• Business

    Creta Farms: Τι δείχνουν τα επίσημα βιβλία για τα πεπραγμένα των αδελφών Δομαζάκη – Η στάση του Δ. Βιντζηλαίου

    Δημήτρης Βιντζηλαίος, επικεφαλής Impala Invest


    Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Βιντζηλαίος τις πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα για κακοδιαχείριση στην Creta Farms από τους αδελφούς Δομαζάκη και πρωτοφανείς μεθοδεύσεις σε βάρος της εταιρείας.

    Πηγές προσκείμενες στον υποψήφιο επενδυτή της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας εμφανίζονται καθησυχαστικές, λέγοντας πως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν επηρεάζει τη διαδικασία εξυγίανσης που προχωράει κανονικά.

    «Σύμφωνα με τον άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα παίρνεις συμφωνημένο και κατονομασμένο ενεργητικό όπως και παθητικό», σημειώνουν για να συμπληρώσουν πως «δεν μπορείς να κληρονομήσεις ισολογισμούς σκελετούς».

    Υπογραμμίζουν μάλιστα πως τα ευρήματα του ελέγχου που διενεργεί η Deloitte αλλά και νέα χρέη που ενδέχεται να προκύψουν από τα πεπραγμένα των βασικών μετόχων αποτελούν πρόβλημα της παλιάς εταιρείας, και όχι της νέας που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση. Ειδικότερα, για το ποσό των περίπου 3 εκατ. ευρώ που φέρονται να καρπώθηκαν τα αδέλφια Δομαζάκη χωρίς παραστατικά, επισημαίνουν πως οι πιστώτριες τράπεζες ζήτησαν να παραμείνει στην παλιά εταιρεία και δεσμεύθηκαν να το απαιτήσουν οι ίδιες από τους βασικούς μετόχους.

    Η συγκεκριμένη οφειλή, όπως λένε, μπαίνει στις αναβλητικές αιρέσεις της συμφωνίας με τις τράπεζες.

    Σπεύδουν επίσης να τονίσουν πως στα επίσημα βιβλία δεν φαίνεται κάποια «τρύπα» ή να υπάρχει οφειλή προς κάποιο φυσικό πρόσωπο που να ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, το μόνο που φαίνεται όπως λένε είναι ότι επενδύθηκαν περίπου 25 με 30 εκατ. ευρώ σε διάρκεια πέντε χρόνων στη θυγατρική της Creta Farms στις ΗΠΑ.

    Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαδικαστικών και την υποβολή του αιτήματος διάσωσης στο αρμόδιο δικαστήριο, η πλευρά Βιντζηλαίου εκτιμά πως μέχρι έχουν διευθετηθεί μέλος τέλος Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, υπολογίζεται να έχει μπει και η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας.

    Όσον αφορά στον έλεγχο της Deloitte, ο οποίος θα αποκαλύψει πολλά για την οικονομική διαχείριση της εταιρείας επί των ημερών των αδελφών Δομαζάκη, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν έχει παραδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών.

    «Χάθηκαν 2,9 εκατ. ευρώ»  

    Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες χρήματα ύψους 2,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Creta Farms κατέληξαν χωρίς παραστατικά την περίοδο 2014-2018 στα αδέλφια Δομαζάκη. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms στη συνεδρίασή της 4ης Δεκεμβρίου του 2019 έκρινε ότι τα ανωτέρω ποσά θεωρούνται δάνεια προς τους μετόχους –παλιά μέλη του δ.σ.- τα οποία και θα χαρτοσημανθούν ενώ αποφάσισε να εξετάσει το επόμενο διάστημα τις προσήκουσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τις απαιτήσεις αυτές.

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Μέτοχοι Creta Farms

    Την ίδια στιγμή, με βάση πάντα τις παραπάνω πληροφορίες, ο Μάνος Δομαζάκις προσελήφθη ως υπάλληλος με σύμβαση αορίστου χρόνου στην Creta Farms στα μέσα του 2018, με μηνιαίες απολαβές 10.000 ευρώ που στη συνέχεια αυξήθηκαν στις 20.000 ευρώ, ενόσω εκτελούσε καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

    Επιπρόσθετα, βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, προβλεπόταν η χορήγηση επιπλέον των αποδοχών: ενός τουλάχιστον εταιρικού αυτοκινήτου, epass, τουλάχιστον μια εταιρική πιστωτική κάρτα για έξοδα παραστάσεως αλλά και επιπλέον αμοιβή για εργασία πέραν του εύλογου ωραρίου (δηλαδή υπερωρίες, εργασία Κυριακών, αργιών, κ.λπ.). Αμοιβή για την επίτευξη των ατομικών στόχων οριζόμενη στο 30% των ετήσιων μικτών αποδοχών και ετήσια αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών όπου κατ’ ελάχιστο θα ανέρχεται στο 5%.

    Και μέσα σε όλα αυτά, εάν η σύμβαση καταγγελλόταν οποιαδήποτε στιγμή πριν την 31η Δεκεμβρίου του 2021, οπότε και έληγε η Creta Farms θα έπρεπε να του καταβάλει ποσό ίσο με το ποσό 24 συνολικών μικτών μηνιαίων αποδοχών, δηλαδή 480.000



    ΣΧΟΛΙΑ