• Business

    Στο ΣτΕ πάει η ΕΥΔΑΠ το θέμα του διαγωνισμού για την Ψυττάλεια

    Όλα τα σενάρια για το έργο της Ψυττάλειας εξετάζει η ΕΥΔΑΠ

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Σε εκκρεμότητα θα παραμείνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από την ΕΥΔΑΠ για το έργο «Συντήρηση και Λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας» προϋπολογισμού 261,485 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (με ΦΠΑ 324,241 εκατ. ευρώ).

    Έπειτα από την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή της κοινοπραξίας Ελλάκτωρ – Άβαξ, η επιχείρηση νερού της πρωτεύουσας προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης της Αρχής.

    Η ΑΕΠΠ έκρινε ότι αρμόδια για να αποφασίσει αν θα ανοίξουν και οι τρεις οικονομικές προσφορές – δηλαδή εκτός αυτής της προαναφερόμενης κοινοπραξίας και των Ιntrakat – Suez International – Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος – Τεχνική Εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης – είναι η Επιτροπή του διαγωνισμού απορρίπτοντας ουσιαστικά τα όσα έπραξε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την τεχνική αξιολόγηση η Επιτροπή του διαγωνισμού είχε προτείνει τον αποκλεισμό των δύο κοινοπραξιών αποφασίζοντας να ανοιχθεί μόνον η οικονομική προσφορά των Άκτωρ – Άβαξ. Αυτό προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των άλλων δύο, ο διαγωνισμός πάγωσε για ένα διάστημα και τελικά η ΕΥΔΑΠ βασισμένη σε γνωμοδότηση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών) και νομικών ζήτησε επιπρόσθετες διευκρινίσεις από τα δύο άλλα σχήματα, με στόχο να παραμείνουν στη διαδικασία.

    Στις 5 Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε ότι οι τρεις προσφορές που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για την Ψυττάλειας πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και της οικείας Διακήρυξης και γίνονται αποδεκτές, ανακοινώνοντας παράλληλα τη βαθμολογία για τις τεχνικές προσφορές: 1) Άκτωρ – Άβαξ: 109,93, 2) Ιntrakat – Suez International – Τέρνα Ενεργειακή: 108 και 3) Μυτιληναίος – Τεχνική Εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης: 106.

    Στο μεταξύ η ΕΥΔΑΠ έχει υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση με την κοινοπραξία των Άκτωρ – Άβαξ που σήμερα λειτουργεί το ΚΕΛ, συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ και με διάρκεια για 12 μήνες, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2022 (και με δυνατότητα να λυθεί νωρίτερα εφόσον υπάρξει ανάδοχος για την ανάληψη του έργου τα επόμενα 5 χρόνια).



    ΣΧΟΛΙΑ