ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε τροχιά πλήρους εκσυγχρονισμού κινείται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τον σιδηρόδρομο, με τις προτάσεις για τη θέση των τεχνικών συμβούλων να έχουν τεθεί ήδη προς αξιολόγηση, με επικρατέστερη ως πιο ολοκληρωμένη αυτήν της Deutsche Bahn. Όμως, τίποτα δεν σταματά εδώ, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης συνεχίζει τις συζητήσεις του με φορείς από το εξωτερικό και δη, αυτή τη φορά με την Ιαπωνία.
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025, ο κ. Κυρανάκης υποδέχθηκε στο γραφείο του τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, τον α.ε. Koichi Ito, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις καλές πρακτικές του ιαπωνικού σιδηρόδρομου, που αποτελεί case study σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ως ένα από τα κορυφαία θετικά παραδείγματα ανάδειξης του σιδηροδρόμου.
Ο ιαπωνικός σιδηρόδρομος ως παράδειγμα καλής πρακτικής

Αξιοπιστία, ακρίβεια, ταχύτητα, τεχνολογία, ασφάλεια. Αυτές οι πέντε λέξεις συμπυκνώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του ιαπωνικού σιδηροδρόμου, αναδεικνύοντάς τον ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο πρώτος σιδηρόδρομος στην Ιαπωνία λειτούργησε το 1872, με μια ατμομηχανή που συνέδεε τον σταθμό Shimbashi στο Τόκιο, με την πόλη Yokohama, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πανεθνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Για την ιστορία, χρειάστηκαν άλλα 17 χρόνια για να συνδεθούν σιδηροδρομικά οι κύριες πόλεις κατά μήκος της παλιάς διαδρομής Tokaido. Αποτέλεσμα: τον Ιούλιο του 1889, πλέον κάποιος μπορούσε να κάνει ολόκληρη τη διαδρομή από το Τόκιο στο Κόμπε με τρένο, με το ταξίδι των 589,5 χιλιομέτρων να διαρκεί 20 ώρες!
Μέχρι την ιδιωτικοποίησή της και τη διάσπασή της σε ξεχωριστές περιφερειακές εταιρείες το 1987, η Japan National Railways (JNR) διαχειριζόταν ένα πανεθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών. Σήμερα, αποτελείται από 6 επιβατικές σιδηροδρομικές εταιρείες του ομίλου JR (Japan Railway) με επιβατικές υπηρεσίες στα περισσότερα μέρη του Χοκάιντο, του Χονσού, του Σικόκου και του Κιούσου, μια εταιρεία εμπορευματικών σιδηροδρόμων και 16 μεγάλες περιφερειακές εταιρείες που παρέχουν σιδηροδρομικές υπηρεσίες στο πλαίσιο των εταιρικών τους δραστηριοτήτων. Επιπλέον, υπάρχουν δεκάδες μικρότεροι τοπικοί ιδιωτικοί σιδηρόδρομοι.
Χρονιά ορόσημο στην ιστορία του ιαπωνικού σιδηροδρομικού δικτύου είναι το 1964, με την κατασκευή του Tokaido Shinkansen, του πρωτοποριακού τρένου υψηλής ταχύτητας, γνωστό και ως «τρένο-σφαίρα». Η εν λόγω γραμμή συνέδεε το Τόκιο με την Οσάκα και κινείτο με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη τρένων υψηλών ταχυτήτων παγκοσμίως.

Σήμερα, η ταχύτητα των Shinkansen αγγίζει έως και τα 320 χλμ/ώρα σε εμπορική λειτουργία, ενώ σε δοκιμές έχουν καταγραφεί και ταχύτητες 603 χλμ/ώρα με τρένα μαγνητικής αιώρησης.
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της ασφάλειας είναι βασική προτεραιότητα του σιδηροδρομικού φορέα, με τη συνεχή ανανέωση του στόλου και την προσθήκη προηγμένων συστημάτων ασφαλείας που περιορίζουν τους κραδασμούς και μειώνουν τον θόρυβο.
Τέλος, ο ιαπωνικός σιδηρόδρομος έχει συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με τα δρομολόγιά του να εκτελούνται χωρίς καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα συμβολίζει και την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Σιδηρόδρομος: Στη γερμανική Deutsche Bahn κλειδώνει η θέση του νέου τεχνικού συμβούλου
Hitachi Rail: Ποια είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τους συρμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Babe Paley: Η «πρώτη influencer» του 20ού αιώνα και πώς πλήρωσε το τίμημα της τελειότητας
- Όμιλος HHG: Νέα στρατηγική επένδυση ύψους 50 εκατ. για την ανακαίνιση των ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ – Οι εκπλήξεις
- Τι σηματοδοτεί το μεγάλο deal Αγγελόπουλων – Τσάκου: Η εφοπλιστική συμμαχία, το νερό ΑρρένΑ και ο Ολυμπιακός
- Στον αστερισμό των δασμών και πάλι οι αγορές
