• Real Estate

    Τι αλλάζει στη συμφωνία της Briq Properties με την Intercontinental για την πρώτη συγχώνευση ΑΕΕΑΠ

    Άννα Αποστολίδου, CEO της Briq Properties


    Μέρισμα που θα κινηθεί στα επίπεδα του 2022 θα διανείμει η Briq Properties για τη χρήση του 2023, παρόλο που δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία συγχώνευσης με την επίσης εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, Intercontinental International.

    Η διοίκηση έχει αποφασίσει τη διανομή μερίσματος ύψους 3,7 εκατ. ευρώ ή 0,1045 ανά μετοχή, η οποία, όμως, τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης ορισμένων παραμέτρων της συγχώνευσης. Όπως εξήγησε η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ – βασικός μέτοχος της οποίας θυμίζουμε πως είναι ο Θεόδωρος Φέσσας –, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των χρηματιστηριακών αναλυτών, από την αρχική συμφωνία με την ICI έχει περάσει ενάμιση έτος, ενώ ο καθορισμός των παραμέτρων είχε γίνει με ημερομηνία εκτίμησης των ακινήτων 30/6/2022 και η σχέση ανταλλαγής θα πρέπει να εγκριθεί από τον ορκωτό ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε να μη διανεμηθεί μέρισμα μετά το 2022, καθώς οι δύο πλευρές δεν ανέμεναν να καθυστερήσει η διαδικασία εξαγοράς των 17 ακινήτων της ICI, ωστόσο αυτό φέρεται να ανατρέπεται.

    Η εξαγορά των 17 ακινήτων αξίας 60,6 εκατομμυρίων από τη Briq είναι το πρώτο στάδιο της πρώτης συγχώνευσης ελληνικών ΑΕΕΑΠ. Σε δεύτερη φάση, η BriQ θα εξαγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά, έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος, θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών, το πιθανότερο έως το τέλος του 2024.

    Ήδη το deal μεταξύ των δύο ΑΕΕΑΠ έχει αυξήσει σημαντικά το μέγεθος της Briq, κατά περίπου 40%. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των 17 ακινήτων, το χαρτοφυλάκιο της Briq θα έχει αξία 212 εκατομμυρίων ευρώ, από 149 εκατ. στο τέλος του 2023. Τα έσοδα της από ενοίκια θα αυξηθούν περίπου κατά 6,4 εκατ. σε ετησιοποιημένη βάση και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στα 15,7 εκατομμύρια.

    Αύξηση του χαρτοφυλακίου στα 212 εκατ. φέρνει τo deal

    Όπως διευκρίνισε η κ. Αποστολίδου, τα 12 από τα 17 ακίνητα περιλαμβάνουν καταστήματα και καταστήματα τραπεζών, τα τρία είναι κτίρια γραφείων και δύο ειδικής χρήσης, ενώ από το σύνολο των assets, τα 14 είναι μισθωμένα στην Alpha Bank. Η καθαρή τους απόδοση φτάνει το 10,6%. «Σημαντική είναι η αναδιάρθρωση της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου (36% αποθήκες, 23% γραφεία, 14% ξενοδοχεία, 19% καταστήματα). Πετύχαμε μία μεγαλύτερη διασπορά και μείωση του ρίσκου», τόνισε η CEO. Χάρη στη συμφωνία, το 34% των εσόδων της Briq θα προέρχεται από την Alpha Bank, το 20% από τον όμιλο της Quest, το 17% από τη Sarmed και το 9% από την ξενοδοχειακή Hotel Brain.

    Πάντως, η συμφωνία αύξησε και τη μόχλευση της εταιρείας, καθώς ο συνολικός δανεισμός έφτασε τα 96 εκατομμύρια και ο δείκτης μόχλευσης το 46%. Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδου, «υπάρχει στρατηγική απομόχλευσης, ένας από τους τρόπους που σκεφτόμαστε είναι η πώληση ακινήτων που δεν είναι στρατηγικά. Κοιτάζουμε κι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία χάρη σε έναν κλάδο χρηματοδότησης που κατευθύνεται στην ανάπτυξη εταιρειών μετά τις συγχωνεύσεις». Στις λύσεις που θα εξέταζε μελλοντικά η εταιρεία ανήκει η έκδοση ομολόγου, δεδομένου πως «τα επιτόκια τώρα δεν είναι ευνοϊκά».

    Η Briq έχει ήδη κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την κατασκευή νέου κτιρίου γραφείων πιστοποιημένου κατά LEED επί της Ποσειδώνος στην Καλλιθέα. Το 50% του επενδυτικού σχεδίου 6,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται με σταθερό επιτόκιο 0,35% από το RRF, ενώ θα ολοκληρωθεί το 2025.

    Παράλληλα, η Briq επενδύει στην επέκταση του κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 44.500 τ.μ., το οποίο έχει μισθώσει στην Quest. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 31 εκατ. ευρώ και απομένει να επενδυθούν 6 εκατομμύρια για την επέκταση μέσω δεύτερου κτιρίου έως το τρίτο τρίμηνο του 2024. Το κτίριο θα αποφέρει στη Briq έσοδα 2,7 εκατ. από την εκμίσθωση. Επίσης, επεκτείνεται το Mr & Mrs White στην Πάρο (μισθωμένο στη Hotel Brain), το οποίο το καλοκαίρι του 2024 θα διαθέτει 61 δωμάτια και σουίτες.

    Διαβάστε επίσης

    BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα για το 2023

    Assets αξίας 430 εκατομμυρίων πρόσθεσαν το 2023 οι επενδυτικές ακινήτων

    BriQ Properties: Αύξηση 9,2% στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων – Γραφεία, logistics, ξενοδοχεία αξίας 149 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ