• Business

    Thanos Hotels and Resorts: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος Κύπριος ξενοδόχος που επεκτείνεται στην Ελλάδα

    Θάνος Μιχαηλίδης, CEO της Thanos Hotels & Resorts

    Θάνος Μιχαηλίδης, CEO της Thanos Hotels & Resorts


    Από το… salto mortale στην Πάφο, επεκτείνεται στη Μύκονο ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της Κύπρου, Thanos Hotels and Resorts, που εισήλθε στην ελληνική αγορά πολυτελούς φιλοξενίας, το 2023.

    Η οικογενειακή εταιρεία σχεδιάζει το άνοιγμα 10 νέων ξενοδοχείων στην Ελλάδα σε ορίζοντα τριετίας, σκανάροντας «εμπορικούς» προορισμούς αλλά και άγνωστες στο ευρύ κοινό περιοχές, ενώ στο ραντάρ είναι η Αθήνα και η βόρεια Ελλάδα.

    Το 2023 ο όμιλος έκανε απόβαση στη Μύκονο παρουσιάζοντας τα Amyth Hotels, brand με το οποίο θέλει να επεκταθεί.

    Tο πρώτο ξενοδοχείο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2023 στον Άγιο Στέφανο, ενώ τον Μάιο του 2024 θα ανοίξει ένα νέο Amyth στο Super Paradise σε ανακαινισμένο συγκρότημα που απαρτίζεται από 50 δωμάτια, σουίτες και βίλες επιφάνειας 70 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο μισθώνει ο όμιλος.

    Οι επενδύσεις στην Ελλάδα φτάνουν τα 17 εκατομμύρια ευρώ για το άνοιγμα και την επέκταση του Amyth στον Άγιο Στέφανο Μυκόνου. Η Μύκονος αποτελεί την αφετηρία για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου έχει τεθεί ο στόχος για τη δημιουργία 500 δωματίων.

    Ορόσημο για τον κυπριακό όμιλο θα είναι η απόβαση της ναυαρχίδας του, Anassa, στην Ελλάδα, σε ορίζοντα πενταετίας.

    Το ξενοδοχείο 5 plus αστέρων Anassa λειτουργεί στην πόλη Χρυσοχούς στην Πάφο από το 1998 και, σύμφωνα με την εταιρεία, συνεχίζει να κατέχει τη θέση του κορυφαίου resort στο νησί.

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής εισόδου στην ελληνική αγορά, η διοίκηση βρίσκεται σε εντατικές συζητήσεις με επενδυτές και ιδιοκτήτες προκειμένου να διευρύνει το δίκτυο των Amyth Hotels και σε άλλες ελληνικές τοποθεσίες.

    Παράλληλα, ο όμιλος θα φέρει στην Ελλάδα τη Thanos Hotel Management, που απευθύνεται τόσο σε ιδιοκτήτες που επιθυμούν να διαθέσουν το ακίνητό τους για να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο, όσο και σε επαγγελματίες της φιλοξενίας που διαθέτουν ήδη ξενοδοχείο και επιθυμούν να αναθέσουν το management.

    Η Thanos Hotel Management βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναζήτησης και συζητήσεων με ιδιοκτήτες αντίστοιχων ακινήτων και στην Ελλάδα, όπως είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των επενδυτικών του σχεδίων ο CEO της Thanos Hotel Management, Θάνος Μιχαηλίδης, ο οποίος παράλληλα κατέχει και τον τίτλο του προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

    Ποιος είναι ο κυπριακός όμιλος

    Ο όμιλος διαχειρίζεται το 10% των πεντάστερων δωματίων στην Κύπρο και είναι ο ηγέτης σε επίπεδο εσόδων ανά δωμάτιο, καθώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο 8 ξενοδοχειακών μονάδων, 6 στην Κύπρο (Anassa, Αntasia, Annabelle, Αlmyra, Berengaria, Amyth of Nicosia) και δύο στη Μύκονο.

    Η δυναμική των κλινών του Thanos Hotels and Resorts ξεπερνά τις 900 κλίνες, συμπεριλαμβανομένων δωματίων, σουιτών, βιλών και κατοικιών, σε Κύπρο και Ελλάδα.

    Σημειωτέον ότι η Thanos Hotels and Resorts δραστηριοποιείται και στη λιανική, μέσω της Kult Retail, που εκπροσωπεί 80 πολυτελή brands και ανερχόμενους σχεδιαστές, με 6 καταστήματα επιφάνειας 2.400 τ.μ. και έσοδα 9 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα, ο όμιλος διοικείται από τη δεύτερη γενιά της οικογένειας Μιχαηλίδη, η οποία ανέλαβε τα ηνία το 2008 από τον ιδρυτή της, Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Ο Αλέκος Μιχαηλίδης, που έφυγε από τη ζωή του 2008, άρχισε να δραστηριοποιείται στην τουριστική βιομηχανία το 1971, ενοικιάζοντας το ξενοδοχείο Ευαγόρας Court, στην Αρχαία Σαλαμίνα.

    Μετά την τουρκική εισβολή, επαναδραστηριοποιήθηκε στον κλάδο τη δεκαετία του 1980, με τη δημιουργία του βομβαρδισμένου τότε Paphos Beach Hotel, νυν Almyra, έτσι ώστε να μπει η Κύπρος στο χάρτη των τουριστικών προορισμών.

    Σήμερα το ξενοδοχείο είναι το μοναδικό μέλος της Design Hotels στην Κύπρο.

    «Το άνοιγμα του Anassa στην Πάφο είχε χαρακτηριστεί salto mortale, ήταν το μοναδικό ξενοδοχείο αυτού του τύπου στην Πάφο και η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση μετά το αεροδρόμιο», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του ομίλου, ο τζίρος φτάνει τα 61 εκατ. ευρώ, το περιθώριο EBITDA ανέρχεται σε 23% και τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώνονται σε 300 εκατομμύρια, ενώ συνολικά απασχολούνται 975 εργαζόμενοι.

    Ο κλάδος των ξενοδοχείων έχει τζίρο 48 εκατ. ευρώ, 24% περιθώριο EBITDA και απασχολεί 850 εργαζομένους.

    Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζει είναι η υπό μελέτη μεικτή ανάπτυξη στην Πάφο, ύψους 70 εκατομμυρίων για πεντάστερο ξενοδοχείο και διαμερίσματα, το πρώτο έργο αυτού του τύπου στην Πάφο.

    Επίσης, το φθινόπωρο του 2024 ξεκινά τη λειτουργία του το Amyth στη Λευκωσία, με 10 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, εντός των μεσαιωνικών Βενετικών Τειχών της πόλης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξενοδοχεία – Τέλος ανθεκτικότητας: Αντάρτικο από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου

    Τι αλλάζει στη συμφωνία της Briq Properties με την Intercontinental για την πρώτη συγχώνευση ΑΕΕΑΠ

    Ερμού: Αυτό είναι το ενοίκιο ρεκόρ που έδωσε η Nike για κατάστημα στην ακριβότερη πιάτσα της Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ