• The Wiseman

    Ο κρητικός υπουργός και πώς έδωσε δάνεια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην CRETA FARMS

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Σε spa, 5στερα και βίλες επενδύει η οικογένεια Μπαρμπαλιά!

    Ένα βήμα πριν τις τελικές εγκρίσεις, συγκεκριμένα περιμένει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, βρίσκεται η επένδυση των τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ που ετοιμάζει στην περιοχή Πεσπεριανά της Λήμνου η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Μπαρμπαλιά. Η στήλη πληροφορείται ότι ο φάκελος με το business plan της επένδυσης κατατέθηκε στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Τουρισμού μετά το 2015 από την «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Αριθμός 30 Κτηματική ΑΕ», η οποία ιδρύθηκε το 2015 και διευθύνων σύμβουλος της είναι ο Γιώργος Μπαρμπαλιάς, υιός του μεγαλο-αρχιτέκτονα Ηλία Μπαρμπαλιά. Η έγκριση της επένδυσης έγινε τον Ιούλιο του 2017 και ο επιχειρηματίας αναμένει την τελική υπουργική απόφαση.

    Το business plan της επένδυσης προβλέπει τη δημιουργία ενός 5στερου ξενοδοχείου με 228 κλίνες, 360 πολυτελείς κατοικίες και ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa).

    Τα αδέλφια Μπαρμπαλιά, ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας τους, Μπουμπούς Μπαρμπαλιά είναι ιδιαίτερα γνωστά στους κοσμικούς κύκλους των Αθηνών και άρα υπάρχει η μαγιά της πελατείας για το πολυτελές τουριστικό θέρετρο που ετοιμάζει η εταιρεία στην Λήμνο.

    Μάλιστα, οι κόρες – αδελφές του Γιώργου – της Μπουμπούς, Έλενα και Φαίη, είναι παντρεμένες με γόνους γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών, του Σαρακάκη και του Μάνεση (Χαλυβουργία Ελλάδος), αντίστοιχα.

    Creta Farms: Έτοιμες να πατήσουν το κουμπί οι τράπεζες

    Η ταραχή στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας έχει μεταφερθεί στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες ήδη αποφάσισαν να μεταφέρουν τα 109 εκατ. ευρώ δάνεια της εταιρείας στις διευθύνσεις που χειρίζονται τα προβληματικά δάνεια. Κάτι αντίστοιχο, με μια καθυστέρηση, έπραξαν και στην περίπτωση της Folli… Τυχαίο… δεν νομίζω! Να θυμάστε ότι το ζήτημα της Creta έχει πολλές ουρές και, από ό,τι φαίνεται, και διαπλοκή!!!

    Καταρχάς, υπάρχει κρητικός υπουργός ο οποίος φαίνεται, σύμφωνα με πηγές, να έχει παρέμβει προκειμένου να δανειοδοτήσει την εταιρεία η European Investment Bank (EIB) προ δυο ετών. Είναι δυνατόν ολόκληρη ΕΤΕπ να έχει δανειοδοτήσει με 15 εκατ. ευρώ μια εταιρεία η οποία έχει δάνεια μεγαλύτερα από τον τζίρο της;  Επίσης οι τράπεζες προχώρησαν σε συνολική αναδιάρθρωση των δανείων της Creta Farms προ 2 ετών όταν ο ισολογισμός της εταιρείας έδειχνε ότι η εταιρεία πάει στα βράχια.

    Σφαλιάρα από την UBS

    Η ελβετική τράπεζα σε report της κάλεσε τους επενδυτές να «πουλήσουν» τα ελληνικά ομόλογα από το 2020 διότι δεν αναμένονται αξιόλογες αποδόσεις… Κατά τα άλλα η οικονομία βαίνει ομαλά…

    Κάτι παίζει στο παρασκήνιο με τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ…

    Οι μήνες περνούν, βαίνουμε ήδη προς την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου και κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσιμης μάζας κόκκινων δανείων δεν προχωρά… Σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες μαθαίνω ότι κάνουν lobbying αντικρουόμενα συμφέροντα, τα οποία, το καθένα από την πλευρά του, υπονομεύει είτε το σχέδιο του ΤΧΣ είτε το σχέδιο της ΤτΕ… Αληθεύει;

    Ατάκα με νόημα από τον Φραντσεσκο Ντρουντι της ΕΚΤ

    Περίπου 3 ώρες πριν την συνέντευξη του «σκαφάτου» Αλέξη στο Ζάππειο στη συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης και οι άλλοι υπουργοί έμειναν… παγωτό με την ατάκα που τους είπε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα, Φραντσέσκο Ντρουντι.

    «Το απόγευμα που θα μοιράζεται μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κοινωνικά μέτρα, δε δίνεται και κάτι στις τράπεζες σας, οι οποίες είναι ευάλωτες;». 

    Οι υπουργοί γέλασαν αλλά μάλλον δεν έπιασαν το σαφές υπονοούμενο για την ανάγκη που έχουν οι ελληνικές τράπεζες… Η στήλη πληροφορείται ότι με την πρόταση του Ντρουντι συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ…

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ