• Business

    Τελειώνετε με τα κόκκινα δάνεια είπε η Nouy στους τραπεζίτες

    Ντανιέλ Νουί SSM

    Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί


    Σήκωσαν» 10 δισ.ευρώ από την αγορά, έχασαν ήδη – σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης – 6,4 δισ. ευρώ οι τράπεζες που βλέπουν τις αποτιμήσεις να προσγειώνονται και τις προσδοκίες για ανάκαμψη του κλάδου να εξανεμίζονται.

    Τα χτυπήματα για τον κλάδο έρχονται τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα αφού και χθες η Daniele Nouy ήταν σαφής στη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών: «τελειώστε γρήγορα με τα κόκκινα δάνεια». Η επικεφαλής του SSM δεν φάνηκε πρόθυμη να δεχθεί δικαιολογίες και το ίδιο κάθετη ήταν κατά τη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τον οποίο ζήτησε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο που αφορά τα NPLs.

    Ενας συνδυασμός πιέσεων στις ευρωπαικές αγορές, διάψευσης των προσδοκιών ότι η χώρα θα τελειώσει γρήγορα την αξιολόγηση και θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με «κερασάκι» τη φημολογία, ακόμη και αν διαψεύδεται, για νέες εκλογές, φέρνει επενδυτές και τραπεζίτες στα όρια νευρικής κρίσης.

    Τα τραπεζικά επιτελεία έκαναν δειλές ασκήσεις για επιστροφή στην κερδοφορία φέτος και για γενναίες κινήσεις διαχείρισης των κόκκινων δανείων, υπολογίζοντας σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον τουλάχιστον σταθερό και με στόχο να ικανοποιήσουν σε κάποιον βαθμό τις προσδοκίες των επενδυτών.

    Τα ξένα funds τοποθετήθηκαν πράγματι χαμηλά – δεν θα τοποθετούνταν σε υψηλότερα επίπεδα, διευκρινίζουν οι έλληνες τραπεζίτες – και βλέπουν τις επενδύσεις τους να κατακρημνίζονται επτά εβδομάδες μετά το τέλος της ανακεφαλαιοποίησης.

    Τα νούμερα είναι καταλυτικά: στο σύνολο του κλάδου τοποθετήθηκαν 10,076 δισ.ευρώ και ήδη οι απώλειες φθάνουν τα 6,42 δισ.ευρώ. Στις 15 Δεκεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και της Attica Bank ανερχόταν σε 11,39 δισ.ευρώ και χθες υποχώρησε στα 4,97 δισ.ευρώ…

    Όπως επισημαίνουν στο mononews τραπεζίτες, το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό και περιλαμβάνει το φόβο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης παγκοσμίως, κάτι που χτυπά τις αποτιμήσεις των ευρωπαικών τραπεζών ενώ ειδικά οι ελληνικές αποτιμήσεις επηρεάζονται αφού η Ελλάδα είναι χώρα υψηλού κινδύνου και από τις πρώτες επιλογές ενός επενδυτή που θέλει να μειώσει το ρίσκο του.

    Σε μια αγορά δε, ρηχή όπως η ελληνική, με συγκεκριμένους «παίκτες», όταν πάει κάποιος να βγει, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές που δεν είναι πολλοί, έχουν την πολυτέλεια να αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω έλλειψης συμμετεχόντων.

    Το βασικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον. Με τα μέτωπα της κυβέρνησης ανοικτά, την αξιολόγηση να μην έχει σαφές χρονοδιάγραμμα και την δαμόκλειο σπάθη του προσφυγικού, όλοι οι σχεδιασμοί των τραπεζιτών ανατρέπονται.

    Η ρευστότητα παραμένει ισχνή, η εξάρτηση από το ευρωσύστημα δεν αποκλιμακώνεται γοργά, οι αναδιαθρώσεις δανείων «υπονομεύονται» από την ύφεση και η επενδυτική βάση αποδυναμώνεται.

    Oι πιο ανήσυχοι θυμίζουν ότι μια νέα ανακεφαλαιοποίηση φέρνει μαζί της και το νέο πλαίσιο περί bail in αν δεν βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια για την κάλυψη των αναγκών.



    ΣΧΟΛΙΑ