• Business

    Stress tests: Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τις τράπεζες


    Μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνουν το Σάββατο, απομένουν για να επιβεβαιωθεί αυτό που ψιθυρίζεται εδώ και καιρό με ικανοποίηση στους τραπεζικούς κύκλους: ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μπορούν πλέον να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Ωστόσο, η νέα φάση στην οποία μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες επ’ ουδενί δεν είναι εύκολη. Εξάλλου, όσο ικανοποιητικές κι αν είναι οι επιδόσεις τους στα stress tests, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα βαρύ “φορτίο” από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι το μεγαλύτερο αναλογικά σε όλη την Ευρώπη. Και για το λόγο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν υπό την αυστηρή εποπτεία του SSM, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

    Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, να επισκέπτεται τη χώρα μας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να συζητήσει από κοντά με τις διοικήσεις των τραπεζών για τα επόμενα βήματά τους.

    Ποια θα είναι τα επόμενα αυτά βήματα; Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ώστε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να φτάσουμε στη διεξαγωγή 2.000 πλειστηριασμών το μήνα, αλλά και γενικότερα η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

    Σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της στρατηγικής των τραπεζών θα διαδραματίσουν και οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων, που θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα με πωλήσεις μικρών καταναλωτικών δανείων και οφειλών από πιστωτικές κάρτες, και θα συνεχίσουν με πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως είναι τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ασαφές παραμένει το τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια, που είναι η πιο ευαίσθητη κατηγορία “κόκκινων” δανείων, και μολονότι οι τράπεζες είναι απρόθυμες να αρχίσουν από φέτος την πώλησή τους, η Τράπεζα της Ελλάδος τις έχει ήδη προτρέψει να ξεκινήσουν τις πωλήσεις των πιο προβληματικών στεγαστικών τους.

    Τέλος, για δάνεια που εκτιμάται ότι μπορούν ακόμα να επιστρέψουν στην εξυπηρετησιμότητα, αναμένεται να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις με “κούρεμα” οφειλών, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τη συνέπεια του δανειολήπτη, αλλά και από την οικονομική του κατάσταση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι λέει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη μετοχή των Folli Follie και οι ζημιές των 308 εκατ. ευρώ που γράφει στο ταμπλό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορο-έλεγχοι: Αναλυτικός οδηγός για τη συμπλήρωση του νέου Ε3

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Στο ΣτΕ τo αίτημα της κυβέρνησης να μην δοθεί άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών



    ΣΧΟΛΙΑ