• Business

    Π. Παπάζογλου (ΕΥ): «Θα έχουν κι άλλες εταιρείες την τύχη της Creta Farms»

    • Γιώργος Μανέττας

    Παναγιώτης Παπάζογλου. Επικεφαλής ΕΥ Ελλάδος


    Την εκτίμηση πως και άλλες εταιρείες θα καταλήξουν σαν την Creta Farms εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΥ Ελλάδας, Πάνος Παπάζογλου, τονίζοντας πως είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη λόγω υπέρογκου δανεισμού.

    «Λόγω των NPLs (των μη εξυπηρετούμενων δανείων) μοιραία κάποιες εταιρείες θα έχουν την τύχη της Creta Farms», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπάζογλου, μιλώντας κατά την παρουσίαση έρευνας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΥ στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξουν αρκετές συναλλαγές στα πρότυπα του μοντέλου της Creta Farms, δηλαδή την είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τη διάσωσή τους, διότι οι τράπεζες επιθυμούν να απεμπλακούν από προβληματικές επιχειρήσεις που φέρουν υπέρογκο δανεισμό αλλά και γιατί οι εταιρείες διαχείρισης που έχουν αποκτήσει προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα θα επιδιώξουν να δώσουν λύση. Και πρόσθεσε πως «αυτές οι εταιρείες, ή θα κλείσουν ή θα πουληθούν».

    Να σημειωθεί πως η ΕΥ, ύστερα από την υπογραφή συμφωνίας των βασικών μετόχων της Creta Farms με τις πιστώτριες τράπεζες, με παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη την περασμένη Δευτέρα, ανέλαβε να βρει στρατηγικό επενδυτή για την κρητική αλλαντοβιομηχανία έως την 31η Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα ορίστηκε και CRO, με την ευθύνη να παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται πως η Creta Farms αντιμετώπιζε τους τελευταίους τρεις μήνες οξυμένα προβλήματα ρευστότητας και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των προμηθευτών και πιστωτών της.

    Μάλιστα, εάν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία (MoU), η επιχείρηση θα έκλεινε μέσα στην εβδομάδα από παντελή έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιμου προϊόντος. Κάτι που επεσήμανε και ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Λίστα με 170 επιχειρήσεις

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, «το μοντέλο Creta Farms μάς πήγε καλά, θέλουμε να το εφαρμόσουμε γενικώς. Θέλω να ξέρουν ότι παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν στη μοίρα του».

    Ο ρόλος τους κράτους, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος, είναι να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, σημειώνοντας «εγώ δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες αναδιάρθρωσης, μπαίνω στο διπλωματικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες».

    Αποκάλυψε δε πως έχει βρει λίστα με 170 μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει και η Creta Farms.

    «Έχω πει σε μια ομάδα εργασίας να τις κατηγοριοποιήσει», ανέφερε. «Θα παρέμβω σε μία προς μία. Θέλω να τα λύσω όλα τα προβλήματα και στις 170», συμπλήρωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ