• Business

    Στους μετόχους του ΟΤΕ 260 εκατ. ευρώ-Τα data ενισχύουν τα αποτελέσματα

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Το ποσό των 260 εκατ. ευρώ, όπως ήταν η αρχική «υπόσχεση», θα διατεθεί στους μετόχους του ΟΤΕ για τη χρήση του 2018, με τη μορφή μερίσματος και επαναγοράς μετοχών που ακυρώνονται, όπως είπε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου.

    Αρχές του χρόνου ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει νέα πολιτική αμοιβής των μετόχων του, τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται κάθε χρόνο (έχοντας ενσωματώσει τις εξαγορές φάσματος και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες) μέσω συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους. Για το 2018, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα. Ειδικότερα για φέτος, το συνολικό ποσό του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών προβλέπεται να κυμανθεί από 85 έως 95 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί οποτεδήποτε μέχρι 30 Νοεμβρίου 2018.

    Η διοίκηση του ΟΤΕ τον Ιανουάριο είχε δηλώσει πως το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί στο πλαίσιο της πολιτικής αμοιβών των μετόχων το 2018 θα διαμορφωθεί περίπου σε 260 εκατ. ευρώ (όσο και οι ελεύθερες ταμειακές ροές) και χθες ο κ. Τσαμάζ, έκανε γνωστό στους αναλυτές ότι με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου φαίνεται να «κλειδώνει» το προαναφερόμενο ποσό.

    Ακόμα, σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ στους αναλυτές, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων στα δίκτυα νέας γενιάς, η βελτίωση του κύκλου εργασιών του ομίλου αποδίδεται κυρίως ανάπτυξη των υπηρεσιών mobile data και σταθερής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, ενώ σημαντική ήταν η αύξηση των εσόδων από την περιαγωγή.

    Τα έσοδα από τους επισκέπτες στη χώρα ήταν αυξημένα κατά 6 εκατ. ευρώ ή ενισχυμένα 28% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διοίκηση εκτιμά ότι το μεγαλύτερο τμήμα του οφέλους από την αλλαγή της πολιτικής στην περιαγωγή στην ΕΕ αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα πέρσι και φέτος. Συνολικά τα έσοδα από τα δεδομένα στην κινητή καταλαμβάνουν πλέον το 30% των συνολικών και για το τρίτο τρίμηνο ήταν 80 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα που διακινήθηκαν μέσω της Cosmoteαυξήθηκαν κατά 50% το 3οτρίμηνο, σε σχέση με πέρσι το αντίστοιχο διάστημα.

    Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες στο 3ο τρίμηνο ήταν 2,6% σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Κινητήριος δύναμη είναι οι αναβαθμισμένες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο. Περίπου το 42% των πελατών του ΟΤΕ που δυνητικά διαθέτουν τη δυνατότητα σύνδεσης VDSL έχουν αναβαθμίσει την ταχύτητα σύνδεσής τους, με το 47% αυτών να έχουν προτιμήσει ταχύτητες πάνω από τα 50 Mbps. Το ποσοστό της συνδρομητικής βάσης του ΟΤΕ με ταχύτητες 100 και 200 Mbps είναι 3%. Στο τέλος του τριμήνου οι ενεργές καμπίνες VDSLτου ΟΤΕ ήταν 13.000 και μέχρι να ολοκληρωθεί το 2018 η οπτική ίνα αναμένεται να έχει εγκατασταθεί συνολικά σε 15.000 καμπίνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ισχυρές επιδόσεις OΤΕ στο εννεάμηνο: Στα 107,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη, αυξημένα κατά 40,5%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσαμάζ: Πραγματικότητα η Κοινωνία των Gigabit στην Ελλάδα-Επενδύσεις 2 δισ. από τον ΟΤΕ έως το 2022

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλύψεις Τσαμάζ (OTE): Είσοδος σε νέες αγορές-υπηρεσίες και συνεργασία με μεγάλο «παίχτη» του χώρου



    ΣΧΟΛΙΑ