• Business

    Τα σενάρια για την τηλεπικοινωνιακή αγορά έπειτα από την εξαγορά της Forthnet

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    H BC Partners εξαγόρασε την ελληνική Pet City

    Νίκος Σταθόπουλος, Επικεφαλής της BC Partners


    Νέα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες με το ερώτημα αν η αγορά «σηκώνει» 4 ή 3 βιώσιμους «παίχτες» να επανέρχεται, διαμορφώνει η εξαγορά της Forthnet από την PC Partners και η κυοφορούμενη συμφωνία για την πώληση στον όμιλο της Vodafone του παθητικού εξοπλισμού του δικτύου κεραιών της Wind.

    Για την Forthnet ξεκινά μια νέα περίοδος και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην ίδια την εταιρεία, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική προς τους άλλους παρόχους, να εισέλθει δηλαδή σε τροχιά ανάπτυξης έπειτα από πολλά χρόνια απωλειών σε έσοδα και μερίδιο αγοράς.

    Με βάση τις επίσημες δηλώσεις σε επίπεδο προθέσεων καταγράφονται τα εξής: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partners και πρόεδρος της United Group (η θυγατρική του επενδυτικού κεφαλαίου που εξαγοράζει την ελληνική εταιρεία) Νίκος Σταθόπουλος, έχει χαρακτηρίσει την ελληνική αγορά στρατηγική για την United και τη Forthnet ως δυναμικό εγχώριο παίκτη που παρέχει ένα ισχυρό υπόβαθρο για επέκταση σε αυτήν. Σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα έχει η σταθεροποίηση της ελληνικής εταιρείας, έπειτα από μια δύσκολη δεκαετία.

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της United, Victoriya Boklag, έχει σημειώσει πως θεωρεί την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας ευκαιρία ώστε από κοινού να εργαστούν για την ανάπτυξη των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης και την είσοδο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας (ως εικονικός παίχτης).

    Με βάση εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές για την Forthnet, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

    Το μόνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής για τη συναλλαγή των πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής) με την BC Partners και αυτό σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι ο αγοραστής θα αναλάβει το σύνολο των δανείων της ελληνικής εταιρείας (333 εκατ. ευρώ) έναντι περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ έχει συμφωνήσει, μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τις αρχές για να υπογραφεί η τελική συμφωνία, να παρέχει ως ρευστότητα στη Forthnet περί 5 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι πως για να αναλάβει κανονικά ο επενδυτής στην ελληνική εταιρεία θα περάσουν περίπου 3 με 4 μήνες.

    Παράλληλα με τα όσα διαδραματίζονται για τη Forthnet σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση για την εξαγορά από τον όμιλο Vodafone του παθητικού εξοπλισμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της Wind. Εφόσον υπάρξει συμφωνία η υποδομή αυτή της Wind, η αντίστοιχη της Vodafone Ελλάδος, όπως και άλλων εταιρειών του Vodafone Group στην Ευρώπη θα αποτελέσουν περιουσιακό στοιχείο της νέας εταιρείας που έχει ιδρύσει ο όμιλος, με την ονομασία, TowerCo, η οποία θα εισαχθεί σε χρηματιστήριο ή τμήμα της θα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, εισφέροντας σημαντικά κεφάλαια στην μητρική της εταιρεία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάθεση που κυριαρχεί μεταξύ των δύο πλευρών, Vodafone – Wind, είναι η συμφωνία να προχωρήσει και πιθανότατα θα υπάρξει λευκός καπνός μέχρι τις διακοπές του καλοκαιριού (να έχουν καταλήξει δηλαδή για το αν θα γίνει ή όχι). Προφανώς το δύσκολο στη διαπραγμάτευση είναι η αποτίμηση του εξοπλισμού που θα πουληθεί, ενώ η σύμβαση που θα καταρτιστεί θεωρείται ιδιαίτερα πολύπλοκη.

    Στην αποτίμηση κόλλησε και η πώληση της Wind ως εταιρεία. Οι μέτοχοί της, Golden Tree Asset Management (59,3%) και Cyrus Capital Partners (35,6%), έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν να πουλήσουν την εταιρεία, ωστόσο, όπως φαίνεται και εκ του αποτελέσματος δεν βιάζονται να το πράξουν, επιδιώκοντας να πετύχουν το τίμημα που θεωρούν δίκαιο. Κατά την τελευταία διαδικασία που πραγματοποίησαν με σύμβουλο την J. P. Morgan προσφορά για την Wind είχε καταθέσει και η PC Partners, η οποία τώρα δηλώνει δια των στελεχών της ότι δεν είναι στα σχέδιά της να επανέλθει.

    Βεβαίως οι συνθήκες έπειτα από μερικούς μήνες μπορεί να είναι διαφορετικές και τότε οι δύο πλευρές, μέτοχοι της Wind και PC Partners, να συγκλίνουν στην αποτίμηση και να προχωρήσουν στη συγχώνευση της Forthnet με την Wind, όπως φαίνεται να έχει προεξοφλήσει η αγορά.

    Η εξαγορά του παθητικού εξοπλισμού της Wind από τον όμιλο της Vodafone (ή ακόμα και από άλλο παίχτη καθώς υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον πλέον για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές) δύναται να βοηθήσει σε μια πιθανή έξοδο των μετόχων της Wind, αλλά μπορεί να δράσει και αντίστροφα. Να πάρουν πίσω ορισμένα κεφάλαια οι μέτοχοί της (όπως πρόσφατα έλαβαν 225 εκατ. ευρώ από το δάνειο που σύνηψε η ελληνική εταιρεία) και να επιμείνουν περισσότερο στο τίμημα που επιδιώκουν για την πώλησή της, αφού η λογική τους, όπως μεταδίδεται και από την ίδια την Wind, είναι ότι «δεν έχουν πάρει απόφαση να φύγουν με το όποιο τίμημα τους προσφερθεί».

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα, εφόσον η Forthnet δυναμώσει θα δοκιμαστεί αν στην Ελλάδα χωρούν 3 ή 4 «παίχτες». Τα τελευταία χρόνια, αν και με αργό ρυθμό η Forthnet έχανε μερίδιο το οποίο πήγαινε στους άλλους τρεις παρόχους, σε μια αγορά που ο μεγαλύτερος παίχτης, ο ΟΤΕ, φέρνει περίπου το 55% των συνολικών εσόδων και πάνω από το 60% των συνολικών EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).

    Οι τρεις «παίχτες» δηλαδή μοιράζονται σήμερα λιγότερο από το 50% της συνολικής αγοράς. Θα αντέξουν οι δύο με τα μικρότερα μεγέθη; Είναι ένα ερώτημα που όπως εκτιμάται θα απαντηθεί με την εξαγορά της Forthnet. Αφού παρέλθει ένα χρονικό διάστημα, παρά τα όσα περί του αντιθέτου σήμερα λέγονται, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε αναζωπύρωση του σεναρίου συγχώνευσης Forthnet – Wind, και αν όχι αυτού, να προχωρήσει η συγχώνευση των Vodafone και Wind.

    Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο της ενοποίησης της Vodafone με τη Wind είχε εξεταστεί το 2011. Τότε εκτιμήθηκε ότι δεν θα εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Δέκα χρόνια μετά τα δεδομένα είναι διαφορετικά όπως έδειξε η πρόσφατη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ η οποία ακυρώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μη εγκρίσεως του σχεδίου εξαγοράς της Telefónica UK από την Hutchison 3G UK στην αγορά της κινητής στη Μεγάλη Βρετανία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο περιορισμός των παρόχων κινητής στη Μεγάλη Βρετανία από 4 σε 3 δεν θα επηρεάσει το επίπεδο του ανταγωνισμού και δεν θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών, όπως είχε επιχειρηματολογήσει η Επιτροπή.



    ΣΧΟΛΙΑ