• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Παραμένει αγοραστής στην Jumbo μετά τις επιδόσεις του Νοεμβρίου

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo


    H αμερικανική τράπεζα Citi εκτιμά για την Jumbo ότι η αύξηση των πωλήσεων του Νοεμβρίου βελτιώνεται σε +10% και συνολικά ανέρχεται σε +15% σε ετήσια βάση.

    Η αύξηση των πωλήσεων της Jumbo βελτιώθηκε στο +10% ετησίως το Νοέμβριο (έναντι +5% τον Οκτώβριο) παρά τη δυσκολότερη βάση και έφτασε το +15% στο 11μηνο του έτους, έναντι +12% για το 2023, ενώ η διετής απόδοση βελτιώθηκε στο +34% το Νοέμβριο έναντι +17% τον Οκτώβριο. Η αύξηση των πωλήσεων ήταν διψήφια σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

    Αν και η βάση του Δεκεμβρίου παραμένει δύσκολη (+22% ανάπτυξη τον Δεκέμβριο πέρυσι), η επιτάχυνση της ανάπτυξης τον Νοέμβριο είναι σαφώς ενθαρρυντική, οπότε αναμένουμε ότι η εταιρεία θα επιτύχει τις προβλέψεις της φέτος με +12% αύξηση πωλήσεων, +15% αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS). Διατηρούμε τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 30 ευρώ ανά μετοχή και μαζί με την προβλεπόμενη μερισματική απόδοση της τάξεως του 7,7%, το περιθώριο ανόδου για τη μετοχή είναι 31,5%. Η τιμή-στόχος των 30 ευρώ προκύπτει με βάση το μέσο όρο της αποτίμησης με βάση τον πολλαπλασιαστή EV/EBITDA (αναμένοντας ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται στις 10 φορές το 2024 τον δείκτη EV/EBITDA με ελαφρύ premium στο μέσο όρο 5ετίας). Η τιμή στόχος υποδηλώνει περίπου 14 φορές τα καθαρά κέρδη του 2024 σε όρους P/E», εξηγεί ο αναλυτής της Citi, Maksim Nekrasov.

    Σε σχέση με την ενημέρωση της εταιρείας, οι πωλήσεις του Νοεμβρίου έφτασαν το +10% σε ετήσια βάση (Οκτώβριος του 2023: +5% σε ετήσια βάση, Νοέμβριος του 2022: +24%), η ανάπτυξη επιταχύνθηκε έντονα στο +34% έναντι +17% τον Οκτώβριο του 2023. Οι φετινές πωλήσεις έφτασαν το +15% σε ετήσια βάση. «Σημειώνουμε ότι το τέταρτο τρίμηνο είναι το πιο σημαντικό τρίμηνο για την Jumbo από άποψη εποχικότητας, αφού π.χ. το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι συνέβαλε στο 37% περίπου των πωλήσεων του έτους.

    Αναφορικά με τις πωλήσεις ανά περιφέρεια:

    • Ελλάδα πωλήσεις Νοεμβρίου: +11% σε ετήσια βάση και +16% φέτος,
    • Κύπρος πωλήσεις Νοεμβρίου: +4% σε ετήσια βάση και +12% φέτος,
    • Ρουμανία: +10% σε ετήσια βάση και +15% φέτος,
    • Βουλγαρία: +13% σε ετήσια βάση και +14% φέτος

    Οι κίνδυνοι για τη μετοχή και τις προβλέψεις της Citi

    «Οι βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την πρόβλεψή μας και την τιμή-στόχο περιλαμβάνουν τους εξής:

    1)      πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι (ύφεση στην Ευρωζώνη),

    2)      εισαγωγή νέων περιορισμών στο λιανικό εμπόριο,

    3)      κίνδυνοι στην αλυσίδα εφοδιασμού (περίπου το 70% των προϊόντων του Ομίλου προέρχεται από την Κίνα),

    4)      αυξανόμενος ανταγωνισμός, συμπεριλαμβανομένου του offline (κυρίως υπεραγορές) και του online,

    5)      εποχικότητα των πωλήσεων ή αδυναμία της Jumbo να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αυξημένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της υψηλότερης περιόδου, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις ή η λιγότερο αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, τα οποία  μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Αισιοδοξία για τα ελληνικά ομόλογα και την οικονομία – Τι άλλαξε η αναβάθμιση της Fitch

    Ebury: Το δολάριο ανακάμπτει και το γεν εκτινάσσεται

    Bitcoin: Ξεθωριάζει το ράλι – Bουτιά έως 7,5% προς τα 40.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ