• Business

    Παρασκήνιο: Η κρυφή ατζέντα της Nouy για τις ελληνικές τράπεζες

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


    Στην Αθήνα βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη η “σιδηρά κυρία” του SSM, η Daniele Nouy, που θα έχει επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, στα οποία αναμένεται να τα… ψάλει για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρά η μείωση των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι η Nouy δεν είναι ικανοποιημένη από τα στοιχεία που στέλνουν κάθε μήνα οι τράπεζες στον SSM για την πορεία της μείωσης των επισφαλειών, και ο λόγος που επισκέπτεται τη χώρα μας είναι για να δει από κοντά τους επικεφαλής των τραπεζών και να ακούσει τι έχουν να της πουν για τον σχεδιασμό με βάση τον οποίο κινούνται, και ασφαλώς να προχωρήσει σε αυστηρές συστάσεις, τόσο στους επικεφαλής των τραπεζών, όσο και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα ξεκινήσει τις επαφές της στην Αθήνα σήμερα το πρωί.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Nouy αναμένεται να ζητήσει πιο “επιθετικές” ρυθμίσεις δανείων (ειδικά όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια) και επίσπευση της πώλησης καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες.

    Όμως τα “πυρά” της Nouy δεν θα κατευθυνθούν μόνο προς τις τράπεζες, αλλά και προς την κυβέρνηση, για μία σειρά εκκρεμοτήτων που κρατούν “δεμένα” τα χέρια των τραπεζιτών και σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Εκκρεμότητες όπως είναι η ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ενεργοποίηση φορολογικών κινήτρων για διαγραφές δανείων και οι αλλαγές στον νόμο Σταθάκη σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Ήδη πάντως εδώ και μέρες οι τραπεζίτες είναι προετοιμασμένοι για την… καταιγίδα, και η υπερασπιστική τους γραμμή είναι ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η συνεχής εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης πλήττει βαρύτατα τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και τους εμποδίζει να προχωρήσουν στις δραστικές ενέργειες που θα ήθελαν. Μάλιστα, το επιχείρημα αυτό στηρίζουν και τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, που ενώ τον Ιανουάριο είχε μειωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της αυξημένης εκροής καταθέσεων και της δυσκολίας των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά των repos, ως απόρροια της αβεβαιότητας που επιβαρύνει το κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανατροπή: Η αβεβαιότητα έφερε αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Reuters

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Καραμούζης: «Σταυροφορία» με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και τη ρευστότητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης και Τζανακόπουλος κάλυψαν τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ – Στις 203.847 ευρώ το εφάπαξ



    ΣΧΟΛΙΑ