• Business

    Θ. Δουζόγλου: Το «παρασκήνιο» και οι λόγοι της αποχώρησης από τη διεκδίκηση της Creta Farms 


    Η αποχώρηση του Θ. Δουζόγλου από την κούρσα διεκδίκησης της Creta Farms προκάλεσε αίσθηση στην αγορά.

    Και αυτό γιατί ήταν ο πρώτος επενδυτής που εκδήλωσε ενδιαφέρον και έδινε την εντύπωση πως θα «πάει μέχρι τέλους». Τελικά, ο ομογενής επιχειρηματίας από την Βενεζουέλα επέλεξε να μην κάνει το βήμα παραπάνω και να αποχωρήσει από τη συνέχεια του διαγωνισμού.

    Πηγές προσκείμενες στον κ. Δουζόγλου μίλησαν στο mononews.gr για τους λόγους που οδήγησαν τον επιχειρηματία στην απόφαση να μην συνεχίσει στο διαγωνισμό, τονίζοντας πως δεν ήταν ένας ή δυο παράγοντες που έπαιξαν ρόλο, αλλά πολλοί και διαφορετικοί.

    Καταρχάς, όπως λένε, οι συνθήκες από τότε που ο κ. Δουζόγλου εκδήλωσε αρχικά το ενδιαφέρον του μέχρι σήμερα άλλαξαν άρδην. Η παραγωγή σταμάτησε, τα προϊόντα εξαφανίστηκαν από την αγορά, και άρχισε η διαδικασία υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Εκείνο ωστόσο, που κλόνισε τον ομογενή επιχειρηματία περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο ήταν η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της αλλαντοβιομηχανίας στο Κρυονέρι και στο Ρέθυμνο, όπου διαπίστωσε την πραγματικά άσχημη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανία. «Ήταν όλα άδεια. Δεν υπήρχαν πρώτες ύλες και τελικό προϊόν», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το χρονικό διάστημα επιστροφής της εταιρείας στην κανονικότητα. Ήδη, όπως λένε, έχει μείνει εκτός αγοράς μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές να έχουν πάρει την θέση της, ειδικά στο κομμάτι του HORECA. Αυτό, σημειώνουν, καθιστά την προσπάθεια επαναφοράς της εταιρείας εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι ο ομογενής επιχειρηματίας δεν έχει εμπειρία από τον κλάδο των αλλαντικών και θα ήταν απόλυτα εξαρτημένος από τον Τάκη Δομαζάκη, έναν εκ των δυο βασικών μετόχων της Creta Farms.

    «Διαπιστώσαμε», όπως υπογραμμίζουν, «ότι η ανασυγκρότηση της εταιρείας θα ήταν ένα πάρα πολύ βαρύ φορτίο για κάποιον που δεν έχει εμπειρία στον χώρο», προσθέτοντας πως «δεν είναι τυχαίο που στην τελική φάση συνεχίζουν δυο βιομηχανίες που γνωρίζουν καλά τον χώρο των τροφίμων». Δεν κρύβουν μάλιστα πως και η αποχώρηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Νίκας τους προβλημάτισε έντονα, και τους έκανε να ξανασκεφτούν τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

    Βέβαια, προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη εμπειρίας και να δημιουργηθεί στέρεο έδαφος για την επιτυχία του εγχειρήματός τους, επιδίωξαν να συνεργαστούν με μεγάλη εταιρεία από την Ισπανία. Πέρα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που θα έφερνε στο μάνατζμεντ, θα υπήρχε και συμφωνία για την προμήθεια πρώτων υλών σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κάτι τέτοιο, όπως λένε πηγές από το περιβάλλον Δουζόγλου, θα αποτελούσε εγγύηση ότι η εταιρεία θα ήταν κερδοφόρα και θα μπορούσε υπό καλύτερες προϋποθέσεις να ανακτήσει τα μερίδια και τις πωλήσεις που είχε πριν καταρρεύσει. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έγινε ποτέ καθώς όπως λένε δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος (ενώ δεν έλαβαν ποτέ την παράταση μιας εβδομάδας που ζήτησαν από την ΕΥ) .

    Βαρύνουσας σημασίας ήταν και το γεγονός πως δεν είδαν στο data room στοιχεία από την έρευνα της PwC, και κυρίως της Deloitte για τα οικονομικά πεπραγμένα των βασικών μετόχων και τις διαδρομές του χρήματος. Κάτι που για τον ομογενή επιχειρηματία ήταν αρκετά σημαντικό, με δεδομένο ότι στο εγχείρημα αναγέννησης της Creta Farms θα συνεργάζονταν με τον Τάκη Δομαζάκη, ο οποίος μπορεί να είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά ποινικά θέματα.

    Όλη αυτή οι παράγοντες και κυρίως η αβεβαιότητα επισημαίνεται αρμοδίως οδήγησαν τον κ. Δουζόγλου, στην απόφαση να αποχωρήσει από τη διαδικασία, παρ’ ότι γνωρίζει πως αυτό μπορεί να στεναχώρησε τον κ. Τ. Δομαζάκη. «Καταλήξαμε πως η Creta Farms δεν ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να μπούμε στα τρόφιμα, και πως θα αναζητήσουμε κάτι άλλο στο μέλλον», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι η κρητική αλλαντοβιομηχανία θα βρει τον δρόμο της, τονίζοντας πως το ισχυρό brand name και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της είναι μια καλή προίκα για το νέο επενδυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ