• Business

    Στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο αποκλειστικός έλεγχος της ΙΟΝ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματά του στον χώρο των τροφίμων

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Σε έναν χρόνο από σήμερα ο αποκλειστικός έλεγχος της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ μπορεί να περάσει στην εταιρεία Bespoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και ομάδας επιχειρηματιών.

    Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο mononews.gr στη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών προβλέπεται option για μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου έως 70%, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί σε δύο φάσεις, μετά την εξαγορά του 45%, που έχει ήδη ανακοινωθεί.

    Σε πρώτη φάση, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε χθες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συγκέντρωση των δύο εταιρειών  θα γίνει η μεταβίβαση του 45% των μετοχών της ΙΟΝ.  Σε δώδεκα μήνες από την εξαγορά του 45%,  η  Bespoke έχει τη δυνατότητα εξαγοράς ενός ποσοστού 15% αποκτώντας έτσι την πλειοψηφία των μετοχών της ΙΟΝ και τον αποκλειστικό έλεγχο.

    Σε δεύτερη φάση- και σε 24 μήνες μετά- η Bespoke έχει δικαίωμα αγοράς ενός επιπλέον ποσοστού 10% των μετοχών και εφόσον ενεργοποιηθεί η option, η εταιρεία θα κατέχει το 70% της σοκολατοβιομηχανίας.

    «Η διαδικασία μεταβίβασης θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες» λέει στο mononews.gr ο κ. Θεοδωρόπουλος αποφεύγοντας να αναφερθεί στον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας, επικαλούμενος τη σχετική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Σχετικά με το πώς κατάφερε να πείσει την Τίνα Κωτσιοπούλου, κληρονόμο των μετοχών πλειοψηφίας και πρόεδρο της ΙΟΝ να προχωρήσει στη συμφωνία, ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντά αφοπλιστικά: «Ποτέ δεν πείθεις κάποιον που δεν θέλει να πουλήσει ένα μαγαζί».

    Ο ρόλος της ΙΟΝ στον όμιλο που σχηματίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει βαρύνουσα σημασία. Η σοκολατοβιομηχανία κατέχει ένα μερίδιο στη λιανική που φτάνει στο 35% και αποτελεί μία υγιή επιχείρηση με δυνατές επιδόσεις.  Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της εταιρείας, o τζίρος της  το 2020 ανήλθε σε 118,9 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένος σε σύγκριση με τα 118,8 εκατ. ευρώ του 2019, χρονιά πανδημίας. Η καθαρή κερδοφορία έφτασε στα 8,73 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο της καθαρής θέσης του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 77,29 εκατ. ευρώ.

    Πριν την  ΙΟΝ είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της ΕΔΕΣΜΑ και της, από το 1991 θυγατρικής της, ΑΜΒΡΟΣΙΑ αντικείμενο των οποίων είναι η παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών, ενώ ακόμη πιο πριν είχε προχωρήσει στην καταρχήν συμφωνία με τους μετόχους της Ελληνικοί Χυμοί, από κοινού με τον Απόστολο Ταμβακάκη (μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου, EOS, που διαχειρίζεται ο τελευταίος), για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας. Επιπλέον το προηγούμενο καλοκαίρι απέκτησε το 21,5% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ. Ο κ. Θοεδοωρόπουλος  διαθέτει ήδη την αλλαντοβιομηχανία Νίκας  ενώ είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας.

    Ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του στον κλάδο των τροφίμων αποκτά δυνατότητες συνεργειών και χτίζει έναν ισχυρό όμιλο σε κατηγορίες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και εξαγωγών.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας holding  του γνωστού επιχειρηματία, υπό την επωνυμία Βespoke SGA Holdings, ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ, το οποίο «μοιράζεται» κατά 1,4 εκατ. ευρώ στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (1% του μετοχικού κεφαλαίου) και το υπόλοιπο (138, 6 εκατ. ευρώ ή 99%) στην εταιρεία S.A.G. Investments & Holdings Limited, με έδρα την Κύπρο. Ηδη με χθεσινή πράξη, που δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ, έχει καταβληθεί ως μετοχικό κεφάλαιο συνολικό ποσό 105 εκατ. ευρώ, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό της νέας εταιρείας προβλεπόταν η καταβολή 35 εκατ. ευρώ και η τμηματική καταβολή των 105 εκατ. ευρώ σε  τέσσερις δόσεις ύψους 26,25 εκατ. ευρώ (μια κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του 2026).

    Διαβάστε επίσης

    Μασούτης: Τρία μυστικά για να ξεκλειδώσουν οι ΜΜΕ τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

     



    ΣΧΟΛΙΑ