• Business

    Αυξάνεται στο 50% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας

    Γιάννης Βρούτσης


    Αυξάνεται πάνω από το 40% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr, το ποσοστό της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως απασχόλησης, που ορίστηκε αρχικά για την Αττική στο 40%, αυξάνεται πλέον καθώς η πανδημία επελαύνει και τα κρούσματα αυξάνονται.

    Το πιθανότερο είναι πως το ποσοστό της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως απασχόλησης θα ανέλθει στο 50%. Η αύξηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας αναμενόταν να ανακοινωθεί σήμερα, στο πλαίσιο των εξαγγελιών για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορoνοιού.

    Η υποχρεωτική τηλεργασία θα παραταθεί επίσης χρονικά έως 30 Νοεμβρίου, με υπουργική απόφαση που αναφέρει πως “Η υποχρέωση εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων για την περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας (της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και του κλιμακωτού ωραρίου ανά μισή ώρα εντός διώρου κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους), παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2020”.

    Σε υποχρεωτική τηλεργασία μπαίνουν οι εργαζόμενοι που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως ποσοστιαία επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

    Εξαιρούνται:

    -τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,

    -τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,

    -οι φαρμακαποθήκες,

    -οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και

    -οι ταχυμεταφορές.

    Κατά τον υπολογισμό του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).

    Η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του ανωτέρω ποσοστού προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.



    ΣΧΟΛΙΑ