• Business

    Στο Cairo μέρος των δανείων της Creta Farms

    • Του Γιώργου Μανέττα και της Ευγενίας Τζώρτζη

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Στην κόψη του ξυραφιού εξακολουθεί να κινείται η Creta Farms, η οποία συνεχίζει να δίνει μάχη για την επιβίωσή της.

    Παρά το άνοιγμα των γραμμών πίστωσης μετά την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης (MoU) από τις πιστώτριες τράπεζες και τους βασικούς μετόχους της, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, η κρητική αλλαντοβιομηχανία εμφανίζεται ανήμπορη να επανεκκινήσει την παραγωγική διαδικασία και να τροφοδοτήσει ξανά την αγορά με προϊόντα της.

    Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως η εταιρεία αδυνατεί να προμηθευτεί τις απαραίτητες πρώτες ύλες ελλείψει των αναγκαίων κεφαλαίων κίνησης, τονίζοντας πως το άνοιγμα των γραμμών πίστωσης δεν αρκεί, εάν δεν συνοδευθεί από την παροχή των επιπλέον κεφαλαίων ύψους περίπου 3 με 4 εκατ. ευρώ που ζήτησε ήδη η εταιρεία.

    «Χωρίς την επιπλέον χρηματοδότηση, δεν θα μπορέσει η εταιρεία να αγοράσει τις απαραίτητες πρώτες ύλες», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Η αποκατάσταση λειτουργίας των γραμμών παραγωγής θεωρείται κομβικής σημασίας για την επιτυχία του σχεδίου εξυγίανσης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, που υπερβαίνουν τις 900.

    Όσο το προϊόν παραμένει στην αγορά, οι πιθανότητες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή υπό καλύτερους όρους πολλαπλασιάζονται ενώ και το εγχείρημα επιστροφής στην κανονικότητα έχει άλλη προοπτική. Αντίθετα, μια στην ουσία κλειστή βιομηχανία είναι πιο δύσκολο να επιστρέψει.

    Οι εμπλεκόμενες πλευρές διαρρέουν πως θέλουν πάση θυσία η όλη προσπάθεια διάσωσης να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Τουτέστιν, εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ολοκλήρωση του deal μέσα στο 2019. Μια εκτίμηση που διατύπωσε πρόσφατα και ο επικεφαλής της ΕΥ, Πάνος Παπάζογλου, της εταιρείας που ανέλαβε την ευθύνη αναζήτησης επενδυτή για την Creta Farms αλλά και την παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων της.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως είναι ήδη ισχυρό, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Παπάζογλου, με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά να κάνουν λόγο για 10 δυνητικούς υποψήφιους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita και ο ομογενής επιχειρηματίας Θόδωρος Δουζόγλου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μέρος των τραπεζικών δανείων της εταιρείας που δεν εξυπηρετούνται θα μεταφερθούν σε εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων. Πρόκειται για τα δάνεια της Eurobank που σχεδιάζεται να ενταχθούν στο πακέτο NPLs υπό την ονομασία Cairo, το οποίο αναμένεται να αναλάβει η Pimco.

    Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο -τουλάχιστον μέχρι στιγμής-, αλλά προτίθεται να διατηρήσει τα δάνεια της Creta Farms στο χαρτοφυλάκιό της.

    Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν οι άλλες δυο πιστώτριες τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς, ενώ ακατaνόητη σιγήν ιχθύος τηρεί η ΕΤΕπ, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία με περίπου 15 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως η Creta Farms αντιμετώπιζε τους τελευταίους τρεις μήνες οξυμένα προβλήματα ρευστότητας και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των προμηθευτών και πιστωτών της.

    Μάλιστα, εάν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία (MoU), η επιχείρηση θα έκλεινε μέσα στην εβδομάδα από παντελή έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιμου προϊόντος. Κάτι που επεσήμανε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, που παρενέβη για να βρεθεί λύση.



    ΣΧΟΛΙΑ