• Business

    Βαρβέρης (Moda Bagno): Τα αγκάθια της εταιρικής διακυβέρνησης και της μη διανομής μερισμάτων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Νίκος Βαρβέρης, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Moda Bagno

    Νίκος Βαρβέρης, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Moda Bagno


    Χρόνια έχουν να δουν το… χρώμα του χρήματος οι επενδυτές στη Moda Bagno.

    Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε χθες τη μη διανομή μερίσματος για άλλη μία χρονιά παρά τις θετικές οικονομικές επιδόσεις που πέτυχε το 2022, λόγω συσσώρευσης ζημιών προηγούμενων ετών.

    Την ίδια ώρα η διοίκηση της εισηγμένης επιχειρεί να βάλει τάξη στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης μετά τις παρατηρήσεις του ορκωτού λογιστή που συνόδευσαν τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 και αφορούσαν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας.

    Αλλαγές στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου

    Με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων η διοίκηση προχωρά σε αλλαγές με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία εφαρμογής.

    Ειδικότερα, ξεκινά «η επικαιροποίηση η  σύνταξη και υιοθέτηση των πολιτικών και διαδικασιών προς ενδυνάμωση των δικλείδων ασφαλείας και βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Εταιρείας με στόχο την αποτελεσματικότερη προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων.

    Μεταξύ αυτών που συμπεριλαμβάνονται είναι η διαδικασία ελέγχου λειτουργικών δαπανών, η πισττωτική πολιτική εταιρείας και ομίλου, η διαδικασία έγκρισης δαπανών, οι έλεγχοι δαπανών σε διάφορους τομείς, όπως κινητής τηλεφωνίας, φιλοξενίας, ταξιδιών, η χρήση πιστωτικών καρτών,  τα έξοδα κίνησης.

    Επιπλέον, η σύνταξη πλάνου ετήσιων ελέγχων σε συνεργασία με την Επιτροπή Ελέγχου και τον εσωτερικό ελεγκτή της Εταιρείας και η σύνταξη τριμηνιαίων αναφορών από τον εσωτερικό ελεγκτή της Εταιρείας για τους περατωθέντες ελέγχους, τα πορίσματα τους, καθώς και τυχόν βελτιωτικές προτάσεις, αρχής γενομένης από το Α΄ τρίμηνο του 2024.

    Εφαρμογή από τις αρχές του 2024

    Οι νέες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου προτείνεται να έχουν ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου και να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2024.

    Σημειώνεται ότι  η εταιρεία, που δεν διαθέτει ούτε καν επιτροπή αμοιβών, καθώς όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση «η σύσταση της εν λόγω επιτροπής, ενόψει της δομής και λειτουργίας της Εταιρείας δεν έχει αξιολογηθεί ως αναγκαία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα» ενώ μπορεί για τη διευκόλυνση του έργου του εκτελεστικού μέλους, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου (δηλαδή του κ. Βαρβέρη), να του εξασφαλίζει παροχές, όπως τη χρήση εταιρικού αυτοκινήτου καθώς και εταιρικού κινητού τηλεφώνου.

    Η πολιτική αποδοχών συμφωνείται με διάρκεια ισχύος τέσσερα έτη και ισχύει έως και τον Ιούλιο του έτους 2023.

    Τα συμπεράσματα του ορκωτού

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το συμπέρασμα του ορκωτού λογιστή, το υφίστανται αρκετές αδυναμίες τόσο σε επίπεδο θυγατρικών όσο και για την μητρική εταιρεία του Ομίλου σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες κρίνεται ότι χρήζουν βελτίωσης σχεδόν σε όλους τους τομείς κατά το συντομότερο δυνατόν.

    Τα ευρήματα αποτελούν αδυναμίες και αποκλίσεις από τις βέλτιστες πρακτικές των προτύπων που εφόσον δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα και έγκαιρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την συμμόρφωση της Εταιρείας και των σημαντικών θυγατρικών της με το κανονιστικό πλαίσιο».

    Ισχυρές επιδόσεις με… οδηγό το Interni

    Πάντως, η Moda Bagno πέτυχε πέρυσι μια από τις καλύτερες επιδόσεις της μετά την κρίση ωθούμενη από την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας, που συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεων, καθώς συνδέεται άμεσα με τα προϊόντα που εμπορεύεται η εταιρεία και κατ΄επέκταση και ο χώρος του επίπλου, που και αυτός συνδέεται με τις νέες κατασκευές σπιτιών, τουριστικών καταλυμάτων και ανακαινίσεις των υπαρχόντων.

    Σημαντικός ήταν ο παράγοντας εστίαση, χώρος που δραστηριοποιείται με το εστιατόριο Interni στη Μύκονο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης το 2022 η λειτουργία του εστατορίου ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές προβλέψεις εισφέροντας  πάνω από το 1/3 του συνολικού τζίρου της χρήσης, με 7,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση των επιδόσεών του κατά 55,24%.

    Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών για το 2022 έφτασε στα 20.891.313 εκατ. ευρώ, έναντι 15.577.332 το 2021, αυξημένος κατά 34,11%.

    Σε επίπεδο δραστηριοτήτων εκτός από το εστιατόριο Interni που κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, με  7.642.876 ευρώ το 2022, έναντι 4.923.321 αύξηση καταγράφηκε και στα έπιπλα σπιτιού και γραφείου με 7.274.868 ευρώ έναντι 4.986.576 ευρώ (αύξηση κατά 45,89%).

    Ακολουθούν τα έπιπλα κουζίνας και οικιακές συσκευές με 2.399.624 ευρώ, έναντι 2.324.014 ευρώ (αύξηση 3,25%), τα είδη υγιεινής, έπιπλα και αξεσουάρ μπάνιου με 1.484.253 ευρώ έναντι 1.481.022 ευρώ (αύξηση 0,22%), τα πλακίδια με 1.079.964 ευρώ έναντι 1.037.761 ευρώ (αύξηση 4,07%), και τα είδη διακόσμησης με 1.009.728 ευρώ έναντι 824.639 ευρώ (αύξηση 22,44%).

    Διαβάστε επίσης:

    Χαλκιαδάκης: Το Ελντοράντο της Σκλαβενίτης στην Κρήτη

    Παπουτσάνης: Βαρίδι για τη μετοχή η πτώση των κερδών

    Όμιλος Fourlis: Ρίχνουν τις τιμές τους τα ΙΚΕΑ



    ΣΧΟΛΙΑ