• Ο Άμλετ «ψιθυρίζει» στον Αλέξη, οι φουρτούνες του κ. Γκότση, η αμαζόνα του Στουρνάρα και ποια ελληνική μετοχή “σκανάρει” ο guru των small cap

    Yπάρχουν πολλές αξιόλογες και υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά ο γκουρού των small caps Chuck Royce της Royce Investment Partners «σκανάρει» μόνο μία μετοχή, αυτή της Mytilineos.

    the wise man
    image
    the wise man

    Χαράλαμπε, τι νέα; Διάβασε Σαίξπηρ, θα σου χρειαστεί

    Κοινό μυστικό αποτελούσε στους επιχειρηματικούς, πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους ότι υπάρχει κάποιο νήμα που συνδέει την οικογένεια Κουτσολιούτσου της Folli Follie με τους κυβερνώντες της περιόδου 2018-2019, δηλαδή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.

    Βέβαια, όταν ο Wiseman έγραφε στις 15 Απριλίου του 2019 ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας – τελικά οι μονόλογοι του ήρωα του Σαίξπηρ, Άμλετ, ταιριάζουν γάντι σε πολλά – μόνο γκρίνιες και απειλητικά τηλεφωνήματα δεχθήκαμε (έχουμε συνηθίσει)…

    Τότε, λοιπόν, ρωτούσαμε: «Έχετε πολιτικές πλάτες κ. Κουτσολιούτσο;» και σαφώς δεν πήραμε – όχι μόνο εμείς αλλά κανείς – καμία απάντηση…

    Τώρα όμως μαθαίνουμε ότι εκτός από τα ονόματα που διαβάσατε για το σκάνδαλο της Folli Follie και τους υπουργούς Φλαμπουράρη και Χαρίτση υπάρχει και ένα άλλο όνομα.

    Και πάει όσο ψηλά μπορείτε να φανταστείτε (θα διαβάσετε το ρεπορτάζ σε λίγες ώρες).

    Το mononews.gr άπειρες φορές απευθύνθηκε στον κατά τα άλλα ήπιο ακαδημαϊκό αλλά (δυστυχώς) για εκείνον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση αν θα κάνει κάτι με το θέμα της Folli Follie. Αν θα σφίξει τα λουριά της διοίκησης της εισηγμένης Folli Follie, αν θα προχωρήσει η Επιτροπή σε έλεγχο, αν θα αποφασίσει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας (σας θυμίζω ότι το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει, οι ημέρες περνούσαν, το χρηματιστήριο βυθιζόταν στην τοξικότητα των Greek companies statistics και ο Χαράλαμπος πετούσε αετό, μέχρι που έγινε το αμίμητο και ζήτησε η ίδια η Folli Follie την αναστολή της διαπραγμάτευσης…). Κι εδώ, επίσης, απάντηση δεν πήραμε ποτέ.

    Ήρθε, όπως όλα δείχνουν, τις απαντήσεις που δεν έδωσε ο Χαράλαμπος (για τους φίλους του Χάρης) να τις δώσει στην δικαιοσύνη, καθώς ακούω ότι θα τον καλέσουν να περάσει μια βόλτα από το γραφείο της 35ης ανακρίτριας.

    Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με τα mails ο Χαράλαμπος δεν ανησυχούσε για την ουσία, για το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κλυδωνιζόταν και είχαμε γίνει ο περίγελος σε διεθνές επίπεδο αλλά για τις επικρίσεις (προφανώς τον ενοχλούσε το κράξιμο που έτρωγε όχι προσωπικά αλλά εκ της θεσμικής θέσεώς του από μερίδα του Τύπου) για ευνοϊκή μεταχείριση των Κουτσολιούτσων και της εταιρείας τους.

    Επίσης από τα ανακριτικά γραφεία μου λένε πως ίσως να καλέσουν και τον τέως αντιπρόεδρο της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξανδρο Αυλωνίτη.

    Ο κ. Αυλωνίτης ως το 2019 ήταν β’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Μου τον περιγράφουν ως προσωπικό φίλο του Τζώρτζη.

    Δεν ξέρω εάν ο άνθρωπος έχει ευθύνες, αλλά σίγουρα η ανακρίτρια ξέρει περισσότερα από εμάς.

    Το τεκμήριο της αθωότητας αλλά τα mails «καίνε»…

    Ο άνθρωπος που έστελνε τα «καυτά» e-mails στον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο,  ο Νίκος Σάκκος, είχε θέση κλειδί όχι τόσο για την εταιρεία αλλά για τα μέλη της οικογένειας και δη τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη.

    Ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας…

    Ο άνθρωπος που πάντα ξέρει πολλά, γνωρίζει ακόμη περισσότερα και έχει υπογράψει ρήτρες εχεμύθειας!

    Δεν συνέβαινε αυτό μόνο στην Folli Follie  καθώς είναι πάγια πολιτική των εταιρειών.

    Ο κ. Νίκος, λοιπόν, είχε όπως ισχυρίζεται στα mails – μένει να αποδειχθεί καθώς υπάρχει το ιερό τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο δεν μπορεί να το υπερκεράσει κανείς –  αναλάβει να κάνει τις κουβέντες με τον Μάκη Μπαλαούρα (βουλευτή τότε του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και με έναν σύμβουλο ενός από τους ισχυρούς συμμάχους (Μπαλαούρα, Φλαμπουράρη, Χαρίτση και Αραχωβίτη), ο οποίος ζήτησε όπως φαίνεται χρήματα…

    Σύμφωνα πάντα με τα γραπτά του κ. Νίκου οι παραπάνω πολιτικοί στήριζαν την εταιρεία ενώ ο Μπαλαούρας ήταν μπροστάρης…

    Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι το εξής: Ποιος/οι πίεζαν τον Χαράλαμπο να κάνει το σκάνδαλο γαργάρα; Είχε τόση δύναμη ο Μπαλαούρας;

    Ή η πίεση έρχονταν από τους δύο κορυφαίους υπουργούς της τότε κυβέρνησης; Η και από την γνωστή δικηγόρο σύζυγο κορυφαίου υπουργού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

    Ο συμβουλάτορας σε ποιες ανάγκες αναφέρονταν;

    Ο Αλέξης (Τσίπρας) γνώριζε τι γίνεται; Το θέμα, όπως καταλαβαίνετε, τώρα ανοίγει και θα μάθουμε πολλά…

    Οι αντιδράσεις έχουν ήδη έρθει τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον κ. Χαρίτση.

    Η “χρυσή” χορηγία των 80.000 ευρώ

    Ένα e-mail και μια εκταμίευση 80.000 ευρώ ήταν αρκετά για να αρχίσουν να ξετυλίγουν το κουβάρι των αποκαλύψεων για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον δικανικό έλεγχο που πραγματοποίησε η PwC, στη Folli Follie. 

    Η PwC προβαίνει σε διαπιστώσεις πραγματικών περιστατικών τα οποία στη συνέχεια αξιοποιούν οι δικαστικές αρχές. 

    Περιστατικά τα οποία φαίνεται καταδεικνύουν προσπάθεια… καθυστέρησης από την πλευρά της οικογένειας Κουτσολιούτσου. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται ότι σε ατζέντα που ανεβρέθηκε στα γραφεία της εταιρίας και πιθανολογείται ότι ανήκει στον ταμία Β Κατσαμπή εντοπίστηκε καταχώρηση με την περιγραφή «Ν ΣΑΚΟΣ Υπουργείο Κεφαλαιαγορά» για ποσό 80.000 ευρώ με ημερομηνία 14/5/2018 (Κατσαμπής Ατζέντα Ταμείου Οικογένειας 2018). 

    Επίσης σημειώνεται ότι στο σκληρό δίσκο που ανευρέθη στο γραφείο του κου Κατσαμπή εντοπίστηκε αρχείο exel με τον τίτλο ΔΣ, ΓΚ και ΚΚ (σ.σ. προφανώς τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου) το οποίο φαίνεται να απεικονίζει δαπάνες ανά μήνα για τα μέλη της οικογένειας Κουστολιούτσου από το 2014 έως και το 2-019. 

    Στις 14/5 υπάρχει η εξής εγγραφή ΓΚ 80.000 (appendix 4.51.)

    Η εκδήλωση στον Πύργο και ο Μπαλαούρας

    Προφανώς ο Μάκης Μπαλαούρας είχε μια αγάπη για την Folli Follie…

    Μπορεί να του άρεσαν τα κοσμήματα, οι τσάντες…

    Οι σχέσεις του με την οικογένεια-διοίκηση της εταιρείας κρατούσαν πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο και για τους λόγου του αληθές ήταν περιχαρής στον Πύργο σε συνέντευξη τύπου δίπλα στον δήμαρχο της πόλης όπου ανακοινώθηκε ότι η FF θα υποστήριζε τον φιλανθρωπικό αγώνα της ομάδας ποδοσφαίρου της Εθνικής του 2004 με το Ηλειον.

    Γενικά ο Μπαλαούρας ήταν δραστήριος για το καλό της εταιρείας ακόμη και τροπολογία για την φορολόγηση των ΚΑΕ είχε φέρει στην Βουλή. Ήταν ένας καλός ισχυρός σύμμαχος…

    Η αμαζόνα του Στουρνάρα

    Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ΔΙΑΣ, η Σταυρούλα Καμπουρίδου είναι επί σειρά ετών σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

    Η επιλογή της φέρνει νέα ήθη στα τραπεζικά δεδομένα καθώς διαθέτει ιδιαίτερες καλές σπουδές, όσοι την γνωρίζουν μου μετέφεραν ότι είναι δυναμική και δεν μασάει τα λόγια της. Η νέα CEO θα συνεχίσει να είναι σύμβουλος της ΤτΕ και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αμισθί.

    Πρόκειται για μια νέα γυναίκα με καλές γνώσεις του fintech, απαραίτητο προσόν στην εποχής της ψηφιακής επανάστασης.

    Η Eva εκτοπίζει την Ράνια

    Λοιπόν, εδώ και καιρό σας λέμε ότι η Ουρανία (Ράνια) Αικατερινάρη θα φύγει από την θέση της CEO του Υπερταμείου.

    Η απόφαση ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό αλλά ο κορονοϊός την βραχυκύκλωσε για λίγο.

    Την αναζήτηση στελέχους έχει αναλάβει η Dr Eva Wuellner, γερμανικής καταγωγής και CEO της εταιρείας (αναζήτησης κεφαλών) SpenglerFox.

    Όσο για την Ράνια, θα της μείνει η εμπειρία ότι η ραθυμία δεν κάνει καλό…

    Ήλθε η ώρα των τραπεζών

    Χθες σας γράφαμε ότι ήλθε η ώρα των αμερικάνικων τραπεζών μετά την κίνηση της  JM Morgan να ξεκινήσει buyback (επαναγορά για το 8% των μετοχών της).

    Παρόλο που οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με μικρή πτώση (με εξαίρεση τον DOW JONES που έκλεισε με άνοδο 0,43%), η JP Morgan έκλεισε με κέρδη 5%, η Goldman Sachs με 7% και η Morgan Stanley έκλεισε με κέρδη 6,37%.

    Ήλθε η ώρα των τραπεζών στις ΗΠΑ και θα έλθει και στην Ευρώπη.

    Ο guru και ο Μytilineos

    Υπάρχουν πολλές αξιόλογες και υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά ο γκουρού των small caps Chuck Royce της Royce Investment Partners «σκανάρει» μόνο μία μετοχή, αυτή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 .

    Στους σαββατιάτικους Financial Times και στην τελευταία σελίδα, σε άρθρο του Michael Mackenzie “The Long View”, ο αρθρογράφος φιλοξενεί τη γνώμη του Francis Gannon, co-Chief Investment Officer της Royce Investment Partners.

    Ο κ. Gannon πιστεύει ακράδαντα ότι ήρθε πλέον η ώρα των small caps και στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

    Ειδικότερα θεωρεί ότι τα small caps εκτός Αμερικής τα οποία παρακολουθεί είναι πολύ βαθιά υποτιμημένα και όπως συγκεκριμένα λέει, οποιαδήποτε διόρθωση είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις.

    Θα μας πείτε, καλά γιατί τώρα ο γκουρού βλέπει μόνο τον Μυτιληναίο από Ελλάδα;

    Γιατί τώρα ο Μυτιληναίος πληροί και τις 3 προδιαγραφές που θέτει ο γκουρού Chuck Royce.

    Πρώτον, η εταιρεία να έχει δυνατό ισολογισμό, δεύτερον, να έχει μακροχρόνιο ιστορικό κερδοφορίας και ανάπτυξης και τρίτον, εξίσου βασικό, η εταιρεία να έχει προοπτικές για αξιόλογη μελλοντική κερδοφορία.

    Δηλαδή, δεν είναι μόνο το παρελθόν ούτε το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον.

    Ο διαχειριστής της Royce, Jim Harvey, ξεκίνησε πολύ πρόσφατα να “σκανάρει” τον Μυτιληναίο .

    Πριν από αυτόν όμως, τον είχαν “σκανάρει” 2 άλλοι Αμερικάνοι διαχειριστές οι οποίοι τελικά έχτισαν και θέση στην εταιρεία με πιο πρόσφατο διαχειριστή, την Sophus Capital με έδρα την Iowa.

    Όμως χθες , ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι αποκτά το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο του στην Ισπανία ισχύος 50 MW.

    Συγχρόνως χθες εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή το επενδυτικό σχέδιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ για εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1500 MW στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

    Στην αγορά θεωρούν ότι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει καταλάβει ότι το μέλλον είναι η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, η Mytilineos μέσω της METKA EGN ετοιμάζεται να γίνει η Solaria Νο 2.

    Δηλαδή, όχι μόνο να κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάρκα και να τα πουλάει (BOT) αλλά ο στόχος είναι να κρατήσει και ένα κρίσιμο μέγεθος για την ίδια.

    Αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται.

    Η πρώτη χρηματιστηριακή που έκανε αναφορά για αυτό είναι η Alpha Finance και έδωσε τιμή στόχο τα 17.48€ με την προοπτική να χτίσει και να κρατήσει 1000 MW από φωτοβολταϊκά.

    Όπως γνωρίζετε, από τα 2.20€ ο Wiseman σας έλεγε με την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 , το απόλυτο turnaround story.

    Τώρα πια στα 7.00€ την βρίσκουν ελκυστική οι αναλυτές δίνοντάς της τιμή στόχο άλλος στα 10.00€ και άλλος στα 11.50€.

    Μετά τη ΔΕΗ οι αναλυτές θεωρούν ότι και μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι θέμα χρόνου οι αναλυτές να δουν τον Μυτιληναίο με “πράσινο” μάτι.

    Για να έχετε μια αίσθηση των αποτιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για παραγωγούς ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την Solaria.

    Η Goldman Sachs ξεκίνησε την κάλυψη της Solaria Energía y Medio Ambiente, S.A με σύσταση Buy και τιμή στόχο τα 24€.

    Πιστεύει ότι η Solaria είναι το απόλυτο ηλιακό play στην Ευρώπη.

    Την Παρασκευή η Solaria έκλεισε στα 21.58€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση 2.696 δις ευρώ..

    Με βάση τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η Solaria το 2022 θα έχει EBITDA 2022e = 128.3 εκ ευρώ, ΚΜΦΔΜ 68.5 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 791 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή, η Solaria τώρα παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 27.17!!! και με ένα P/E 2022e = 39.35!!!!!

    Η Alpha Finance εκτιμά ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ το 2022 θα έχει EBITDA 478.9 εκ ευρώ, ΚΜΦΔΜ 250.6 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 683 εκ ευρώ.

    Την Παρασκευή ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έκλεισε στα 11.67€ και έχει στην κατοχή του 5.985.692 ίδιες μετοχές τις οποίες εμείς πιστεύουμε ότι θα ακυρώσει.

    Δηλαδή, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 11.67 € έχει μια κεφαλαιοποίηση (αφαιρώντας τις ίδιες μετοχές) της τάξης του 1.597 δις ευρώ.

    Δηλαδή παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022 = 4.76!!! και με ένα P/E 2022 = 6.37!!!

    Σύμφωνα με κορυφαίους διαχειριστές, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μπορεί κάλλιστα να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 8.5.

    Αυτό μας δίνει τιμή στόχο τα 24,74€ και αν νομίζετε ότι εκεί θα είναι ακριβός γελιέστε.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Finance στα 24,74€ και στην κεφαλαιοποίηση των 3,387 δισ. ευρώ ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με εκτιμώμενα ΚΜΦΔΜ 250,6 εκατ. ευρώ θα παίζει με ένα P/E 2022 = 13,52.

    Όταν τώρα η Solaria παίζει με ένα P/E 2022 = 39,35!!! και με ένα EV/EBITDA 2022 = 27,17!!!

    Οι αναλυτές με βαθιά γνώση της ενέργειας πλέον αναφέρουν οτι η σύγκριση είναι αποστομωτική.

    Εάν λοιπόν πιστεύετε ότι ο Μυτιληναίος θα βγάλει τα νούμερα που περιμένει ο αναλυτής της Alpha Finance για το 2022 δεν έχετε παρά να κάνετε υπομονή.

    Όλα τα άλλα είναι θέμα χρόνου μόνο.

    Τα νέα έργα στις ΑΠΕ και η ΤΕΝΕΡΓ

    Τέσσερα νέα επενδυτικά έργα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 2.810,3 ΜW ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη.

    Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα επενδυτικά σχέδια:

    Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW σε 12 Περιφερειακές Ενότητες του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» με προϋπολογισμό 888.138 εκατ. ευρώ.

    Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει 240 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας.

    «Ανάπτυξη 18 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 360MW στον Δήμο Καρύστου, ΠΕ Εύβοιας, του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 με προϋπολογισμό 585 εκατ. ευρώ.

    Τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να διασυνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 69 χλμ περίπου το οποίο θα ξεκινά από την Εύβοια και θα καταλήγει στην Αττική, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 18 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του έργου.

    Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία 37 φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 830 MW στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας & Κιλκίς του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ με προϋπολογισμό 421,600 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 10 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

     

    Αποποίηση Ευθύνης:

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.