• Τράπεζες

    Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Eurobank – Pimco που θα κρίνουν τη στήριξη του SSM

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. CEO Eurobank


    Στα 110 εκατ. ευρώ εκτιμά η Morgan Stanley το τίμημα που καταβάλλει η Pimco – θυγατρική του παγκόσμιου ασφαλιστικού οργανισμού Allianz – για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar, που υλοποιεί η Eurobank.

    Η συμφωνία μέρος της ευρύτερης συμφωνίας με την Pimco που αναδεικνύεται μοναδικός υποψήφιος για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo και την εξαγορά έως του 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, την FPS, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτεί την εδραίωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 1,7 τρις ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι η Pimco ελέγχει ήδη το 5,029% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είναι προφανές ότι η συμφωνία φέρει τη σφραγίδα του βασικού μετόχου της Eurobank, του ομίλου Fairfax, που ελέγχει ήδη το 33,03% των μετοχών της τράπεζας.

    Η συμφωνία θέτει εκτός νυμφώνα τους άλλους διεκδικητές, δηλαδή την τριμερή κοινοπραξία Elliot Management – Bain Capital – Cerved και την ιταλική Fortress, ανοίγοντας το δρόμο στην Pimco, που αποτελεί τον κατεξοχήν θεσμικό επενδυτή με στρατηγική στόχευση στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

    Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι αρχές συνηγορούν καταρχήν υπέρ της συμφωνίας, η οποία τελεί πάντως υπό την έγκριση του SSM, που σε κάθε περίπτωση έχει τον τελευταίο λόγο για την υλοποίησή της.

    Η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων εντάσσεται στο σχέδιο επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank, μέσα και από τη συγχώνευση με την Grivalia και στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου από τα 16,7 δις ευρώ στα τέλη του 2018 στα 6,6 δις ευρώ στα τέλη του 2019 και στα 3,5 δις ευρώ στα τέλη του 2021. Το ποσοστό των NPEs θα μειωθεί αντίστοιχα από 37% το 2018 σε 16% εντός του έτους και στο 8,8% στο τέλος της 3ετίας.

    Το συνολικό τίμημα που θα εξασφαλίσει η Eurobank μετά την ολοκλήρωση της τριπλής συμφωνίας, που περιλαμβάνει – εκτός από την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar – την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,4 δις ευρώ σε συνδυασμό με την εξαγορά της FPS, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το κεφαλαιακό άνοιγμα, που θα προκύψει από τις δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 9,4 δις ευρώ.

    Το ακριβές τίμημα ωστόσο θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της Eurobank ξεκινά άμεσα και θα λήξει την 30ή Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση πολύφερνη νύφη της συναλλαγής συνιστά η θυγατρική της Eurobank, η FPS, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων με συνολικά υπό διαχείριση δάνεια 23 δις ευρώ και προοπτική να φτάσουν τα 30 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ