• Business

    ΤΑΙΠΕΔ: Πέφτουν οι υπογραφές για τον λιμένα Καβάλας – Ακολουθεί άμεσα το λιμάνι Ηρακλείου

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Έντονη δραστηριότητα θα έχει τις επόμενες εβδομάδες το ΤΑΙΠΕΔ καθώς αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τους λιμένες Καβάλας και Ηρακλείου στα οποία παραχωρησιούχοι είναι αντίστοιχα η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EFA-Black Summit και ο Όμιλος Grimaldi.

    Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η υπογραφή για την παραχώρηση του προβλήτα Φίλιππος Β΄ του λιμένα Καβάλας. Παρόντες θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η παρουσία του υπουργού οικονομικών και εθνικής οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη.

    Ο λιμένας που παίρνει σειρά στη λίστα των υπογραφών είναι το Λιμάνι Ηρακλείου, η οποία τοποθετείται σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές εντός της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορούσε την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ.

    Λιμένας Καβάλας: Η ελληνοαμερικανική συμμαχία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EFA-Black Summit

    Την 40ετή παραχώρηση του λιμένα Καβάλα θα αναλάβει η ελληνοαμερικανική συμμαχία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EFA-Black Summit, η οποία είχε αναμένεται να πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις 70 εκατ. Ευρώ.

    Αυτές αναλύονται στα 33,9 εκατ. Ευρώ που ήταν η προσφορά της κοινοπραξίας Port Investements Kavala (σ.σ. Το όνομα της κοινοπραξίας), ενώ θα ακολουθήσουν επενδύσεις ύψους 35 εκατ. Ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Black Summit αποτελεί μία σημαντική αμερικανική εταιρεία, η οποία επενδύει παγκοσμίως σε υποδομές και επικεφαλής της είναι ο John Charalambakis, για τον οποίο το mononews έχει γράψει εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τη δράση του στις ΗΠΑ ως σύμβουλος της κυβέρνησης Obama για τα αίτια της οικονομικής κρίσης καθώς και για τις ριζοσπαστικές του απόψεις. Μάλιστα το ίδιο σχήμα είχε υποβάλει προσφορά για το λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ήταν αυξημένης σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά εν τέλει η διαγωνιστική διαδικασία ακυρώθηκε με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

    Αναλυτικότερα η κοινοπραξία που είχε δώσει τη μοναδική προσφορά το Φεβρουάριο του 2022 θα αναλάβει πλέον τα εξής:

    • τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
    • μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
    • τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
    • την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
    • συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

    Λιμάνι Ηρακλείου: Η προσφορά-μαμούθ του Ομίλου Grimaldi

    Ακολουθώντας την ίδια τακτική με το λιμάνι Ηγουμενίτσας, ο Όμιλος Grimaldi που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές, έδωσε μία προσφορά-ρεκόρ επικρατώντας του ανταγωνισμού, ο οποίος ήταν η συμμαχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον επιχειρηματία Γιάννη Γρύλο (AVIAREPS).

    Ο Όμιλος, που θα έχει σύντομα υπό τη διαχείρισή του δύο λιμένες, υπέβαλε τον περασμένο Ιούλιο την προσφορά ύψους 80 εκατ. Ευρώ για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι πολλαπλάσιο της αποτίμησης του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ήταν διπλάσιο από την προσφορά της αντίπαλης κοινοπραξίας.

    Αυτό συμβαίνει καθώς βάσει των οικονομικών καταστάσεων του λιμένα για το 2022, τα προ φόρων αποτελέσματα της διαμορφώθηκαν σε 3,77 εκατ. Ευρώ. Επομένως, το τίμημα που προσέφερε ο Όμιλος Grimaldi ήταν τουλάχιστον εικοσαπλάσιο των προς φόρων αποτελεσμάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ τον Απρίλιο του 2021 και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχε ανακοινωθεί ότι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του εννέα σχήματα.

    Αυτά ήταν τα εξής:

    • OLETE LIMITED
    • Κοινοπραξία «GRAY PIER HERAKLION PORT», αποτελούμενη από τις εταιρείες ΚΑΡΑΤΖΗ
    • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ και FHL. H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Ε.
    • Κονοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΕΤΑΙΡΕΙΑ
    • Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED – GPH CRUISE PORT FINANCE LTD
    • Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ATTICA GROUP
    • Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
    • Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED
    • ΟΛΘ Α.Ε.
    • ΤΕΚΑΛ Α.Ε.



    ΣΧΟΛΙΑ