• Business

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Τα «καυτά» ερωτήματα για τη διαχείριση του σκανδάλου της Folli Follie επί διοικήσεως Γκότση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χαράλαμπος Γκότσης


    Στέκονται όλοι, και δικαίως, στην τετράδα των αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Φλαμπουράρης, Χαρίσης, Μπαλαούρας, Αραχωβίτης) που καταμαρτυρούνται ως  «ισχυροί σύμμαχοι» των Κουτσολιούτσων.

    Ωστόσο, σε ένα από τα επίμαχα e-mail, τα οποία έφερε στο φως ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργήθηκε από την «Pricewaterhouse Coopers» η…  «καμπάνα» χτυπάει και για άλλους. Καθώς πηγές της αγοράς έχουν αποκομίσει την αίσθηση ότι με τα όσα αναφέρει το πρώην στέλεχος της αμαρτωλής Folli Follie, φωτογραφίζει τον Χαράλαμπο Γκότση. Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εκλεκτό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο που βγήκε στον αφρό το μεγάλο σκάνδαλο.

    Στην ηλεκτρονική του επικοινωνία με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο άνθρωπος της Folli γράφει μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή…».

    Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο αυτό απόσπασμα είναι εύλογα: Ο πρόεδρος που αναγράφεται είναι όντως ο Γκότσης; Κι αν ναι, όπως διαφαίνεται, σε τι ακριβώς συνίσταται η καταλυτική του παρουσία; Επίσης, το  «έχουμε ισχυρούς συμμάχους» αφορά μόνο τους  «εξωγενείς» υποστηρικτές των Κουτσολιούτσων ή μήπως κι εκείνους που είναι μέσα στην επιτροπή; Άραγε ποια άλλη επιτροπή εκτός από εκείνην της Κεφαλαιαγοράς θα ήθελε  «βοήθεια» με σταδιακή ροή στοιχείων από τη Folli;

    Αναμφίβολα, αν κάτι σκόρπισε τον βαθύτατο προβληματισμό και τις αναπόφευκτες αιτιάσεις για το ζήτημα της Folli Follie, ήταν ο τρόπος με τον οποίον το χειρίστηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές εκείνης της περιόδου. Γεγονός που στηλιτεύθηκε πολλάκις και από πολλές πλευρές, καθώς το ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν να κερδίζουν χρόνο οι Κουτσολιούτσοι.

    Ποιοι μπορεί να  «διάβασαν» λάθος τις εξελίξεις

    «Δεν συντρέχουν λόγοι για τη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli». Την απάντηση αυτή είχε δώσει σε ερώτημα του mononews.gr ο Χαράλαμπος Γκότσης, το μεσημέρι της 4ης Μαΐου του 2018, όταν στον απόηχο της αποκαλυπτικής έκθεσης-ρουκέτα του αμερικανικού QCM,το  «χαρτί» της Folli.. έλιωνε κάτω από τις πιέσεις των πωλητών. Υποτίμησε άραγε την έκταση του σκανδάλου ο τότε πρόεδρος της κεφαλαιαγοράς, ή είχε στρεβλή ενημέρωση; Και από ποιόν; Είναι αλήθεια ότι εκείνες τις πρώτες ώρες, ο Χαράλαμπος Γκότσης ήταν ο μόνος από την εποπτική αρχή που συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο;

    Το σίγουρο είναι ότι η μετοχή της Folli συνέχισε να  «παίζει» στο χρηματιστηριακό  «ταμπλό» μέχρι και τις 24 Μαίου του 2018, όταν και η ίδια η εταιρεία αιτήθηκε την αναστολή διαπραγμάτευσης… Τέτοια  «πυγμή» και…  «ορθολογική» αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, για την απάτη του αιώνα. «Διάβασαν» άραγε λάθος τις εξελίξεις, όλοι οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ή μήπως συνέβη κάτι άλλο; Και τι μπορεί να ήταν αυτό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνολικά 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που συνέχιζε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης η μετοχή της Folli, ο τζίρος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Και όσοι στο διάστημα αυτό πίστεψαν τους Κουτσολιούτσους και έκαναν αγορές, απλά έχασαν… Άλλοι λίγα και άλλοι περισσότερα, όπως τα  δύο αδέλφια- επιχειρηματίες που κοστολόγησαν τη ζημιά τους στα 3,4 εκατ. ευρώ…

     Πέραν όλων των άλλων , ένα από τα κορυφαία, αναπάντητα ερωτήματα  είναι  το πώς κατάφεραν οι Κουτσολιούτσοι να ροκανίσουν  το χρόνο και να μην κοινοποιήσουν τα πραγματικά στοιχεία για τα μετρητά που υπήρχαν στα ταμεία της Folli Follie. Παίρνοντας συνεχώς αναβολές από την Κεφαλαιαγορά, για κάτι που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μέσα σε μια-δυό μέρες, με την προσκόμιση των τραπεζικών extrait…Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν το πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

    Καθυστερήσεων το ανάγνωσμα…

    Από εκεί και πέρα χρειάστηκε να περάσουν 94 μέρες, μέχρις ότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα στα «άνθη του κακού». Στα οποία εξέχουσα θέση είχαν τα μέλη της  «αγίας» οικογένειας των Κουτσολιούτσων.  Επίσης, οι φάκελοι με τις διοικητικές ποινές και μόνο (χωρίς δηλαδή να βγει μπροστά η εποπτική αρχή ως απευθείας μηνυτής) διαβιβάστηκαν μετά από 18 μέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Παρήλθαν άλλες 8 μέρες μέχρι οι φάκελοι αυτοί να φτάσουν στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση… Ο οποίος μέσα σε ένα εξάμηνο κατάφερε να συντάξει το πρώτο του πόρισμα και να  «δέσει» με βαριές κατηγορίες τους υπευθύνους της μεγάλης απάτης.

    Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι για πολλούς ακόμη μήνες μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι Κουτσολιούτσοι συνέχιζαν  να είναι εκείνοι που επί της ουσίας κινούσαν τα νήματα στη Folli. Συνεχίζοντας να αλωνίζουν, ελεύθεροι και ωραίοι και… προπάντων, χλιδάτα. Με την εποπτική αρχή να περιορίζεται σε ρόλο παθητικού θεατή. Κάτι που άλλαξε άρδην με τη νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αποκατέστησαν τα αυτονόητα.

    Μετά και από μια μακρόσυρτη διαδικασία και από την πλευρά της Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος οδηγήθηκαν στις φυλακές…828 μέρες μετά από την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης.

    Από την άλλη πλευρά ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Παππάς έβαλε στο αρχείο την υπόθεση της εμπλοκής των πρώην στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί. Άραγε τώρα, και υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, μπορεί να ξανανοίξει αυτός ο «φάκελος»; Και ανεξάρτητα από αυτό, μήπως ήρθε να τοποθετηθεί και ο Χαράλαμπος Γκότσης επί των όσων αναγράφονται στο επίμαχο e-mail του στελέχους της Folli Follie; Αν βεβαίως κρίνει ότι τον αφορούν…

    Διαβάστε επίσης: 

    Ο Άμλετ «ψιθυρίζει» στον Αλέξη, οι φουρτούνες του κ. Γκότση, η αμαζόνα του Στουρνάρα και ποια ελληνική μετοχή «σκανάρει» ο guru των small cap

    Τι ρόλο είχε στην υπόθεση Folli Follie δικηγόρος, σύζυγος διάσημου υπουργού; Ας απαντήσει ο κ. Χ. Γκότσης 

    Σκάνδαλο Folli Follie: Τα ονόματα Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Μπαλαούρα και Αραχωβίτη αναφέρονται σε e-mail ως «ισχυροί σύμμαχοι»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ