• Business

    Σκληρό παιχνίδι της Diana Shipping με τις τράπεζες – Γιατί αρχίζει πάλι να αγοράζει πλοία

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    Συμεών Παληός, εφοπλιστής Diana Shipping


    Όλα για όλα τα παίζει η Diana Shipping του Συμεών Παληού απέναντι στις τράπεζες, λαμβάνοντας ασυνήθιστα σκληρή στάση απέναντί τους, σε μία προσπάθεια να πάρει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το TradeWinds, η Diana Shipping έχει επιστρατεύσει για τις διαπραγματεύσεις αυτές την συμβουλευτική εταιρεία Evercore, ειδική στις αναδιαρθρώσεις, για να την εκπροσωπήσει, την ώρα που η αγορά «ψιθυρίζει» ότι το γεγονός πως η Diana αρχίζει και πάλι να αγοράζει bulkers υποδηλώνει ότι θέλει να απομακρύνει το ρευστό της από τις τράπεζες που ενδεχομένως να θέλουν να το «παγώσουν».

    «Αν κάποιος θεωρεί πως το ρευστό είναι το παν, καλύτερα να το ξανασκεφτεί και να σκεφτεί τα νεοαποκτηθέντα πλοία σαν χρυσάφι», αναφέρει μία πηγή που επικαλείται το TradeWinds. «Τη στιγμή που οι τράπεζες βλέπουν μετρητά, νομίζουν ότι είναι καλύτερο να βάλουν το χέρι τους. Αν χρησιμοποιηθούν για αγορά πλοίων, μπορούν πάντα να πάρουν τα πλοία για ενέχυρο. Και τα πλοία μπορούν πάντα να επαναπωληθούν αν χρειαστεί. Στις τράπεζες δεν αρέσει αυτό, αλλά η εταιρεία πρέπει να κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον των μετόχων».

    Η αλλαγή τακτικής της Diana όσον αφορά στις αγορές πλοίων πιθανόν να αποτελεί ένα διαπαγματευτικό τρικ, εκτιμά ένας αναλυτής. «Προσπαθούν να αναγκάσουν τις τράπεζες να παίξουν μπάλα μαζί τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

    Πρόκειται για μία τακτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν άλλων ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν βρεθεί στην ίδια κατάσταση, οι οποίες προτίμησαν να συνεργαστούν με τις τράπεζες – αν και είναι γεγονός ότι η Diana Shipping μας έχει συνηθίσει γενικά σε ανορθόδοξες πρακτικές σε ό,τι αφορά τη γενικότερη φιλοσοφία της.

    Πάντως, έμπειρο στέλεχος της αγοράς δηλώνει στο TradeWinds ότι αν πράγματι η Diana προχωρήσει σε αγορά πλοίου, οι τράπεζες θα αντιδράσουν πολύ έντονα.

    «Οι τράπεζες ακολουθούν σκληρή στάση με οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στο χώρο του dry bulk. Αν οι τράπεζες έβλεπα  την Diana να αγοράζει πλοία, θα ήταν οργισμένες», υποστηρίζει και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, πρέπει να σκεφτώ πως η Diana έχει κι άλλους τρόπους να προστατεύσει αυτό το ρευστό από τις τράπεζες – η σκέψη ότι το χρειάζονται για να αγοράσουν πλοία με αυτό δε μου φαίνεται να έχει αλήθεια».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών της Diana Shipping περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Nordea, DNB, Credit Agricole, The Export-Import Bank of China, BNP Paribas και ING Bank.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/xafniko-rali-stis-metoches-ton-eterion-ton-georgiopoulou-ke-fragkou-olo-paraskinio/63156



    ΣΧΟΛΙΑ