι της Σελόντα, σύμφωνα με το μετοχολόγιο της 31/03/2017, είναι η Τράπεζα Πειραιώς με 32,92%, η Alpha Bank με 21,97%, η Eurobank με 13,29%, η Εθνική Τράπεζα με 11,44% και οι λοιποί μέτοχοι κατέχουν το 20,38%.

    «Αντίστροφη μέτρηση»

    Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η συνένωση των δυο παραπάνω ομίλων θα δημιουργήσει κάτι παραπάνω από έναν «εθνικό πρωταθλητή».

    Θα σημάνει την γένεση ενός παγκόσμιου παίκτη στις ιχθυοκαλλιέργειες, ο οποίος θα είναι σε θέση να καθορίσει τις προοπτικές του κλάδου, όπως δήλωσε και ο κ. Βαλαχής.

    Με πάνω από 80 μονάδες πάχυνσης, τζίρο που θα υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ και πάνω από 2.000 εργαζόμενους το νέο σχήμα εκτιμάται πως «δεν θα έχει αντίπαλο».

    Ωστόσο, κανείς ακόμη δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν οι προσφορές που θα υποβληθούν θα αφορούν και τις δυο εταιρείες, ή την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

    Η απάντηση θα δοθεί πολύ σύντομα καθώς η αποσφράγιση των προσφορών αναμένεται -εκτός απροόπτου- στα τέλη του επόμενου μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του Νηρέα και της Σελόντα έχουν εκδηλώσει επίσης το επενδυτικό κεφάλαιο της Oaktree καθώς και τα funds Panaxia, Butterfly, το Duet Group και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Tinicum Inc. (Pontos Aqua) που όμως λέγεται πως δεν θα συμμετάσχει στην τελική φάση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Βαλαχής (Ανδρομέδα) για Νηρέα – Σελόντα: «Έχουμε τα εχέγγυα για να κερδίσουμε τον διαγωνισμό»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιχθυοκαλλιέργειες: Τα φαβορί για τον Νηρέα και την Σελόντα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νηρέας – Σελόντα: Τι ακριβώς συμβαίνει. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ