• Big Story

    Αυτή είναι η Γερμανίδα τραπεζίτισσα που τρέμουν οι ελληνικές τράπεζες

    Elke Koenig

    Elke Koenig


    Tον τίτλο της πιο «τρομακτικής» γυναίκας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κλέβει από την Daniele Nouy η Γερμανίδα Elke König.

    Σε πρόσφατες συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες, η δρ. König έδειξε τις διαθέσεις της. Καθώς δε, προΐσταται του SRB, του Single Resolution Mechanism, του οργάνου που θα αποφασίζει δηλαδή πανευρωπαϊκά για την εξυγίανση ενός τραπεζικού ιδρύματος, ο λόγος της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Εάν η Daniele Nouy επιβάλλεται παρά την λεπτοκαμωμένη σιλουέτα της και τους ευγενικούς της τρόπους, η Elke König μπορεί χωρίς καν να προσπαθήσει, να κάνει τους συνομιλητές της να την ακούν και να μην τολμήσουν να διακόψουν.

    Ο SRM είναι ένας άλλος πυλώνας του ενιαίου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και ενώ ο SSM έχει την ευθύνη της εποπτείας, ο SRM αποφασίζει τον τρόπο εξυγίανσης ενός τραπεζικού ιδρύματος της ευρωζώνης.

    Ενόψει των stress tests του 2018 και της ισχύος πλέον της οδηγίας που προβλέπει bail in πριν από οποιαδήποτε κρατική βοήθεια, η εξουσία του SRM είναι μεγάλη.

    Όπως η Elke König τόνισε στους τραπεζίτες που συνάντησε στην Αθήνα, ο SRB δεν πρόκειται να δεχθεί δικαιολογίες περί της ανάγκης να αποφευχθούν κινήσεις εξυγίανσης προκειμένου να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Η Elke König είναι επικεφαλής του SRB που αποφασίζει με ένα συμβούλιο που απαρτίζεται από την ίδια, έναν αντιπρόεδρο, τέσσερα μόνιμα μέλη και εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών που εποπτεύουν τον υπό εξυγίανση όμιλο.

    Το συμβούλιο καταρτίζει τον τρόπο εξυγίανσης με τη συνδρομή του SingleResolution Fund, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Με θητεία σε ασφαλιστικές και ελεγκτικές εταιρείες, η 63χρονη Elke König ήταν από το 2012 ως το 2015 επικεφαλής του εποπτικού οργάνου των τραπεζών στη Γερμανία, του γνωστού ως BaFin, θέση με μεγάλο πρεστίζ στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Την Elke König πλαισιώνουν στο συμβούλιο του SRM ο Φιλανδός TimoLöyttyniemi ως αντιπρόεδρος και ο Ιταλός Mauro Grande, ο Ισπανός SpainAntonio Carrascosa, η Ολλανδή Joanne Kellermann και ο Γάλλος DominiqueLaboureix.

    Τα ευρωπαϊκά stress tests του 2018 «αγχώνουν» τις τράπεζες αν και με τις ιταλικές τράπεζες τα αρμόδια όργανα της ενιαίας τραπεζικής αγοράς φαίνεται να κάνουν προπόνηση.

    Ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, θα οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες στις αγορές και σε αντίθετη περίπτωση, στην εφαρμογή της οδηγίας για το bail in.

    Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, η αγωνία ξεκινά ήδη από τώρα αφού το 2017 είναι κρίσιμο για την επίτευξη προόδου κυρίως στα κόκκινα δάνεια. Όσο καθυστερεί αφενός η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αφετέρου η συμπλήρωση των νομοθετικών εργαλείων για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το μυστικό του τραπεζίτη από τη Μόσχα που επένδυσε σε Alpha Bank και Eurobank

     ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη από αμερικανική τράπεζα: Ο Τσίπρας θα υποκύψει και θα υπογράψει

     



    ΣΧΟΛΙΑ