• Business

    Θ. Φέσσας: Επενδύει τα κέρδη από το iPhone στο real estate

    Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας. Πρόεδρος ΣΕΒ


    Τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, ενέργεια και ταχυμεταφορές αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες των δραστηριοτήτων του ισχυρού επιχειρηματία και προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα. Επόμενος σταθμός η πολύπαθη αγορά ακινήτων. Συγκρατημένος και προσεκτικός, ο Θεόδωρος Φέσσας διερευνά ενδελεχώς καθετί που παρουσιάζεται ως ευκαιρία. Με υψηλές γνωριμίες, παίρνει ρίσκα, αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και είναι έτοιμος να πληρώσει για τις λανθασμένες κινήσεις του, με εξαγορές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

    Το στοίχημα αυτή την φορά για τον ταλαντούχο επιχειρηματία είναι το real estate. Μια αγορά γεμάτη απίστευτες ευκαιρίες ως συνέπεια της εξαετούς κρίσης. Κι αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει, καθημερινά. Τα προσφερόμενα ακίνητα είναι αμέτρητα και οι ευκαιρίες που έχει κανείς για να αξιοποιήσει, εφόσον διαθέτει το απαραίτητο ρευστό, είναι πάμπολλες.

    Αυτό αντιλήφθηκε και ο επιχειρηματίας και αμέσως τα Δ.Σ. της Quest και της θυγατρικής Unisystems αποφάσισαν να καταθέσουν αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χορήγηση άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία. Για να εκδοθεί η άδεια, το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο πρέπει να είναι 25 εκατ.

    Τον λόγο έχει ο εκτιμητής που θα προσδιορίσει την αξία των 9 κτιρίων γραφείων που έχουν στην κατοχή τους οι δύο εταιρείες και θα τα προσφέρουν εις είδος. Περί τα 45.000 τ.μ. σε Καλλιθέα, Ρέντη, Μενίδι και Θεσσαλονίκη. Περιοχές που οι τιμές έχουν πέσει στο ναδίρ.

    Από την Apple με τους τρελούς τζίρους, στο μήλο της … κτηματαγοράς!

    Έχει γίνει το απαραίτητο gadget για τον «μέσο» Έλληνα. Είναι το απόλυτο status symbol με τις φθηνότερες λιανικές τιμές να ξεκινάνε από τα 541 και 649, για το iPhone 6 των 16 GB και το iPhone 6 Plus των 16 GB αντίστοιχα. Οι επιδόσεις του iPhone στην ελληνική αγορά της κρίσης είναι εντυπωσιακές. Η iSquare ως επίσημος διανομέας του της Apple στην Eλλάδα και την Kύπρο με «βάση» τα iPhone και με “χαρτοφυλάκιο” τα Mac, iPad και iPod, “έφερε” στα ταμεία του ομίλου Quest 28,3 εκατ. το 9μηνο του 2014 και 43 εκατ. όλη τη χρονιά. Mε το +30%, που εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το φετινό 9μηνο θα σκαρφαλώσει κοντά στα 37 εκατ.

    Στα δύσκολα

    Ο Θεόδωρος Φέσσας μεγάλωσε στα Εξάρχεια με πατέρα δημόσιο υπάλληλο και μητέρα δασκάλα. Με εξαιρετικές επιδόσεις στο σχολείο, πέρασε στο Πολυτεχνείο στην Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων. Πολύ καλός του φίλος από την σχολή, είναι ένα άλλο γνωστό όνομα της επιχειρηματικής ελίτ, ο Γιώργος Κορωνιάς. Κάνει το μεταπτυχιακό του στην Βρετανία, στο Μπέρμινγχαμ. Όταν πλέον επιστρέφει στην Αθήνα γίνεται επιστημονικός συνεργάτης του Πολυτεχνείου. Έχει αποδείξει, σε φίλους και εχθρούς, ότι αντέχει. Την περίοδο 2007-2008, πολλοί στοιχημάτιζαν ότι η Info- Quest θα οδηγούνταν στη κατάρρευση, ακολουθώντας το δρόμο άλλων ισχυρών εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής, που είχαν μεσουρανήσει στις «χρυσές» εποχές του Χρηματιστηρίου, όπως η Altec ή ο όμιλος Πουλιάδη. Τότε, τα μεγέθη της εισηγμένης χτυπούσαν “καμπανάκι” . Υπέρογκα δάνεια και υποχρεώσεις που υπερέβαιναν τα 300 εκατ. ευρώ. Την λύση την βρήκε.

    Το “φιλί της ζωής” ήρθε από την πώληση της Q- Telecom στην TIM Hellas (μετέπειτα Wind) έναντι 330 εκατ. ευρώ

    Με τη σύντροφό του Μαρία Τσελέντη, συνιδιοκτήτρια τράπεζας στη Σιγκαπούρη από τον προηγούμενο γάμο της, ζει στη Βουλιαγμένη.

    Στα 64 του χρόνια παραδέχεται τις άστοχες επενδυτικές επιλογές όπως αυτή της συμμετοχής στην κυπριακή AremisSoft, που υποτίθεται ήταν κολοσσός του λογισμικού, αλλά αποδείχτηκε “φούσκα” με εικονικές πωλήσεις και εικονικά κέρδη. Οι παρεμβάσεις του ως πρόεδρος στον ΣΕΒ είναι συχνές και καίριες ειδικά όσον αφορά στα θέματα που αφορούν τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τις επιδοτήσεις.

    Ο Θεόδωρος Φέσσας, αντικατέστησε τον επί 8 έτη επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος παραμείνει ως επίτιμος πρόεδρος.
    Ο Θεόδωρος Φέσσας, αντικατέστησε τον επί 8 έτη επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος παραμείνει ως επίτιμος πρόεδρος.

    Ο επιχειρηματίας ακούγεται πως έχει πάρει πάνω του τις επαφές με τις τράπεζες για τα θέματα ρευστότητας των εταιριών του , αξιοποιώντας ακόμη και τις ισχυρές πολιτικές του γνωριμίες για να προσπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια στα επενδυτικά του σχέδια. Λέγεται ότι είχε βρεθεί πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή επί της διακυβέρνησής του.



    ΣΧΟΛΙΑ