• Business

    Σταύρος Καφούνης (ΕΣΑ): «Στοίχημα για το εμπόριο το 1,5 δισ. των αναδρομικών στους συνταξιούχους»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ

    Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ


    Χειρότερη μέρα με τη μέρα γίνεται η κατάσταση στην αγορά, σύμφωνα πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη.

    Όπως λέει στο mononews.gr ο κ. Καφούνης, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, με την κατανάλωση να παραμένει υποτονική και την ανάκαμψη να … αγνοείται.  «Ούτε τον Σεπτέμβριο» όπως λέει, «όπου παραδοσιακά η ζήτηση αυξάνεται λόγω της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία δεν υπήρξε βελτίωση».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΑ, η πτώση των πωλήσεων στην αγορά της Αθήνας διαφοροποιείται ανά περιοχή. Οι τουριστικές περιοχές καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες που αγγίζουν το 80%  ενώ προβληματική εξακολουθεί να είναι η εικόνα που εμφανίζει το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου η κάμψη διαμορφώνεται στο 40% (στην Ερμού φθάνει μέχρι και 50%). Αισθητά καλύτερη είναι η κατάσταση στις περιφερειακές αγορές, καθώς η μείωση περιορίζεται στο 20%.

    Τα βλέμματα του εμπορικού κόσμου στρέφονται τώρα στις ενδιάμεσες εκπτώσεις και κυρίως στην περίοδο του «Black Friday», όπου αναμένεται αναθέρμανση της ζήτησης εξαιτίας των «γενναίων προσφορών». Το ερώτημα που απασχολεί την αγορά, είναι σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να περιορίσουν τις απώλειες και πόσο μεγάλη θα είναι η «ψαλίδα» σε σχέση με την περσινή «Black Friday», η οποία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για όσες επιχειρήσεις συμμετείχαν.

    «Στοίχημα» αποτελούν και τα αναδρομικά ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβουν εφάπαξ οι συνταξιούχοι πιθανότητα μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται, όπως λέει ο κ. Καφούνης για ένα σημαντικό εισόδημα που έστω και ένα μέρος να πέσει στην αγορά και δεν κατευθυνθεί εξ’ ολοκλήρου στην αποταμίευση και στην κάλυψη υποχρεώσεων, μπορεί να δώσει ανάσες στις επιχειρήσεις.

    Όσον αφορά στα ζητήματα που απασχολούν έντονα τον εμπορικό κόσμο, ο πρόεδρος του ΕΣΑ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ενοίκια των καταστημάτων, τα οποία παρά τις παραινέσεις και τις εκκλήσεις του Συλλόγου και της ΠΟΜΙΔΑ δεν έχουν προσαρμοσθεί στα δεδομένα της εποχής.

    Προειδοποιεί μάλιστα τους ιδιοκτήτες πως εάν συνεχίσουν να κρατούν αυτή την άτεγκτη στάση κινδυνεύουν να χάσουν τον εκμισθωτή τους, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την οικονομία ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στη σημασία να «ρυθμιστούν» και οι τρέχουσες οφειλές σε 48 δόσεις.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ