• Business

    Στον δρόμο που χάραξε η Jumbo- Ενοίκια με βάση… τον τζίρο ζητούν οι λιανέμποροι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων για την αναπροσαρμογή των ενοικίων, με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται νέα κρατική παρέμβαση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοένα και περισσότερες εταιρείες από τον χώρο του λιανεμπορίου διεκδικούν τη μείωση των μισθωμάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα και να προσαρμοσθούν στη αισθητή κάμψη της κατανάλωσης.

    Πέρα από την οριζόντια μείωση έως και 60%, υπάρχουν κάποιες που ζητούν να συνδεθεί η πληρωμή του ενοικίου με τον τζίρο του καταστήματος. Πρόκειται, όπως λένε πηγές του λιανεμπορίου για μια δίκαιη πρόταση που μπορεί να δώσει λύσεις και να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις και για τις δυο πλευρές. «Και ο επιχειρηματίας παίρνει βαθιά ανάσα καθώς η κίνηση είναι διαφορετική ανά κατάστημα, αλλά και ο ιδιοκτήτης αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρήσει το κατάστημά του μισθωμένο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους είναι γεγονός και αφορά μεγάλη αλυσίδα του λιανεμπορίου. Η συγκεκριμένη πέτυχε να συνδέσει την καταβολή του μισθώματος με την πορεία των πωλήσεων, αλλάζοντας άρδην τους όρους του συμβολαίου που είχε υπογράψει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

    Αξίζει να σημειωθεί πως την πολιτική της καταβολής μισθωμάτων ανάλογα με την πορεία του τζίρου εφαρμόζει κατά κόρον η Jumbo πολύ πριν την πανδημία του κορονοϊού. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης ερωτώμενος πρόσφατα από αναλυτές για τα μισθώματα στη διάρκεια της καραντίνας, είπε ότι αναπροσαρμόσθηκαν αυτόματα μετά την απόφαση για lockdown. Η Jumbo, όπως είπε, «ήταν πάντα προσεκτική για μην έρθει αντιμέτωπη με  δυσάρεστες εκπλήξεις» ενώ διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή «δεν πληρώνουμε τώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα».

    Ανάμεσα στις εταιρείες που μπήκαν στη διαδικασία της αναπροσαρμογής των μισθωμάτων είναι ο πολυεθνικός όμιλος Zara, ο οποίος αριθμεί σχεδόν 180 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, η αμερικάνικη αλυσίδα εστίασης TGI Friday’s που έχει δίκτυο 9 καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η πατρινή αλυσίδα ένδυσης Dur, η οποία διατηρεί δίκτυο πάνω από 20 σημεία κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα.

    Ο κ. Θεόδωρος Δούρος μιλώντας στο mononews.gr υπογράμμισε πως έστειλε ήδη σε κάποιους ιδιοκτήτες επιστολές, με τις οποίες ζητά την μείωση των μισθωμάτων κατά 40% μέχρι τέλος του έτους. Πρόκειται για καταστήματα που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα μετά την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

    Ανάλογες συζητήσεις έχει ξεκινήσει και η αλυσίδα φούρνων «Βενέτης». Η εταιρεία όπως αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης έχει ζητήσει αλλαγή των συμβολαίων, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα καθώς οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν σε μείωση των μισθωμάτων.

    Ο κ. Μονεμβασιώτης δηλώνει πάντως πως εάν δεν πετύχει η προσπάθειά του, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταματήσει να πληρώνει μονομερώς τα μισθώματα, ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες πάνε στα δικαστήρια… Να σημειωθεί ότι και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διεκδικεί να εφαρμοσθεί η μείωση των ενοικίων κατά 40% έως και το τέλος του έτους, λέγοντας πως εάν το κυβερνητικό μέτρο δεν επεκταθεί και για το υπόλοιπο του έτους, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα λουκέτα γύρω μας».



    ΣΧΟΛΙΑ