• Business

    Σήμερα κρίνεται το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Συνάντηση Ταβουλάρη – Ξενοκώστα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Στιγμιότυπο από την επίσκεψη των Άδ. Γεωργιάδη, Ν. Παπαθανάση, Τζ. Πάιατ και Π. Ξενοκώστα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας


    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της Onex και τον Νικόλαο Ταβουλάρη, βασικό μέτοχο των ναυπηγείων Ελευσίνας, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

    Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της προσπάθειας εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπεται από την κυβέρνηση αλλά και τον υποψήφιο επενδυτή, η αγωνία στους εμπλεκόμενους και κυρίως στους εργαζομένους είναι μεγάλη, κυρίως όσον αφορά στην στάση που θα τηρήσει ο βασικός μέτοχος. Αν και όλα δείχνουν πως θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει και συναινέσει στην μεταβίβαση του μετοχικού ελέγχου των ναυπηγείων στην Onex, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα το αποτέλεσμα.

    Βέβαια, η ευθεία εμπλοκή της αμερικάνικης κυβέρνησης στο όλο εγχείρημα μέσω του αμερικάνικου οργανισμού χρηματοδοτήσεων DFC αλλά και η πίεση που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει η «λύση Onex», εκτιμάται πως θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη θετική έκβαση της σημερινής συνάντησης. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως ο βασικός μέτοχος δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία αναφορικά με την ταυτότητα του επενδυτή και τη στρατηγική στόχευσή του, προκειμένου να συνεχίσει να αρνείται να παραδώσει την πλειονότητα των μετοχών (>50%) στον Πάνο Ξενοκώστα.

    Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ κατά την ομιλία που απεύθυνε χθες στο πλαίσιο της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων εξέφρασε την στήριξη των ανώτερων στρωμάτων της Αμερικανικής Κυβέρνησης στο project, και τόνισε πως η αμερικάνικη κυβέρνηση μοιράζεται το όραμα της Onex «καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο σημείο υποστήριξης Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Να σημειωθεί ότι η Onex, η οποία έχει αποκτήσει ήδη τα ναυπηγεία Σύρου ενδιαφέρεται να αποτελέσει το νέο στρατηγικό επενδυτή των ναυπηγείων Ελευσίνας. Η μεταβίβαση μετοχικού ελέγχου στην Onex (πάνω από 50%) αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου η Onex να αναλάβει την ευθύνη της εξυγίανσης με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, οι πιστώτριες τράπεζες των ναυπηγείων είναι σύμφωνες με αυτή την προοπτική.



    ΣΧΟΛΙΑ