• The Wiseman

    Οι νέες Business του Βασίλη Κάτσου και το νέο μυστηριώδες ιταλικό fund

    the wise man

    the wise man


    Καλώς μας μπήκε το 2018: Η στήλη εύχεται καλή χρονιά αλλά δεν θα μπει στον κόπο να εξηγήσει το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που έγραψε στο τουίτερ “Ο νέος χρόνος στα όνειρά μας καταδύεται στην κορυφή των κυμάτων αγωνιστικά τα ξεδιπλώνει, μαχητικά, αγαπησιάρικα…”, πολύ απλά γιατί δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει ο ποιητής.

    Θα ασχοληθεί όμως με την αγωνία του Δήμου για τον εξωδικαστικό και την επικείμενη αλλαγή του νόμου 

    Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης (Δήμος) Παπαδημητρίου ήταν ανήσυχος τις τελευταίες ημέρες του 2017. Πηγή των ανησυχιών του απ’ ότι μάθαμε ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και η αργή διεκπεραίωση υποθέσεων. Το πρόβλημα εστιάζεται τώρα στους εφοριακούς, οι οποίοι φοβούνται να κάνουν κουρέματα και ρυθμίσεις γιατί δεν είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία περί της απουσίας ευθυνών. Και συζητείται βελτίωση του νόμου…

    Πάντως, ο υπουργός έγραψε ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο για τις επενδύσεις στην Καθημερινή με τίτλο «Ο δεκάλογος της επενδυτικής ανάκαμψης». Εμείς απλώς να πούμε όχι στον υπουργό που το γνωρίζει αλλά στο ευρύ κοινό, ότι η μεγάλη άνοδος των Ξένων Άμεσων  Επενδύσεων για την οποία πανηγυρίζει ο υπουργός, δεν οφείλεται στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, αλλά στις ιδιωτικοποιήσεις, που το κόμμα του υπουργού (ΣΥΡΙΖΑ)  σαμποτάρει…

    2018, η χρονιά των μεγάλων αλλαγών ή των νέων αναβολών;

    Αν το 2017 ήταν το σημείο καμπής σε τομείς που ξεκινούν από τα «κόκκινα δάνεια» και φτάνουν μέχρι τα deals σε σειρά κλάδων, το 2018 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά που θα δούμε να μεταμορφώνεται το ελληνικό επιχειρείν. Από τον πρώτο μήνα του χρόνου αναμένονται εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τις Νηρέα και Σελόντα, θα οριστικοποιηθεί η τύχη των Cyta και Forthnet, ενώ θα ξεκαθαρίσει το μεγάλο παιχνίδι στο χώρο της ιδιωτικής υγείας και θα κορυφωθεί η μάχη για νέες τοποθετήσεις στην ελληνική τουριστική αγορά. Τι άλλο θέλετε δηλαδή για πρώτο πιάτο;

    Το κυρίως πιάτο θα περιλαμβάνει ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, που ξεκινούν από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και φτάνουν μέχρι το 17% των μετοχών του πρώην μονοπωλίου. Νέες ισορροπίες θα φέρει στην αγορά φυσικού αερίου τυχόν θετική εξέλιξη στην πώληση του ΔΕΣΦΑ με επικρατέστερο ένα σχήμα τεσσάρων ισχυρών διαχειριστών δικτύου της Ε.Ε.

    Αρκεί, βέβαια, να μην επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο των συνεχών αναβολών σε κάθε σοβαρή μεταρρύθμιση ή συμφωνία. Και υπό την προϋπόθεση πως θα αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες πολιτικές εξελίξεις, είτε λέγεται ανασχηματισμός επί το λαϊκιστικότερο, είτε ξαφνικές εκλογές επειδή δε βγαίνει το σενάριο που έχουν στο μυαλό τους στην κυβέρνηση.

    Οι νέες πρωτοβουλίες του Βασίλη Κάτσου

    Μετά την τοποθέτηση στην Lamda Development, από κοινού με τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού, η οικογένεια Κάτσου, μέσω της επενδυτικής εταιρείας VNK Capital, ετοιμάζει νέες επενδύσεις σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν αξιόλογα περιθώρια ανάπτυξης. Ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου αγόρασαν προ μηνών και την ελληνική δραστηριότητα της Pharmathen στο χώρο του φαρμάκου, μαζί με την οικογένεια Βασιλόπουλου.

    Στη συνέχεια επιχείρησαν να αποκτήσουν την Avis Hellas και τα είχαν καταφέρει (πάλι μαζί με τον όμιλο Olympia και άλλους Ελληνες επιχειρηματίες) μέχρι που εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί της Avis, μαζί με τους Τούρκους της Koch. Οι Αμερικανοί άσκησαν το δικαίωμα πρώτης άρνησης που είχαν και πήραν την εταιρεία μέσα από τα χέρια του ελληνικού σχήματος.

    Τώρα ακούγεται πως η οικογένεια Κάτσου ετοιμάζει το επόμενο βήμα στον τομέα των logistics. 

    Νέο (ιταλικό;) fund για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Ενώ γίνονταν μέγας θόρυβος για τις έξι επενδυτικές εταιρείες που εγκρίθηκαν από το European Investment Fund (EIF) της ΕΤΕπ ώστε να επενδύουν σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδρύονταν ένα ακόμα fund πάλι με συμμετοχή του EIF.

    Πρόκειται για το «EOS Hellenic Renaissance Fund», αγνώστων λοιπών στοιχείων το οποίο μάλλον συνδέεται με την ιταλικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία EOS που έχει ως ορμητήριο το Λονδίνο. Η συμμετοχή του EIF στο νέο fund εγκρίθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Το ψάχνουμε.

    Στις 31 Ιανουαρίου ο πρώτος γύρος για τη μαρίνα Αλίμου

    Με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρνουν τον όμιλο Dogus να απέχει από το διαγωνισμό για τη μαρίνα Αλίμου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα επιβεβαιωθούν οι φήμες για κοινή κάθοδο του άλλου τουρκικού ομίλου, του Koch, μαζί με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Αλλά και στη στάση που θα κρατήσει η Lamda Development η οποία, μαζί με την Dogus, ελέγχουν τη μαρίνα Φλοίσβου και σύντομα θα αποκτήσει τον έλεγχο της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά μέσω της συμφωνίας για το Ελληνικό. Βέβαια, για να μάθουμε πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω.

    Στην εκπνοή του 2017, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση λίγων ημερών στην ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μαρίνα Αλίμου. Από τις 16 Ιανουαρίου μετατέθηκε για τις 31 Ιανουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ