• Big Story

    Ντανιέλ Νουί: Γιατί βγάζει “κίτρινη κάρτα” στην κυβέρνηση

    Ντανιέλ Νουί SSM

    Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί


    «Κίτρινη κάρτα» προς την πλευρά της κυβέρνησης έβγαλε η σιδηρά κυρία του SSM, Ντανιέλ Νουί, αφού οι αστοχίες σε μακροοικονομικό επίπεδο και η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, φαίνεται καθαρά ότι υπονομεύουν την διαχείριση των προβληματικών δανείων.

    Η Ντανιέλ Νουί άκουσε από το Γιάννη Στουρνάρα και τους Έλληνες τραπεζίτες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη, στοιχεία για την πρόοδο που καταγράφηκε τόσο στα κόκκινα δάνεια όσο και στη ρευστότητα, ως το τέλος του 2016. Τους πρώτους μήνες του 2017, όμως, η πορεία αυτή αναστράφηκε εξαιτίας της αβεβαιότητας ενώ τα χέρια των τραπεζιτών είναι δεμένα αφού δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο πλαίσιο. Εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η νομική κάλυψη στελεχών, η απομάκρυνση μη συνεργαζόμενων μετόχων, είναι όλα προαπαιτούμενα της ακόμη συνεχιζόμενης δεύτερης αξιολόγησης.

    Η επικεφαλής του SSM κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις τράπεζες και έχοντας πλήρη την εικόνα του εγχώριου συστήματος, έδωσε σαφές μήνυμα τόσο προς τις τράπεζες ότι δεν πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από τα συμφωνημένα όσο και προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης που καθυστερεί να νομοθετήσει συμφωνημένες προσθήκες στο θεσμικό πλαίσιο, μπλοκάροντας πρωτοβουλίες στο μέτωπο των ΝPEs. 

    Είναι ενδεικτικό ότι σε δήλωσή της η Ντανιέλ Νουί τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει αποφασιστικά βήματα προόδου εσωτερικά στο μέτωπο της διαχείρισης των NPEs και ότι είναι αισιόδοξη ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής. 

    Με καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 όσο αφορά τα NPLs, οι πρώτοι μήνες του 2017 ξεκίνησαν με …το αριστερό ώστε οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καλούνται να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους σε έναν εξαιρετικά πυκνό χρόνο, με το πρώτο τρίμηνο να φαίνεται ότι παρεκκλίνει από τους συμφωνημένους στόχους.

    Η παρατεταμένη για μια ακόμη φορά διαπραγμάτευση, η αβεβαιότητα και η καθυστέρηση στην δημιουργία «εργαλείων» διαχείρισης από πλευράς της κυβέρνησης, υπονομεύει πολλαπλώς τη στρατηγική του κλάδου: 

    1. η ύφεση εντείνει τις δυσκολίες αποπληρωμής και κυρίως τήρησης των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

    1. αυξάνονται οι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανειολήπτες εν αναμονή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

    1. έχουν «παγώσει» οι πλειστηριασμοί και καθυστερεί η ψήφιση και λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    1. δεν υπάρχει νομική κάλυψη των στελεχών που εγκρίνουν αναδιαρθρώσεις

    1. Δεν υπάρχει ακόμη δευτερογενής αγορά δανείων, αφού μόνο μία εταιρεία έχει τη σχετική άδεια, και το σχετικό πλαίσιο είναι δύσκαμπτο

    1. η καθυστέρηση στην ψήφιση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο – αναμένεται αυτή την εβδομάδα – πηγαίνει πιο πίσω την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Τραπεζικά στελέχη επιμένουν ότι οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων «αντέχουν» ως τον Απρίλιο και το κλείσιμο τότε της αξιολόγησης, αλλά η αύξηση των νέων επισφαλειών κατά 1,7 δισ. ευρώ περίπου από την αρχή του έτους και η μείωση των καταθέσεων κατά σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα είναι ηχηρά καμπανάκια.

    Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης έφερε στο τραπέζι της συνάντησης με την επικεφαλής του SSM ένα άλλο σημαντικό θέμα για τον κλάδο: την εταιρική διακυβέρνηση. Η πλευρά της ΕΕΤ τόνισε ότι επιθυμεί ένα αξιόπιστο και σύγχρονο πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι ο υφιστάμενος νόμος έχει αδυναμίες που οδηγούν σε αποκλεισμό Ελλήνων από τα διοικητικά συμβούλια με την Ντανιέλ Νουί να δείχνει θετική σε ένα ενδεχόμενο τροποποίησής του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντανιέλ Νουί: Να φύγουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου από τα Δ.Σ. των τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το υπ. Πολιτισμού διαψεύδει την Independent: Δεν υπάρχει καμία πρόταση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Σόιμπλε: Προτρέπει τον Ντράγκι να αυξήσει τα επιτόκια στην Ευρώπη για… χατίρι της Γερμανίας



    ΣΧΟΛΙΑ