• Business

    Tα επόμενα βήματα για την TowerCo των Vodafone και Wind

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind


    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία σύστασης εταιρείας κοινής συμμετοχής των Vodafone και Wind, TowerCo, έπειτα από το πράσινο φως που έλαβε η συγκέντρωση αυτή χθες από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Η TowerCo θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα. Στην TowerCo Greece η Vodafone Ελλάδος θα συμμετέχει με 62% και η Wind με 38%. Ουσιαστικά η Wind πουλά στη Vodafone τον παθητικό εξοπλισμό της στην κινητή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής, όπως έχει ανακοινωθεί, να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

    Το επόμενο βήμα είναι η σύσταση της νέας κοινής εταιρείας ως νομικό πρόσωπο, διαδικασία που μπορεί να χρειασθεί περί τους δύο μήνες.

    Η ΕΕΤΤ ασκώντας τις αρμοδιότητές της ως αρχή ανταγωνισμού, αξιολόγησε τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα πρόσβασης των τρίτων, στην παροχή υπηρεσιών μίσθωσης υποδομών στη νέα οντότητα, στις περιεχόμενες συμβατικές δεσμεύσεις της συμφωνίας, στη μη ύπαρξη νεοεισερχόμενου παρόχου στην Ελληνική αγορά, στον αντίκτυπο της συναλλαγής στην τιμολογιακή πολιτική των παρεπόμενων αγορών και στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελληνικής αγοράς, καταλήγοντας ότι παρά τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της εξεταζόμενης αγοράς στην οποία λαμβάνει χώρα η συγκέντρωση, δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό περιορισμό του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές.

    Ακολούθως, η νέα αυτή εταιρεία όπως και άλλες 9 της Vodafone στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το ίδιο αντικείμενο θα πωληθούν στην θυγατρική του ομίλου Vodafone, EuroTower, η οποία θα φθάσει να ελέγχει περίπου 60.000 σταθμούς βάσης (περίπου 5.200 είναι στην Ελλάδα) έχοντας ως έσοδα τα ετήσια μισθώματα που θα συμφωνηθούν από τους σημερινούς κατόχους των σταθμών βάσης.

    Παρόμοιες συμφωνίες έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη και από άλλους παρόχους στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί μοντέλο λειτουργίας εδώ και αρκετά χρόνια στην αμερικάνικη τηλεπικοινωνιακή αγορά.

    Διαβάστε ακόμα: 

    ΕΕΤΤ: «Πράσινο φως» σε Vodafone-Wind για την Vantage Towers Greece

    H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών υποδέχεται αύριο τους φακέλους συμμετοχής στη δημοπρασία για το 5G

    Τι φέρνει το 5G και πως θα εξελιχθεί η δημοπρασία για το φάσμα με τη συμμετοχή των Cosmote, Vodafone και Wind

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ