• Business

    Αποκαλυπτικό: Τι συμβαίνει με την πρόταση Δουζόγλου για την Creta Farms – Οι αυστηροί όροι που θέτει

    • Του Γιώργου Μανέττα


    Ερωτήματα σχετικά με την πρόθεση Δουζόγλου να επενδύσει στην Creta Farms δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις στην κρητική αλλαντοβιομηχανία.

    Η εκπαραθύρωση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη από τη διοίκηση της εταιρείας δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς αλλάζει άρδην το σκηνικό. Κάποιοι μάλιστα στην αγορά δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ο ομογενής επιχειρηματίας από την Βενεζουέλα να αποσύρει το ενδιαφέρον του. Φημολογείται οτι αυτό θα γίνει στις επόμενες 48 ώρες.

    Ο κ. Δουζόγλου θέτει ως απαράβατο όρο την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Όμως πλέον, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας δεν είναι ούτε καν μέλος του ΔΣ, αφού πριν από δυο 24ώρα απομακρύνθηκε και από μέλος της διοίκησης, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που έγινε στο Ρέθυμνο.

    Επιπλέον, το πόρισμα της PwC ήρθε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς τους, για δήθεν απαιτήσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ που υποστήριζε πως είχε από την εταιρεία.

    Το ενδιαφέρον για την Creta Farms του κ. Δουζόγλου, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ελλάδα μέσα από μια σειρά από επενδύσεις σε ακίνητα με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν», είναι υπαρκτό. Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την Creta Farms, καθώς έχει παρόμοιες επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες.

    Η πρότασή του χαρακτηρίζεται αξιόπιστη ενώ έχει κατατεθεί και σχετικό letter of interest  στις πιστώτριες τράπεζες, όπως είχε ανακοινώσει και ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

    Άνθρωποι που έχουν δει την πρόταση του ομογενούς επιχειρηματία επισημαίνουν πως είναι αρκετά μελετημένη, ωστόσο θέτει μια σειρά από αυστηρούς όρους.

    Είναι ξεκάθαρο, λένε, πως δεν δίνει «λευκή επιταγή», αντίθετα είναι προφανές πως σκοπεύει να κερδίσει χρήματα από μια εταιρεία που κατά γενική ομολογία έχει, υπό προυποθέσεις, τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες.

    Ειδικότερα, οι όροι που θέτει ο κ. Δουζόγλου για να επενδύσει έως 15 εκατ. ευρώ, με πιθανότερο ένα ποσό στην περιοχή των 12 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει πάνω από το 30% (εως 35%) του μετοχικού κεφαλαίου:

    1. Εξονυχιστικό due diligence (οικονομικός έλεγχος)
    2. Κούρεμα στα δάνεια που βαραίνουν την επιχείρηση (ανέρχονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ)
    3. Τοποθέτηση 2 με 3 μελών στο διοικητικό συμβούλιο με εκτελεστικά καθήκοντα
    4. Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης να αναλάβει καθήκοντα CEO
    5. Τα σήματα της Creta Farms  που σήμερα ανήκουν σε κάποια άλλη εταιρία να περάσουν στην ιδιοκτησία της μητρικής δηλάδη της ίδιας της Creta Farms



    ΣΧΟΛΙΑ