• Business

    United Group: Deal για την πώληση υποδομών πύργων κινητής τηλεφωνίας στην Tawal έναντι 1,22 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της United Group

    Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της United Group


    Η United Group BV, κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση του 100% της μονάδας υποδομής κινητών πύργων στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία ​​(“TowerCo”) στην TAWAL, θυγατρική της Saudi Telecom Co.

    Η συναλλαγή αποτιμά την TowerCo, που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.800 πύργους, στα 1,22 δισ. ευρώ.

    Η πώληση των πύργων κινητής τηλεφωνίας του United Group ακολουθεί μια τάση της βιομηχανίας διαχωρισμού και δημιουργίας εσόδων από την υποδομή πύργων κινητής τηλεφωνίας από φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

    Τα έσοδα από την πώληση θα επιτρέψουν στην United Group να αποδώσει σημαντικά την επιχείρηση, ελευθερώνοντας ταμειακές ροές για μελλοντική ανάπτυξη.

    Η συναλλαγή θα επιτρέψει τη συνέχιση των επενδύσεων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων ανάπτυξης για 2.000 επιπλέον τοποθεσίες τα επόμενα 20 χρόνια, που θα επιτρέψουν στην United Group να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες της σε μακροπρόθεσμη βάση.

    Η συναλλαγή είναι η πρώτη επένδυση που πραγματοποιεί η TAWAL στον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών. Η TAWAL είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ολοκληρωμένων υποδομών ΤΠΕ στην περιοχή MENA και διαθέτει χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 16.000 κινητών πύργων.

    Τα τελευταία τρία χρόνια, η United Group έχει εδραιώσει τη θέση της ως η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών και πολυμέσων πολλαπλών παιχνιδιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει επεκταθεί με επιτυχία σε πιο σταθερές και πλούσιες αγορές της ΕΕ κάνοντας σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα στοιχείων ενεργητικού που εκτείνονται σε υπηρεσίες κινητής και σταθερής γραμμής Διαδικτύου, συνδρομητική τηλεόραση και μέσα ενημέρωσης. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει το ιστορικό επιτυχημένων συγχωνεύσεων και εξαγορών και την αυξανόμενη φήμη της για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης και θα αναζητήσει περαιτέρω ευκαιρίες για επέκταση εντός της ΕΕ.

    Η Viktoriya Boklag, Διευθύνων Σύμβουλος του United Group CEO, δήλωσε:

    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποκρυσταλλώσαμε με επιτυχία την αξία των περιουσιακών στοιχείων του πύργου μας σε μια συμφωνία που μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες μακροοικονομικές πιέσεις. Αυτό θα στηρίξει τις συνεχείς επενδύσεις στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν ανταγωνιστικές στις αντίστοιχες αγορές τους. Είμαστε χαρούμενοι που βρήκαμε έναν ισχυρό εταίρο στην TAWAL και θα αναζητήσουμε περαιτέρω ευκαιρίες να συνεργαστούμε μαζί τους καθώς διευρύνουν το αποτύπωμά τους στην ευρωπαϊκή αγορά».

    Ο Mohammed Alhakbani, Διευθύνων Σύμβουλος της TAWAL, δήλωσε:

    «Αυτή η συνεργασία με την United Group σηματοδοτεί την πρώτη μας επένδυση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συνεργασία υποστηρίζει τον στόχο μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις υποδομής ΤΠΕ στους συνεργάτες μας και να παρέχουμε την ποιότητα των υπηρεσιών για τις οποίες είμαστε γνωστοί».

    Ο Olayan Alwetaid, Διευθύνων Σύμβουλος, stc Group, δήλωσε: «Η συμφωνία μας με την United Group αντιπροσωπεύει ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο για την TAWAL και τον ευρύτερο όμιλο stc. Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη φιλόδοξη αναπτυξιακή μας στρατηγική και τη διεύρυνση του διεθνούς μας αποτυπώματος. Ήδη ηγούμαστε στον μετασχηματισμό των ψηφιακών δυνατοτήτων της Σαουδικής Αραβίας και αυτή η συναλλαγή ενισχύει τη δέσμευσή μας να επενδύσουμε στην κορυφαία τεχνολογία και υποδομή για να πρωτοστατήσουμε στη δυνατότητα σύνδεσης του κόσμου».

    Ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του United Group, δήλωσε:

    «Η πώληση της επιχείρησης TowerCo του United Group αντιπροσωπεύει ένα βασικό ορόσημο στο ταξίδι ανάπτυξης και επέκτασης του United Group. Επιτρέπει στον Όμιλο United να επικεντρωθεί στις συνεχείς επενδύσεις στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης και στις υποδομές».

    Η United Group ανήκει κατά πλειοψηφία στην BC Partners, μια κορυφαία διεθνή εταιρεία επενδύσεων.

    Η Goldman Sachs ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της United Group για τη συναλλαγή. Η United Group θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της για τη χρήση τη Δευτέρα. Οι όροι της συναλλαγής περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμες Συμφωνίες Κύριων Υπηρεσιών και Συμφωνία Επιπέδου Υπηρεσιών για τη συνεχή χρήση της υποδομής των τηλεπικοινωνιακών πύργων μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το κλείσιμο της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

     



    ΣΧΟΛΙΑ