• Business

    Στο ηλεκτρονικό σφυρί οι εγκαταστάσεις της SPIDER στη Ζίτσα Ιωαννίνων

    Spider


    Η SPIDER από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες μετάλλου, με θυγατρικές σε Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, που κατασκεύαζε τα μεταλλικά μέρη του τζιπ της Mercedes για το στρατό, το 2016 κατέβασε ρολά και τον Ιούλιο όλες οι εγκαταστάσεις της στη Ζίτσα Ιωαννίνων βγαίνουν στο σφυρί.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Spider, Κωνσταντίνος Πέτσιος απεβίωσε στις 12 Ιανουαρίου σε ηλικία 87 ετών και δεν θα δει το δημιούργημα της οικογένειας του -που την δεκαετία του 1980 και 1990 αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς- να βγαίνει σε πλειστηριασμό από ιδιώτη για οφειλή μόλις 17.691,9 ευρώ.

    Συγκεκριμένα ο πλειστηριασμός των εργοστασίων της SPIDER έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου με τιμή πρώτης προσφοράς 3,167 εκατ ευρώ. Επισπεύδων του πλειστηριασμού είναι ο ιδιώτης ΔΧ, κάτοικος Ιωαννίνων.

    Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Α.Ε.» η γνωστή «SPIDER Α.Ε.», εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων .

    Στο σφυρί βγαίνουν οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Ζωοδόχο του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, το βιομηχανικό συγκρότημα αναπτύσσεται σε έκταση 102 στρεμμάτων.

    Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού «το βιομηχανικό κτίριο καλύπτει 12.533 τ.μ. περίπου από το οποίο 200 τ.μ. είναι τα γραφεία και 2.000 τ.μ. περίπου το κυρίως κτίριο από μπετόν. Όλα τα άλλα είναι κατασκευασμένα από πάνελ.

    Εντός του γηπέδου υπάρχουν κτίρια που στεγάζουν βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας μετάλλου και είναι κτίρια γραφείων από οπλισμένο σκυρόδεμα με επικάλυψη κεραμοσκεπή στέγη, βιομηχανοστάσια από οπλισμένο σκυρόδεμα με επικάλυψη μεταλλικά πάνελς επί μεταλλικών ζευκτών και κτίρια αποθηκών ομοίως κατασκευασμένα». Συνολικά υπάρχουν 14 κτίρια- βιομηχανοστάσια, αποθήκες, κτίρια γραφείων.

    Στο ακίνητο υπάρχουν βάρη πάνω από 20 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

    1) προσημείωση υποθήκης υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας για 10,5 εκατ. ευρώ (2005).

    2) προσημείωση υποθήκης υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας για 3,6 εκατ. ευρώ (2008)

    3) υποθήκη υπέρ της Αγροτικής Τράπεζας για 1,5 εκατ. ευρώ (2012).

    4) προσημείωση υποθήκης υπέρ της Εθνικής Τράπεζας για 1,5 εκατ. ευρώ (2012)

    5) προσημείωση υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Κύπρου για 3 εκατ. ευρώ (2012).

    6) Η από 05-11-2015 εγγραφείσα συντηρητική κατάσχεση κατά της ως άνω οφειλέτιδας και υπέρ του Πέτρου Θεοχάρη του Ιωάννη για ποσό 4.757,69 ευρώ.

    7) Η εγγραφείσα στις 03-12-2015 αναγκαστική κατάσχεση κατά της ως άνω οφειλέτιδας, με επίσπευση των: α) Κων/νου Σιαδήμα του Γεωργίου και β) Γεωργίου Τζαφλιδη του Στεφάνου, για ποσό 19.228,47 ευρώ και δήλωση επίσπευσης του Αθανασίου Ευθυμίου για 28.658,35 ευρώ

    8) αναγκαστική κατάσχεση με επίσπευση της Άλφα Τράπεζας για 1,525 εκατ. ευρώ.

    9) Η από 20-12-2021 υποθήκη υπερ ( ΚΕΜΕ ) για ποσό 1.974.485,66 ευρώ και

    10) Η από 23-12-2021 κατάσχεση υπερ Δημητρίου Χαλιάσα για 17.691,9 ευρώ.

    Η εταιρεία κατέβασε ρολά στις αρχές του 2016, ωστόσο στις αρχές του 2011 σε μήνυμα του ο Κ. Πέτσιος αναφερόταν στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου και της εταιρείας για το 2010 (πτώση τζίρου, μικτών κερδών, καθαρών κερδών) σημειώνοντας πως η «η δυσμενής οικονομική συγκυρία ανάγκασε τη Διοίκηση να προβεί σε περαιτέρω περιορισμό του κόστους διαφόρων τμημάτων καθώς και λοιπών μη παραγωγικών δαπανών, μη ικανών βέβαια να αναστρέψουν το αρνητικό αποτέλεσμα του Ομίλου και της Εταιρείας».

    Τον Σεπτέμβριο του 2013, η εταιρία υπέγραψε συμφωνητικό παροχής χρηματοδοτικών διευκολύνσεων δια κοινοπραξίας πιστωτών (stand still agreement) με τις τράπεζες, καταθέτοντας επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης. Από το 2012 οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαν μεταφερθεί στην κατηγορία επιτήρησης.

    Το ιστορικό της επιχείρησης

    Το 1946 ο Νικόλαος Πέτσιος ίδρυσε στα Ιωάννινα μια ατομική επιχείρηση η οποία είχε τη μορφή μηχανουργείου για την κατασκευή καλουπιών.

    Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η εταιρεία αρχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή μεταλλικών επίπλων, σομπών πετρελαίου και άλλων εφευρέσεων.

    Στα τέλη του 1968 προσθέτει στα παραγόμενα προϊόντα της τα λυόμενα ράφια, με τα οποία εξοπλίστηκαν τα πρώτα super markets.

    Το 1972 η οικογενειακή επιχείρηση αλλάζει νομική μορφή και ιδρύεται η εταιρεία SPIDER ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ & ΥΙΟΙ ΑΕ. Η εταιρεία αποκτά πανελλήνια εμβέλεια την δεκαετία του ΄70 καθώς ο τομέας κατασκευής ραφιών γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη.

    Το 1974 αρχίζει να λειτουργεί αντιπροσωπεία στην Θεσσαλονίκη ενώ δημιουργείται και δεύτερος εκθεσιακός χώρος στην Αθήνα.

    Πρωτοπόρος το 1974 με την κατασκευή μεταλλικών μερών των φορτηγών STAYER και στην συνέχεια με την κατασκευή χαλύβδινων καλύκων, ερπυστριών αρμάτων, μερών οχημάτων τζιπ.

    Το 1980 θέτει σε λειτουργία μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλύβδινων καλύκων για λογαριασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το 1983 η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά στον κλάδο παραγωγής προϊόντων για το περιβάλλον, με την παραγωγή σύγχρονων κάδων μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων.

    Το 1995 η SPIDER ιδρύει την SPIDER ITALIA, την πρώτη θυγατρική εταιρεία στο εξωτερικό, με αντικείμενο την εμπορία κάδων απορριμμάτων.

    Το 1998 ιδρύει την SPIDER UK LTD η οποία επίσης δραστηριοποιείται στην εμπορία συστημάτων αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.

    Τον Δεκέμβριο 1999, η εταιρεία εισάγεται στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. (άντλησε 5,2 διs. δρχ ή 15,3 εκατ. ευρώ).

    Το 2001 ο Όμιλος SPIDER ανέλαβε για λογαριασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την κατασκευή των μεταλλικών μερών του Jeep Mercedes.

    Το 2007 ίδρυσε την θυγατρική «SPIDER ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε» με αντικείμενο την αποκομιδή απορριμμάτων, διάθεση και διαχείρισή τους με σκοπό την δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θερμού ύδατος και ατμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Αγάπη Σμπώκου: Το 2022 προδιαγράφεται θετικό τουριστικά

    Τράπεζες- ΟΤΟΕ: Εθελούσιες, λουκέτα, τηλεργασία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ