• Business

    Τι φέρνει το 2018 στο ΧΑ: Οι εκπλήξεις και τα νέα IPOs

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    H χρονιά των IPOs θα είναι το 2018 για το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως όλα δείχνουν, καθώς πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον τρεις μεγάλους ελληνικούς ομίλους να δρομολογούν τις διαδικασίες εντός του έτους για εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, μέσω δημόσιας προσφοράς.

    Πρόκειται για ομίλους με πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2017, που εκτός απροόπτου, και αν διατηρηθεί η δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της χρηματαγοράς, θα προχωρήσουν εντός του 2018 σε εισαγωγή στο ΧΑ με δημόσια προσφορά, κάτι που η ελληνική αγορά έχει να δει από το μακρινό 2014, όταν η ΕΛΤΕΧ Άνεμος είχε προχωρήσει σε δημόσια προσφορά με τιμή έναρξης στο 1,70 ευρώ. Έκτοτε έχουν μπει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου οι Briq ΑΕΕΑΠ, ICI ΑΕΕΑΠ, Cenergy Holdings και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, όμως καμία από αυτές δεν προχώρησε σε δημόσια προσφορά.

    Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και άλλες εταιρείες στην απόφαση να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να επωφεληθούν από την αποκλιμάκωση του country risk και τις βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου, που έκλεισε το 2017 με κέρδη της τάξεως του 24%.

    Όμως πέρα από IPOs, το 2018 επιφυλάσσει και ένα νέο κύμα από εταιρικές ομολογίες που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, καθώς είναι αρκετές οι εταιρείες που εκτιμάται ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου, ακολουθώντας το παράδειγμα που έδωσαν πέρυσι μεταξύ άλλων ο ΟΠΑΠ, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Sunlight και η MLS. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που φέρεται να σχεδιάζει έκδοση ομολόγου αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ασαφές είναι ακόμα το τι θα γίνει με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που σχεδιάζει να γίνει η πρώτη που θα εκδώσει ομόλογο στην ελληνική χρηματαγορά, λόγω των τεχνικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει και περιπλέκουν την κατάσταση.

    Πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες θα αποκαλύψουν τα σχέδιά τους για έκδοση ομολόγων και άλλες εταιρείες που ενθαρρύνονται από την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς και θέλγονται από τη δυνατότητα για φθηνό δανεισμό, ώστε να χρηματοδοτήσουν τα σχέδιά τους για μελλοντική ανάπτυξη.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέες Business του Βασίλη Κάτσου και το νέο μυστηριώδες ιταλικό fund

    MH XAΣΕΤΕ: Τέλη κυκλοφορίας: Έως την Παρασκευή η πληρωμή-Τι ισχύει για την κατάθεση πινακίδων



    ΣΧΟΛΙΑ